Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Orpo pyytää selvitystä irakilaisperheen hajottamisesta – ”Hankalaltahan perheen tilanne tuntuu”

Opposition poliitikot arvostelevat hallitusta perheenyhdistämisen vaikeuttamisesta Twitterissä.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Huner Ali Muhammedin perhe uhkaa hajota, sillä hänen vaimonsa Gashaw Khaleed Hamad ja kolmevuotias Sämä Huner Ali Muhammed saivat käännytyspäätöksen. Kolmen kuukauden ikäisen Klaran oleskeluluvasta ei ole vielä tehty päätöstä, joten vauva jää Suomeen isänsä kanssa.
Huner Ali Muhammedin perhe uhkaa hajota, sillä hänen vaimonsa Gashaw Khaleed Hamad ja kolmevuotias Sämä Huner Ali Muhammed saivat käännytyspäätöksen. Kolmen kuukauden ikäisen Klaran oleskeluluvasta ei ole vielä tehty päätöstä, joten vauva jää Suomeen isänsä kanssa. Kuva: Mika Ranta / HS

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on pyytänyt Maahanmuuttovirastolta selvitystä irakilaisperheestä, jonka äiti ja kolmivuotias lapsi ovat saaneet Suomesta käännytyspäätöksen.

Päätös uhkaa hajottaa perheen, johon kuuluvat myös turvapaikan Suomesta saanut isä ja kolmen kuukauden ikäinen vauva, jonka kohtalosta viranomaiset eivät ole vielä tehneet päätöstä.

HS uutisoi perheen tilanteesta sunnuntaina.

Orpo sanoi HS:lle, ettei voi kommentoida Riihimäellä asuvan irakilaisperheen yksittäistapausta, koska ei tunne siihen liittyviä taustoja ja faktoja. ”Mutta mitä olen tapauksesta lehdestä lukenut, niin hankalaltahan perheen tilanne tuntuu”, hän toteaa.

Orpo kertoi sunnuntaina Twitter-viestissään pyytäneensä tapauksesta selvityksen Maahanmuuttovirastolta.

Maahanmuuttovirasto vahvistaa HS:lle, että sisäministeriön kanssa on sovittu tapaukseen liittyvän selvityksen tekemisestä. Virasto ei kuitenkaan toistaiseksi kommentoi asiaa tarkemmin.

”Maahanmuuttovirasto tekee päätöksiä virkavastuulla, eikä se salassapitovelvollisuuden takia voi selvittää julkisesti yksittäisiä tapauksia”, Orpo toteaa HS:lle.

Maahanmuuttovirastolta Orpo sanoo yleisellä tasolla toivovansa tapausten yksilöllistä käsittelyä ja lasten edun huomioon ottamista ”niin pitkälle kuin mahdollista”.

Hankalia tilanteita syntyy Orpon mukaan niin kauan kuin Euroopan mailta puuttuu yhdenmukainen turvapaikkapolitiikka, jolloin käytännöt muun muassa perheenyhdistämisessä vaihtelevat maasta riippuen. Kirjava käytäntö johtaa Orpon mukaan ”kisailuun maiden välillä”.

”Riittävän yhtenäisen EU-lainsäädännön puuttuessa olemme Suomessakin joutuneet tekemään oman lakiesityksemme ulkomaalaislain muutoksesta, jossa muun muassa perheenyhdistämisen ehdot kiristyvät.”

Irakilaisperheen tapaus on herättänyt sunnuntaina paljon huomiota. Muun muassa presidentti Tarja Halonen kommentoi päätöstä Twitter-viestissään.

Perheen kohtelua arvostelevia kannanottoja julkaisivat sunnuntaina myös useat kansanedustajat, puoluejohtajat ja mielipidevaikuttajat.

Oppositiopoliitikot kuten vasemmistoliiton Li Andersson, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sekä Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ovat arvostelleet hallitusta siitä, että se aikoo vielä entisestään kiristää perheenyhdistämisen ehtoja.

Eduskunta käsittelee parhaillaan ulkomaalaislain muutosta. Lakia aiotaan kiristää perheenyhdistämisen kohdalta siten, että kansainvälistä suojelua saavilta edellytetään turvattua toimeentuloa Suomessa, ennen kuin perheenyhdistäminen voidaan hyväksyä.

Ulkomaalaislakia kiristämällä hallitus haluaa vähentää Suomen niin sanottuja vetovoimatekijöitä turvapaikanhakijoiden silmissä.

Sunnuntaina perustettuun adressit.com-nettivetoomukseen oli alkuiltaan mennessä kertynyt liki 12 000 allekirjoitusta perheen puolesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat