Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taksilupien vapauttamista kannattaa liki puolet suomalaisista – kuljettajat pelkäävät suurta muutosta

Suomen 110-vuotias taksiliikenne on rajussa murroksessa. Kansasta 43 prosenttia toivoisi taksiluvista luopumista, kertoo HS:n teettämä gallup.

Kotimaa
 
Atte Matilainen
Uuden Mercedes-Benz 200 Diesel-mallin kunniaksi Rovaniemen ja Kemin kaikki 14 taksiautoilijaa ajoivat vuonna 1966 rallin Suomen halki.
Uuden Mercedes-Benz 200 Diesel-mallin kunniaksi Rovaniemen ja Kemin kaikki 14 taksiautoilijaa ajoivat vuonna 1966 rallin Suomen halki. Kuva: Atte Matilainen

Kun ensimmäinen vuokra-automobiili kaahasi Helsingin keskustan kaduilla 1900-luvun alussa, autoilu oli kallista yläluokkaista hupia. Nykyisin taksikyydin saa tilattua matkapuhelimen avulla sekunneissa etuovelle.

Suomalainen taksiliikenne täyttää tänä vuonna 110 vuotta, ja koko taksiala on menossa perinpohjaiseen remonttiin.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esittää taksialan kilpailun avaamista osana liikennekaari-uudistusta. Berner haluaisi poistaa suuren osan taksialan sääntelystä. Esitys on määrä antaa eduskunnalle heti juhannuksen jälkeen.

Esitys on saanut ristiriitaisen vastaanoton. HS:n teettämän gallupin mukaan niukka enemmistö suomalaisista (51 %) ei vapauttaisi taksinajoa sääntelyltä. Toisaalta kaikkiaan 43 prosenttia vastanneista kertoi, että lupajärjestelmästä voitaisiin luopua.

Taksialalla ministeriön kaavailuja vastustetaan jyrkästi.

”Bernerin esitykset eivät palvele yhteiskuntaa, asiakkaita, eivätkä yrittäjiä. Esitys romuttaa toimivan valtakunnallisen taksijärjestelmän ja suomalaisen yrittämisen”, sanoo Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen.

Sirpa Räihä / HS
Helsingin Taksiautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Anssi Roitto on ajanut taksia vuodesta 1988. ”Maahan ollaan luomassa lainsäädäntöä, jossa samat säännöt eivät koske kaikkia”, hän sanoo.
Helsingin Taksiautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Anssi Roitto on ajanut taksia vuodesta 1988. ”Maahan ollaan luomassa lainsäädäntöä, jossa samat säännöt eivät koske kaikkia”, hän sanoo.

”Nykyinen taksijärjestelmä on asiakkaille läpinäkyvin ja turvallisin. Kilpailuvalttejamme ovat tasainen laatu ja turvallisuus. Missä tahansa muualla maailmassa alaikäistä lasta ei voisi laittaa taksiin yksinään. Täällä se on itsestäänselvyys”, jatkaa Helsingin Taksiautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Anssi Roitto.

Roitto on ollut taksialalla vuodesta 1988 ja nähnyt monta alan murrosta. Päivätyön lisäksi hän omistaa vaimonsa kanssa taksiyrityksen.

Roitto pyrki opiskelemaan valtio-oppia, mutta pääsykokeiden jälkeen hän ymmärsi, että taksin ajaminen kiinnostaa enemmän – mikään ei voita kruisailua kirkkaina kesäöinä Etelärannassa ja muilla keskustan kaduilla.

Kuljettajien kirjo on laaja: rattiin tarttuvat yhä useammin niin parikymppiset kuin kuusikymppisetkin naiset sekä maahanmuuttajat. ”Silloin kun aloitin, naiskuljettajat pystyi laskemaan kahden käden sormilla. Nyt heitä on satoja”, Roitto arvelee.

Bernerin malli toisi Koskisen mukaan ulkomaiset taksiyrittäjät Suomeen ja veisi näin Suomesta työpaikkoja.

”Jos alle 10 000 euroa tienaavat taksiyrittäjät eivät tarvitsisi vastedes toimilupaa, Suomeen on helppo tulla vaikka Venäjältä”, hän sanoo. ”Sitä paitsi 10 000 euron raja on helppo kiertää. Sen sijaan, että yrittäjä kasvattaisi toimintaansa, hänen kannattaa pilkkoa toimintaa tai siirtää toimintaa ulkomaille.”

Koskinen muistuttaa, että alan kuluista kaksi kolmannesta on työvoimakustannuksia.

”Me kannatamme markkinaehtoisuutta, jos kaikkia kohdellaan samoilla pelisäännöillä. Kaikilta pitäisi vaatia toimilupa.”

”Haasteena on epävarmuus siitä, mitä meidän toimintaympäristöllemme käy. Tähän maahan ollaan luomassa lainsäädäntöä, jossa samat säännöt eivät koske kaikkia”, Roitto jatkaa.

Yhdysvaltalaisen Uberin tulo Suomeen on patistanut taksialan yrityksiä kehittämään omia vastaavia mobiilisovelluksiaan. Taksiliiton Valopilkku-sovellus laajenee Eurooppaan, ja Taksi Helsinki lanseeraa oman sovelluksensa ensi viikolla.

”Kun Gustaf Wilhelm Orraeus aloitti taksitoiminnan yli sata vuotta sitten Helsingissä, hän ei varmaan osannut edes kuvitella, miten valtavaa kehitys on. Haluamme taksien olevan tiiviimpi osa joukkoliikennettä, ja ehkä kustannuksia voisi pudottaa kimppakyydeillä”, Roitto maalailee.

Yksi ikimuistoisimmista hetkistä on uran alkuajoilta. Hän oli kuljettamassa vanhempaa rouvaa sukulaisen häihin. Kun Roitto astui kirkon ovista sisään asiakas käsikynkässään, Mendelssohnin häämarssi alkoi soida.

”Mietin, että kaikkea tässä työssä näkee mutta että naimisiin!” Roitto nauraa.

Kai Honkanen
Taksiala on kokenut mullistuksia aikaisemmin. 1980-luvulla kyytien kysyntää vähensi hintojen nousu ja verotuksen kiristyminen. Kuvassa kuljettajat kahvitauolla vuonna 1982.
Taksiala on kokenut mullistuksia aikaisemmin. 1980-luvulla kyytien kysyntää vähensi hintojen nousu ja verotuksen kiristyminen. Kuvassa kuljettajat kahvitauolla vuonna 1982.
Aikajana: Ensimmäisen luvan sai ajuri Helsingistä
1906

Helsinkiläinen ajuri Gustaf Wilhelm Orraeus sai luvan harjoittaa vuokra-autoliikennettä. Matkanteko sujui vielä yleisesti vossikalla eli hevosajurilla. Vuonna 1911 autoihin tulivat taksa ja taksamittarit.

1920-luku

Autoteollisuus vahvistui, ja vossikat menettivät suosiotaan. Autonkuljettajain Yhdistys perustettiin vuonna 1922, ja se lanseerasi yhtenäisen taksan ja ajopukumallin.

1930-luku

Amerikkalaiset mallit nousivat suosioon. Taksinkuljettajat siirtyivät vuorotyöhön, ja taksitoiminta alkoi olla järjestäytynyttä.

1940-luku

Paremmat vuokra-autot otettiin sodan ajaksi Puolustusvoimien käyttöön, ja bensiiniä säännösteltiin voimakkaasti. Pula-aikana autot kulkivat usein puukaasulla.

1950-luku

Vuoden 1952 olympialaiset sai aikaan autokannan uusimisen 1930-luvun malleista Pobeda- ja Checker Cab -autoihin.

1960-luku

Liikenteeseen tuli dieselautoja, ja erityisen suosituksi automerkiksi nousi Mercedez-Benz. Maassa oli yli 700 taksilisenssiä.

1970-luku

Taksit saivat luvan käyttää julkisen liikenteen kaistoja, ja kuljettajakurssi muuttui 10-tuntisesta 36-tuntiseksi. Taksat nousivat tuotteiden ja palveluiden kallistuessa.

1980-luku
Esko Siekkinen
Taksikyltti vuodelta 1984.
Taksikyltti vuodelta 1984.

Kiistaa aiheutti yhteisliikenteeseen siirtyminen. Taksit eivät olleet ruuhka-aikoina sidottuja tiettyihin asemapaikkoihin.

1990-luku

Takseihin kehittyi nopeampia datajärjestelmiä. Taksamittari keräsi tietoa ajotapahtumista.

2010-luku

Älypuhelimet muuttavat alaa vauhdilla. Yhdysvaltalainen Uber aloitti toimintansa Suomessa. Taksiyritykset lanseeraavat omia mobiilisovelluksiaan.

HS
Vossikat saivat vähitellen väistyä automobiilien tieltä 1920-luvun Helsingissä. Kuvassa Lauri Jalmari Salo poseeraa ylpeänä Opel-taksinsa edessä.
Vossikat saivat vähitellen väistyä automobiilien tieltä 1920-luvun Helsingissä. Kuvassa Lauri Jalmari Salo poseeraa ylpeänä Opel-taksinsa edessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat