Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitoalan henkilökunta: Potilastieto­järjestelmissä on suuria ja hoidon vaarantavia riskejä

Tutkimukseen vastasi lähes 3 000 Hus-alueella työskentelevää hoitoalan ammattilaista.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Lääkäri Marjo Parkkila-Harju työskenteli viime vuoden elokuussa Helsingin Pitäjänmäen terveysasemalla.
Lääkäri Marjo Parkkila-Harju työskenteli viime vuoden elokuussa Helsingin Pitäjänmäen terveysasemalla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Terveydenhuollon potilastietojärjestelmissä on niitä käyttävän henkilökunnan mukaan suuria ja pahimmillaan potilaiden hoidon vaarantavia riskejä, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkijaryhmä selvitti käyttäjien kokemuksia riskitilanteista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella vuoden 2015 aikana.

Yli puolet kyselyyn vastanneista terveydenhuollon ammattilaisista sanoi, että merkittäviä vaaratilanteita aiheutuu erityisesti silloin, kun järjestelmää ei syystä tai toisesta voinut käyttää asianmukaisella tavalla.

Potilaiden hoito vaarantui vastanneiden mukaan myös silloin, kun potilastiedot oli kirjattu järjestelmään väärin, yhteydet tietojärjestelmän osa-alueiden välillä eivät toimineet, tai kun potilaan viimeisimpiä hoitotietoja ei löytynyt järjestelmästä tai niitä ei osattu sieltä etsiä.

Kysely toimitettiin 17 336:lle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) työskentelevälle hoitoalan ammattilaiselle ja siihen vastasi 2 868 ammattilaista, joista neljän vastaukset hylättiin vajavaisina.

Vastaajat muodostavat kattavan ja luotettavan otannan Hus-alueella potilastietojärjestelmää käyttävistä ammatti- ja ikäryhmistä sekä sukupuolista.

Tutkimusryhmään kuuluivat Itä-Suomen yliopiston sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksen väitöskirjatutkija Sari Palojoki ja professori Kaija Saranto, FCG Consulting Groupin aluepäällikkö Tuuli Pajunen ja Helsingin yliopistollisen sairaalan hallintoylilääkäri, professori Lasse Lehtonen.

Tutkijaryhmän johtopäätös on, että potilastietojärjestelmäkoulutuksen tulisi olla pakollista kaikille järjestelmää käyttäville. Lisäksi terveydenhuollon organisaatioiden olisi järjestelmällisesti arvioitava potilastietojärjestelmien riskejä, jotta muun muassa potilasturvallisuutta uhkaavat tapahtumat pystytään estämään.

Tutkimusartikkeli on julkaistu kansainvälisesti arvostetussa JMIR Medical Informatics -tiedejulkaisussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat