Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi puhalluttaa tällä viikolla tehostetusti – ”kesäkuukaudet kulta-aikaa rattijuopumuksen kannalta”

Rattijuopumukseen liittyvät henkilövahingot miltei nelinkertaistuvat kesällä. Useimmissa kuolemaan johtaneissa tapauksissa kuolee kuljettaja itse.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Ville Männikkö
Poliisi puhalluttaa autoilijoita tehostetusti tämän viikon ajan.
Poliisi puhalluttaa autoilijoita tehostetusti tämän viikon ajan. Kuva: Ville Männikkö

Poliisi aloittaa tehostetun rattijuopumuksen valvonnan koko maassa tänään maanantaina. Euroopan laajuinen operaatio kestää kesäkuun 12. päivään asti ja siihen osallistuu 30 maata, poliisi tiedottaa. Tarkoitus on herätellä autoilijoita kesän alussa olemalla tavallista näkyvämmin esillä.

”Kesäkuukaudet ovat kulta-aikaa rattijuopumuksen kannalta”, sanoo poliisitarkastaja Pasi Kemppainen Poliisihallituksesta.

Hän kertoo, että rattijuopumukseen liittyvät henkilövahingot miltei nelinkertaistuvat kesällä: talvi- ja syyskuukausina niitä sattuu noin 20 ihmiselle kuukaudessa, mutta touko–elokuussa jopa 80:lle.

”Joka vuosi sama juttu”, Kemppainen sanoo. ”Ihmisillä on enemmän vapaa-aikaa, otetaan riskejä enemmän ja liikkumisen tarve on suurempi kuin talvella.”

Onnettomuudet painottuvat viikonloppuiltoihin ja -öihin.

Viime vuonna Suomen tieliikenteessä kuoli yli 250 ihmistä Liikenneturvan tilaston mukaan. Niistä rattijuopumukseen liittyviä onnettomuuksia oli noin joka viides.

Useimmissa kuolemaan johtaneissa rattijuopumustapauksissa kuolee kuljettaja itse, muistuttaa Kemppainen. 25 prosentissa tapauksista kuollut on matkustaja ja lopuissa, 6 prosentissa, sivullinen.

”Otetaan huima riski, kun hypätään juopuneena rattiin ja kyytiin. Halvemmaksi tulisi ottaa taksi. Vältyttäisiin turhilta tragedioilta ja peruuttamattomalta vahingolta.”

80 prosenttia loukkaantumisiin ja kuolemiin johtavista rattijuopumuksista tapahtuu taajamien ulkopuolella, kertoo Kemppainen.

”Ajetaan liian kovaa, jolloin riskit kulminoituvat. Suurin osa onnettomuuksista on ulosajoja.”

Euroopan laajuisen operaation lisäksi poliisilla on Suomessa koko kesän ajan talvea enemmän valvontaa teillä. Valvontaa kohdennetaan riskiajankohtiin, etenkin juhannukseen ja mökkikauden alkuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat