Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain joka toinen suomalaisperhe syö päivittäin yhdessä – ”Yhteinen ateriointi tuntuu vaivalloiselta ja oudolta”

Kiire estää tutkijan mukaan perheitä syömästä yhdessä, vaikka ruoan äärellä on helppo lisätä yhteisöllisyyttä.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Suomalaiset kokevat olevansa liian kiireisiä syömään yhdessä.
Suomalaiset kokevat olevansa liian kiireisiä syömään yhdessä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomalaiset haluaisivat viettää enemmän aikaa yhteisessä ruokapöydässä, mutta kokevat olevansa siihen liian kiireisiä, selviää Syödään yhdessä -hankkeen tuoreesta tutkimuksesta.

Maa- ja metsätalousministeriön tilaaman tutkimuksen mukaan vain joka toinen perhe syö päivittäin tai lähes päivittäin yhdessä. Myös kansainvälisesti vertailtuna Suomi on vasta sijalla 25, kun puhutaan yhteisiin aterioihin käytetystä ajasta.

Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimusten mukaan yhdessäoloon käytetty aika perheen ulkopuolella on vähentynyt tasaisesti jo pitkän aikaa. Tuore tutkimus vahvistaa aiempia käsityksiä, kertoo suomalaisten juomiseen ja syömiseen perehtynyt yhteisöllisyystutkija, VTT Antti Maunu.

”Yhteisen aterioinnin arvostus ei ole kovin korkealla: se näkyy yhtä lailla perheissä ja esimerkiksi työpaikoilla. Yhteinen ateriointi tuntuu tutkimuksen mukaan vaivalloiselta, vieraalta ja oudolta. Vieraita kutsuttaessa tuntuu, että pitäisi siivota, osata tehdä paremmin ruokaa, ja voi kun olisi hienompi koti”, Maunu kuvailee.

Yksin syömistä suositaan tutkimuksen mukaan myös työpaikoilla. Vastanneista lounaan kertoi syövänsä päivittäin yhdessä työkavereiden kanssa noin kolmannes. Joka neljäs jättää väliin yhteiset lounas- ja kahvihetket.

Lähes puolet tutkimukseen vastanneista nimesi kiireen suurimmaksi syyksi siihen, ettei yhdessä syömisen hetkiä ollut useammin. Lisäksi mainittiin oma tai toisten seurallisuuden puute ja osaamattomuus ruoka-asioissa.

Maunun mukaan erillisyyden tunne on peräisin 1960–70-luvulla alkaneista muutoksista, kun maaltamuutto toi mukanaan pysyvien yhteisöjen hajoamisen ja entisajan kyläilykulttuuri alkoi kuihtua.

”Alkoi yksilökeskeisyyden aika, joka näkyy myös ruokaan liittyvässä keskustelussa: puhutaan ravinto-aineista ja ruoan hinnasta. Ne ylläpitävät kulttuuria, jossa ei ole sellaisia yhdessä syömisen merkityksiä kuin monissa muissa Euroopan maissa”, Maunu sanoo.

”Meillä ruoan ajatellaan mieluummin olevan polttoainetta, joka pyritään siirtämään elimistöön mahdollisimman tehokkaasti.”

Maunun mukaan myös suomalaisten alkoholinkäyttö liittyy samaan asiaan. Alkoholin kulutus kasvoi räjähdysmäisesti juuri 60–70-luvulla, jolloin muutettiin lähiöihin ja koettiin yksinäisyyttä.

”Baareista tuli sosiaalisia kohtaamispaikkoja, koska ei ollut muitakaan foorumeita. Yhä nytkin alkoholia käytetään muiden ihmisten kohtaamiseen”, Maunu kertoo.

”Ihmisillä on suuri yhteyden halu ja kaipuu kiireettömään yhdessäoloon tärkeiden ihmisten kanssa. Lasilliselle meno toimii samankaltaisena sosiaalisena tekniikkana kuin yhteinen ruokailu.”

Vaikka yhdessä syömistä kaivataan, keinoja sen toteuttamiseen ei tunnu löytyvän.

Maunun mukaan tietoisuus yhdessä syömisen hyvistä puolista on kuitenkin herännyt, ja tämä näkyy tutkimuksessakin. Vastaajat haluaisivat lisätä rentoa ja helppoa kyläilyä ja kokoontumista ruoan äärelle kotona, kylässä, luonnossa ja ravintoloissa. Siksi esimerkiksi yhteisölliset ruokailmiöt kuten Ravintolapäivä ja Illallinen taivaan alla ovat saavuttaneet valtavan suosion.

”Ne vastaavat yhdessäolon tarpeeseen. Ruoan ympärille kokoontuminen on helppo ja miellyttävä tapa lisätä yhteisöllisyyttä.”

Maunun mukaan tämä kannattaa huomioida mahdollisuuksien mukaan myös työpaikoilla sen sijaan, että otetaan omat eväät, jotka syödään nopeasti jossain välissä.

”Myös johtajien kannattaisi huomioida yhteiset lounashetket: samalla he saisivat mahdollisuuden tutustua työntekijöihinsä ja ilmapiiri paranee.”

Syödään yhdessä -hanketta vetävän ELO-säätiön suunnittelema ja Taloustutkimuksen tekemä kysely toteutettiin huhtikuussa 2016. Siihen vastasi 2015 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat