Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomesta käännytettävälle irakilaisäidille olisi järjestynyt työpaikka – Presidentti Halonenkin otti kantaa tapaukseen

Perheenäidin ja lapsen saamaa käännytyspäätöstä arvosteli Twitterissä myös Tarja Halonen.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Huner Ali Muhammedin perhe uhkaa hajota, sillä hänen vaimonsa Gashaw Khaleed Hamad ja kolmevuotias Sämä Huner Ali Muhammed saivat käännytyspäätöksen. Kolmen kuukauden ikäisen Klaran oleskeluluvasta ei ole vielä tehty päätöstä, joten vauva jää Suomeen isänsä kanssa.
Huner Ali Muhammedin perhe uhkaa hajota, sillä hänen vaimonsa Gashaw Khaleed Hamad ja kolmevuotias Sämä Huner Ali Muhammed saivat käännytyspäätöksen. Kolmen kuukauden ikäisen Klaran oleskeluluvasta ei ole vielä tehty päätöstä, joten vauva jää Suomeen isänsä kanssa. Kuva: Mika Ranta / HS

Riihimäellä asuvan Huner Ali Muhammedin ja hänen perheensä tapaus on herättänyt suomalaiset arvostelemaan byrokratian kankeita rattaita. Helsingin Sanomat kertoi perheen tilanteesta sunnuntaina.

Huner on asunut Suomessa seitsemän vuotta. Hänelle on myönnetty turvapaikka ja pysyvä oleskelulupa. Hänen myöhemmin Suomeen Irakista saapuneet vaimonsa Gashaw Khaleel Hamad ja kolmevuotias lapsensa Sämä Huner Ali Muhammed ovat sen sijaan saaneet käännytyspäätöksen.

Perheen kolmen kuukauden ikäisen Klara -vauvan oleskeluluvasta ei ole vielä päätöstä, joten hän jäisi Suomeen äidin ja toisen lapsen lähtiessä Irakiin.

Maahanmuuttovirasto on hylännyt Gashawin hakemukset sekä perheenyhdistämisestä että turvapaikasta. Perheenyhdistämisen esteenä on viraston mukaan isän liian pieni palkka, turvapaikan puolestaan se, että Gashawilla on kotimaassaan Irakissa turvaverkko.

Hallinto-oikeus ei hyväksynyt päätöksistä tehtyjä valituksia. Nyt perhe hakee valituslupaa ja käännytyspäätöksen täytäntöönpanokieltoa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Perheen hankalaa tilannetta kommentoi sunnuntaina muiden muassa presidentti Tarja Halonen Twitter-viestissään. ”Suomi ohoi! Perhe pitää yhteiskuntaa koossa – myös pakolaisen perhe”, Halonen kirjoittaa.

Maahanmuuttovirasto (Migri) vastasi Haloselle omassa Twitter-viestissään: ”Lapsen etu huomioidaan aina. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lapsille vain myönteisiä päätöksiä.”

Näin totesi myös Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön johtaja Tiina Suominen HS:n sunnuntaina julkaistussa uutisessa.

Migri muistutti sunnuntaisessa twiitissään myös, etteivät tunteet saa vaikuttaa viraston päätöksiin, jotka tehdään lain mukaan.

Perheen kohtelua arvostelevia kannanottoja julkaisivat sunnuntaina myös useat kansanedustajat, puoluejohtajat ja mielipidevaikuttajat.

Sunnuntaina perustettuun adressit.com-nettivetoomukseen oli alkuiltaan mennessä kertynyt liki 12 000 allekirjoitusta perheen puolesta.

Riihimäellä perhettä on voimavarojensa mukaan yrittänyt auttaa ystävien lisäksi seurakunta.

”Perheen äidille olisi kauttamme järjestynyt osapäiväinen apuohjaajan työpaikka Mannerheimin lastensuojeluliiton Riihimäen yhdistyksen järjestämässä lasten kesätoiminnassa. Tämä yritys kilpistyi kuitenkin siihen, että äiti ei saa tehdä töitä ilman työlupaa”, kertoo Riihimäen seurakunnan kirkkoherra Sirpa Viherä.

Työluvan saaminen saattaa hänen mukaansa kestää jopa neljä kuukautta. Äidin ja lapsen käännytys voidaan panna toimeen jo alkavan viikon perjantaina.

Seurakunnan auttamiskeinot ovat Viherän mukaan tällaisissa tapauksissa vähissä. Hän kuitenkin arvelee, että Riihimäen seurakunta voisi toimia niin kutsutun kirkkoturva-ajatuksen mukaisesti.

”Sen mukaan kirkko voi yhteistyössä viranomaisten kanssa toimia niin, että avuntarvitsijoiden annettaisiin esimerkiksi oleskella seurakunnan tiloissa. Tämä tulee meillä ehkä harkittavaksi. Toisenlainen ratkaisu olisi kuitenkin toivottavampi.”

Viherän kanssa samoin ajattelee irakilaisperheen tilanteeseen perehtynyt riihimäkeläinen seurakuntapastori Jukka Vänskä.

”Kirkkoturvaa on Suomessa annettu tällaisissa [turvapaikka]tapauksissa aiemminkin. Toivottavasti ratkaisu löytyy muuta kautta, mutta jos rohkeutta vaativia toimia tässä tapauksessa tarvitaan, niin perheelle löytynee turvapaikka seurakunnasta.”

Vänskän mielestä on valitettavaa, että häädön uhkaama perhe putoaa moneen byrokratiakuoppaan.

”Jos perheen vanhemmat olisivat olleet naimisissa jo ennen äidin tuloa Suomeen, heidän tilannettaan tarkasteltaisiin eri tavalla kuin nyt.”

”Lisäksi äidin ei katsota olevan enää turvapaikanhakija, koska hakemuksesta on hänelle tullut kielteinen päätös. Turvapaikanhakija saisi tehdä töitä ja ansaita palkkaa.”

Työperusteisen oleskeluluvan hakeminen kestäisi tässä tapauksessa liian kauan.

Vänskä muistuttaa, että perheen hyvinvoinnin puolesta toimimisessa ei ole kysymys lain rikkomisesta.

”Kyse on siitä, miten lakia tulkitaan ja sovelletaan.”

Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat