Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinkeinoelämän keskusliitto moittii yliopistojen ”suojattua” asemaa: Yliopistot jaettava kahteen kastiin

Osa Suomen yliopistoista tähtäisi kansainväliseen kärkeen useilla tutkimusaloilla, osa keskittyisi enemmän koulutukseen. EK arvioisi yliopistojen vaikuttavuutta 13 mittarilla.

Kotimaa
 
Liisa Takala
Opiskelijoita Helsingin yliopiston pääkirjastossa Kaisa-talossa.
Opiskelijoita Helsingin yliopiston pääkirjastossa Kaisa-talossa. Kuva: Liisa Takala
Fakta

EK:n mittareita yliopistojen vaikuttavuudelle

 Yhteisjulkaisut yritysten kanssa.

 Yhteistyössä tehdyt patentit.

 Aineettoman pääoman kaupallistaminen.

 Kansainväliset verkostot.

 Yliopistolähtöisten startup-yritysten arvo.

 Yrityksiltä saadun tutkimusrahoituksen määrä.

 Koulutuksen työelämävastaavuus.

Elinkeinoelämä panisi vauhtia yliopistojen erikoistumiseen jakamalla ne kahteen kastiin eli niihin, joilla on kansainväliseen kärkeen yltävää tutkimusta useilla aloilla ja niihin, jotka keskittyvät enemmän työelämän tarpeet huomioivaan laadukkaaseen koulutukseen.

Työnjaosta huolimatta Suomen kaikki 14 yliopistoa olisivat yritysten kanssa yhteistyössä, jossa painottuisi joko koulutus tai tutkimus.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaa teeseillään avartaa sen mukaan kotikutoista ja rahoitusleikkauksiin keskittyvää korkeakoulukeskustelua. ”Kansainvälinen kilpailu ulottuu myös Suomen yliopistoihin entistä kovempana”, sanoo johtaja Riikka Heikinheimo EK:sta.

Maailmanlaajuinen kilpailu kasvaa etenkin tutkimuksessa mutta myös opetuksessa.

Nina Dodd
Riikka Heikinheimo
Riikka Heikinheimo

”Suomessa yliopistoja pidetään yhä suojattuina valtiollisina toimijoina. Myöskään opiskelijoita ei nähdä asiakkaina, jotka yhä enemmän äänestävät jaloillaan”, Heikinheimo huomauttaa.

OECD:n tilastojen mukaan yli neljä miljoonaa opiskelijaa kirjautui jo vuonna 2013 muuhun kuin oman maansa korkeakouluun. Eniten ulkomaisia opiskelijoita suhteessa kotimaisiin on Australiassa, Itävallassa, Luxemburgissa, Uudessa-Seelannissa, Sveitsissä ja Britanniassa.

EK:n ehdottamassa yliopistojen roolituksessa vain osa niistä tarjoaisi kansainvälisen kärkitason tutkintoja tohtoriksi asti useilla aloilla. Ne myös pystyisivät houkuttelemaan parhaita opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita eri puolilta maailmaa. Tärkeimmillä ranking-listoilla nämä yliopistot sijoittuisivat 50 parhaan joukkoon.

Loput yliopistoista taas keskittyisivät koulutuksen lisäksi harvempiin tutkimusaloihin. Heikinheimo tähdentää, että nämäkin yliopistot kuitenkin pysyisivät yliopistoina ja tekisivät tutkimusta, vaikka niiden aluerooli korostuisi: ”Muotoilemme myöhemmin kantamme myös ammattikorkeakoulujen kehittämiseen.”

Heikinheimo ei suostu sanomaan, kuinka moni Suomen 14 yliopistosta kuuluisi ”monikärkiohjusten” joukkoon. ”Keskustelu on muutenkin keskittynyt liikaa lukumääriin”, Heikinheimo sanoo.

Toki aiemmin myös EK ja Teknologiateollisuus ovat heittäneet, että Suomeen riittäisi ylipäänsä vain esimerkiksi viisi yliopistoa.

EK ehdottaa myös yhteensä 13:a mittaria, joiden avulla seurattaisiin yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, jota pidetään niiden kolmantena tehtävänä opetuksen ja tutkimuksen ohella.

Heikinheimon mukaan olisi korkea aika ottaa käyttöön paljon puhutun yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen mittarit, joiden ei välttämättä tarvitsisi kuitenkaan olla valtion jakaman rahoituksen perusteena.

Vaikuttavaa yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa voisi osoittaa esimerkiksi yhdessä yritysten kanssa tehtyjen julkaisujen määrällä ja patenttien tuomalla arvolla. ”Joillain toimialoilla patenttien merkitys ei ole niin suuri, mutta yhteistyö esimerkiksi uusien liiketoimintamallien luomisessa on tärkeää”, Heikinheimo sanoo.

Myös ulkomaisten yritysten ostamat tutkimushankkeet, yrityksiltä saatu tutkimusrahoituksen määrä, uusien yliopistolähtöisten startup-yritysten tuoma arvo ja ulkomaisen rahoituksen määrä sopisivat mittapuiksi.

Osoitukseksi laadukkaasta koulutuksesta käyvät Heikinheimon mukaan esimerkiksi tavoiteajassa valmistuvien opiskelijoiden määrä, kandiopiskelijoiden antama palaute ja opiskelijoiden koulutusta vastaava työllistyminen. Näistä osa onkin jo rahoitusmallissa tai tulossa siihen.

Kauramarkkinasta kasvua hakevalla Fazer-konsernilla on paljon yliopisto- ja tutkimusyhteistyötä, jota on tehty esimerkiksi juuri pohjoismaisen superviljan jalostamiseksi. Myös herkkävatsaisten ruisleipää on on tutkijoiden kanssa kehitelty.

Strategiajohtaja Heli Arantola pitää EK:n vaikuttavuusmittareita hyvinä, mutta korostaa, ettei yhteistyössä kannata heti nostaa rimaa liian korkealle eli rahatavoitteisiin, vaan tärkeintä on saada se käyntiin.

Fazerin myllyliiketoiminnasta vastaava Arantola kertoo, että omien tutkijoiden lisäksi yhtiö teettää esimerkiksi graduja ja väitöskirjoja vilja- ja elintarviketeknologiasta. Yhteistyötahoja ovat esimerkiksi VTT, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot sekä Aalto ja Hanken liiketoiminnan puolella.

Myös ulkomaisia opiskelijoita voi hyödyntää monin tavoin, kauraakin jo 30 maahan vievä Fazer on oivaltanut. Aallon kiinalaisopiskelijoita on käytetty Aasian-markkinoiden kartoituksessa.

Arantolan mukaan yliopistot ovat yritysyhteistyössä jo mainettaan parempia, mutta silti niillä olisi tieteensä markkinoinnissa vielä parannettavaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat