Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan varapuheen­johtaja arvostelee ulkomaalais­lain tiukennusta: ”Lasten näkökulmasta irvokasta”

Keskustan varapuheenjohtajan mukaan alaikäisiltä ei saisi vaatia korkeita tulorajoja.

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Annika Saarikko
Annika Saarikko Kuva: Kari Pullinen

Hallituspuolue keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko arvostelee hallituksen esitystä ulkomaalaislain tiukentamiseksi ja vaatii siihen lievennyksiä.

Saarikon mukaan etenkin perheenyhdistämisen perusteeksi vaadittavat korkeat toimeentulorajat ovat ongelmallisia. Alaikäisiltä ei hänen mukaansa saisi vaatia yhtä korkeita tuloja kuin aikuisilta.

Keskustelu perheenyhdistämisistä virisi, kun HS kirjoitti sunnuntaina irakilaisperheestä, jossa äiti ja toinen lapsi ovat saaneet käännytyspäätöksen. Tapaus herätti kauhistelua etenkin oppositiopoliitikoissa, ja myös ministeri Petteri Orpo (kok) lupasi vaatia siitä selvityksen Maahanmuuttovirastolta.

Saarikko korostaa HS:lle, ettei hän ota kantaa yksittäistapaukseen, mutta haluaa vaikuttaa niin, etteivät valmistelussa olevat lainmuutokset kohtuuttomasti kiristä perheenyhdistämistä.

Viime syksyn suuren turvapaikanhakijamäärän vuoksi sisäministeriössä laadittiin esitys perheenyhdistämisen kriteerien tiukentamisesta. Osana ulkomaalaislakia se on parhaillaan käsittelyssä eduskunnan hallintovaliokunnassa.

Saarikon mukaan jo entuudestaan kriteerit perheenyhdistämiselle ovat erittäin tiukat, ja vain yksittäiset alaikäiset ovat tähänkin asti saaneet perheensä Suomeen viime vuosina. Viime syksynä alaikäisiä tulijoita oli yli 7 000 ja heistä yksin saapui noin 3 000.

Saarikon mukaan perheenyhdistämisen yhdeksi perusteeksi kaavaillaan korkeita toimeentulon rajoja. Ne koskevat myös alaikäisiä, joiden vanhemmat ovat jääneet lähtömaahan. Juuri maahan tulleen pakolaislapsen nettotulojen tulisi olla Saarikon mukaan yli 2 000 euroa kuukaudessa, jotta perheenyhdistämistä vanhempiin voitaisiin harkita.

”Pidän tuota esitystä lasten näkökulmasta ongelmallisena, jopa irvokkaana. Tähän on välttämätöntä löytää jokin lievempi menettely alaikäisten osalta ja myös niiden perheiden osalta, joissa osa alaikäisen lapsen perheestä, esimerkiksi toinen vanhempi, on jo päässyt uuteen kotimaahan ja osa ei”, Saarikko kirjoitti jo sunnuntaina blogissaan.

”Pakolaispolitiikka kun on myös perhepolitiikkaa”, Saarikko muistuttaa.

Ongelmallinen on Saarikon mielestä myös perheenyhdistämiseen kytketty kolmen kuukauden määräaika oleskeluluvan saamisen jälkeen.

”Moni alaikäinen saa oleskeluluvan, mutta perheenyhdistämisen vireillepanoa ei ehdi faktisesti siinä ajassa tehdä. Hakemus pitää tehdä lähtömaassa, eikä joka paikassa ole Suomen lähetystöä, jolloin pitäisi vielä matkustaa”, Saarikko luettelee ongelmia.

”On välttämätöntä, että valiokunta harkitsee huolella sisäministeri Petteri Orpon (kok) johdolla laaditun esityksen vaikutukset lapsen oikeuksien sekä lapsen ja nuoren tasapainoisen kasvun näkökulmasta, perhe- ja lapsipoliittisella suurennuslasilla”, Saarikko vaatii. Hän toivoo myös, etteivät kiristykset koskisi ainakaan jo tänne tulleita.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo yrittäneensä vaikuttaa jo talvella lainmuutokseen niin, että jos alaikäinen lapsi on kansainvälisen suojelun tarpeessa, perheen yhdistäminen olisi myönteinen asia.

”Hallitus tietysti aina tekee kompromissin, mihin on jälkikäteen tyydyttävä”, Vanhanen muotoilee.

Hän toivoo kuitenkin, että viranomaisille jäisi aina tapauskohtaista harkintaa, jottei ”päädyttäisi inhimillisiin tragedioihin”.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri hämmästelee blogissaan, miksi Orpo on vaatinut asiassa selvitystä.

”Asian käsittely on kesken tuomioistuimessa. Normaali käytäntö on, että yksittäisiin viranomaisten päätöksiin ei poliittisella tasolla eikä varsinkaan ministeritasolta puututa”, Meri huomauttaa.

”Normaali vastaus kaikissa ministeriöön tulevissa yksittäistä asiaa koskevissa tiedusteluissa on, että ministeriö ei voi puuttua yksittäisiin ratkaisuihin. Tämän vastauksen ovat saaneet tuhannet suomen kansalaiset, jotka kääntyvät ministeriön puoleen.”

Meri sanoo myös, että hallituksen esitys ulkomaalaislain muutoksista on ollut perustuslakivaliokunnassa. Se katsoi, että asia voidaan käsitellä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä eli suoranaisia perustuslaillisia esteitä ei ole.

Huomiota perustuslakivaliokunta kiinnitti tulorajojen kohtuullisuuteen yksintulleiden alaikäisten perheenkokoajien kohdalla sekä siihen, että tulorajoihin liittyy paljon Maahanmuuttoviraston harkintaa.

Keskustan Saarikon mukaan on sinänsä hyvä, että harkintaa voidaan käyttää, mutta silti hän pitää parempana, että alaikäisten korkeista tulorajoista luovuttaisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat