Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesän valo haastaa ramadanin viettäjät vastaanottokeskuksissa – paasto voi kestää 22 tuntia

Vastaanottokeskuksissa on varauduttu tiistaina alkavaan paastokuukauteen.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Jukka Gröndahl / HS
Mashaanin perheen äiti Sumaiya (vas), poika Loai, tytär Janna ja isä Khaled Vuorannan vastaanottokeskuksessa. Ramadaniin on varauduttu asentamalla laitoskeittiöön useita keittolevyjä, jotta asiakkaat voivat valmistaa oman ruokansa.
Mashaanin perheen äiti Sumaiya (vas), poika Loai, tytär Janna ja isä Khaled Vuorannan vastaanottokeskuksessa. Ramadaniin on varauduttu asentamalla laitoskeittiöön useita keittolevyjä, jotta asiakkaat voivat valmistaa oman ruokansa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Suomen kesässä paasto on pitkä

 Ramadan on muslimien pyhä kuukausi, jolloin terveet aikuiset paastoavat. Paaston tarkoitus on itsehillinnän vahvistaminen.

 Muslimit eivät syö, juo ja tupakoi auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana. Auringonlaskun jälkeen syödään ja juodaan.

 Osa Suomessa asuvista muslimeista noudattaa Mekan aikatauluja, sillä päivittäinen paastoaika voi olla Suomessa kesällä liian pitkä ja talvella liian lyhyt.

Yöksi sovittuja yhteisruokailuja, uusia keittolevyjä ja moskeijasta saatuja taateleita, joita nautitaan ruokailun alkuun. Esimerkiksi näillä Suomen vastaanottokeskuksissa valmistaudutaan tiistaina alkavaan ramadaniin eli paastokuukauteen. Silloin muslimit saavat ruokailla vasta auringonlaskun jälkeen.

Helsingin Ruskeasuon vastaanottokeskuksessa ramadaniin osallistuvien on haettava ruokalasta jäähdytetyt ja pakatut ateriat mukaan ennen kello iltakuutta. Ne lämmitetään mikrolla omissa tiloissa.

”Asukkaat ovat kiitollisia siitä, että saavat yölläkin ruokaa. Moskeijaan voi mennä yöllä rukoilemaan, ja ohjaajat lähtevät sinne alaikäisten mukaan”, kertoo SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin vastaanottokeskuksen Ruskeasuon toimipisteen apulaisjohtaja Eeva Matsuuke.

Vuorannan vastaanottokeskuksessa Helsingissä asuu Khaled Mashaan perheineen. Perheeseen kuuluvat isä Khaledin lisäksi äiti Sumaiya, pojat Walid, 12, Abdulmuhaimin, 10, ja Loai, 8, sekä tytär Janna, 3, ja kaksivuotias tyttö Kusai.

Isä Khaled ja äiti Sumaiya viettävät ramadania.

”Lapset saavat myös kokeilla, jos haluavat”, sanoo Khaled.

Kun lapsilta kysytään, ketkä haluavat viettää ramadania, perheen nuorimpien poikien Abdulmuhaiminin ja Loain kädet nousevat ripeästi pystyyn.

Irakista lähtenyt perhe aikoo viettää ramadania niin kuin he ovat kotimaassaan sitä viettäneet. Suomen olot tuovat vain yhden haasteen. Päivä on pidempi, joten paasto on pidempi. Perhe noudattaa paastoamisessa Suomen aikaa.

”Paasto kestää 21–22 tuntia”, kertoo Khaled Mashaan.

Paaston pituus ei kuitenkaan huolestuta Khaledia. Toisaalta Suomessa paastoaminen on myös helpompaa, sillä Khaledin mukaan kaikki tarvittavat peruspalvelut ovat kunnossa, kuten sähkö.

Perhe on tyytyväinen siihen, miten Vuorannan vastaaottokeskus on järjestänyt ramadanin vieton.

Vuorannassa asukkaat valmistavat ruokansa itse ja saavat sitä varten tietyn summan rahaa. Vastaanottokeskuksen keittiöön on tuotu keittolevyjä, jotka ovat käytettävissä aamukahdeksasta iltakymmeneen. Sen jälkeen asukkaat voivat lämmittää ruokaa mikrolla.

Jukka Gröndahl / HS
Mashaanin perheen äiti Sumaiya valmistaa ruokaa Vuorannan vastaanottokeskuksen keittiössä.
Mashaanin perheen äiti Sumaiya valmistaa ruokaa Vuorannan vastaanottokeskuksen keittiössä.

Monissa vastaanottokeskuksissa paaston viettoa on suunniteltu yhdessä asukkaiden kanssa.

Vääksyn vastaanottokeskuksessa Asikkalassa yli puolet 230 asukkaasta viettää ramadania, ja heille järjestetään yöaikaan ruokailu.

Kauhavan vastaanottokeskuksessa asukkaat tekevät itse ruokansa ruuanlaittopaikoilla teltassa ja yhteiskeittiössä. Normaalisti tilaa riittää, mutta nyt kaikki ovat ryntäämässä paikalle illalla samaan aikaan.

”Järjestämme lisää ruuanlaittopaikkoja ja ostamme porukalla keittolevyjä ja uuneja. Asukasparlamentissa oltiin myös sitä mieltä, että kaksioissa ja kolmioissa asuvat perheet voivat auttaa poikamiehiä ruuan laitossa”, vastaanottokeskuksen johtaja Ilkka Peura kertoo.

Vastaanottokeskusten opetus- ja työtoimintaan ramadan ei vaikuta. Ruskeasuolla asukkaat kysyivät, voisiko suomen kielen tunnin aikaa muuttaa myöhäisemmäksi.

”Ei se ole mahdollista, kun Suomi ei pysähdy ramadanin aikaan. Henkilökunnassakin on niitä, jotka viettävät ramadania. Heidän työvuoroissa tullaan mahdollisuuksien mukaan vastaan”, Matsuuke sanoo.

Kauhavalla turvapaikanhakijat tekevät työkeikkoja esimerkiksi rakennuksilla, pihoilla, turkistarhoilla ja halon hakkuussa. Raskaiden töiden takia on keskusteltu, että paaston säännöistä voi joustaa.

Muslimimaissa ramadanin aikana saatetaan tehdä tavallista lyhyempää työpäivää.

Kauhavan ja Vääksyn vastaanottokeskuksissa yhteiset tilat ovat uskontovapaita ja rukoilla voi omissa huoneissaan. ”Kunnioitetaan kaikkien tapoja ja elämänkatsomusta”, sanoo Vääksyn vastaanottokeskuksen johtaja Minna Mänttäri.

Ruskeasuolla on sekä miehille että naisille hiljaiset tilat, joissa he voivat rukoilla. Kauhavalla on sovittu, että ramadania vietetään rauhassa.

Kuukauden kestävä ramadan päättyy heinäkuussa eid-juhlaan, jota muslimit viettävät esimerkiksi vierailemalla ystävien luona.

Khaled Mashaan kertoo, että hän ja hänen vaimonsa aikovat viedä lapset leikkipuistoon eid-juhlan kunniaksi. Juhlaa vietetään vaatimattomasti. ”Tämä ei ole kotimaa, eikä ole kovin paljon iloa”, sanoo Mashaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat