Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO kielsi irakilaisäidin käännyttämisen – käännytyspäätös olisi koskenut myös perheen vauvaa

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Riihimäellä asuvan perheen äiti Gashaw ja tytär Sämä, 3, aiottiin karkottaa Suomesta. Vasemmalla Isä Huner ja äidin sylissä Klara Huner.
Riihimäellä asuvan perheen äiti Gashaw ja tytär Sämä, 3, aiottiin karkottaa Suomesta. Vasemmalla Isä Huner ja äidin sylissä Klara Huner. Kuva: Mika Ranta / HS

Irakilaisperheen äidin ja kolmevuotiaan lapsen käännytys ei toteudu ainakaan vielä. Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi tänään maanantaina täytäntöönpanokiellon käännytyspäätökselle.

Helsingin Sanomat kertoi perheen tilanteesta eilen sunnuntaina. Perheen isä on saanut Suomesta turvapaikan, mutta äiti ja kolmevuotias lapsi eivät. Maahanmuuttovirasto oli antanut äidille ja lapselle käännytyspäätöksen.

KHO:n päätös ei vielä tarkoita, että äiti Gashaw Khaleel Hamad ja perheen kolmevuotias tytär Sämä Huner Ali Muhammed saisivat jäädä Suomeen lopullisesti.

KHO harkitsee vielä, ottaako se Gashawin ja Sämän valituksen käsiteltäväkseen. Heitä ei kuitenkaan voida käännyttää ennen KHO:n päätöstä.

Maahanmuuttovirasto antaa perheen tilanteesta tänään selvityksen sisäministeri Petteri Orpolle.

Viraston mukaan käännytyspäätös olisi koskenut myös perheen kolmen kuukauden ikäistä vauvaa, vaikka vauvasta ei olekaan tehty erikseen päätöstä.

”Lähtökohtaisesti on lapsen etu lähteä äitinsä mukana, elleivät äidin oleskeluluvan edellytykset täyty. Äitiä ja vauvaa ei siis eroteta toisistaan”, sanoo Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietopalveluyksikön johtaja Hanna Helinko.

Maahanmuuttoviraston mukaan tapauksesta on annettu julkisuudessa yksipuolinen kuva.

Perheen äiti ei ole saanut oleskelulupaa perheenyhdistämisen perusteella, sillä isän tulot eivät ole olleet riittävän korkeat. Jos vanhemmat olisivat olleet naimisissa jo ennen isän turvapaikkapäätöstä, tulorajat eivät olisi koskeneet heitä. Kun avioliitto on solmittu vasta tämän jälkeen, tulorajat estävät perheenyhdistämisen.

Valmisteilla on muutos ulkomaalaislakiin. Lakimuutos toisi kiristyksiä perheenyhdistämiseen ja jos se hyväksytään, tulorajat koskevat jatkossa niin uusia kuin vanhojakin perheitä.

Koska perheen äidille ei ole myönnetty turvapaikkaa eikä perheenyhdistäminen onnistu tulorajojen takia, äiti olisi voinut saada oleskeluluvan ainoastaan yksilöllisestä, inhimillisestä syystä. Tällaista syytä ei kyseisen perheen tapauksessa Maahanmuuttoviraston mukaan ole.

Viraston mukaan yksilöllisen, inhimillisen syyn kynnys on korkea.

”Sellaiset päätökset ovat todella harvinaisia, niitä on vain muutamia tapauksia. On ollut esimerkiksi joitain isoäitejä, vanhempia, sairaita henkilöitä, joille on myönnetty oleskelulupa tällä perusteella” Helinko sanoo.

Helingon mukaan yksilöllisiä syitä arvioitaessa puntaroidaan ihmisen kokonaistilannetta. Päätöstä tehdessä otetaan huomioon, millaisiin oloihin ihminen kotimaassaan joutuisi ja onko hänellä siellä turvaverkkoja. Jos on, yksilöllisestä syystä ei yleensä myönnetä oleskelulupaa.

”Monella turvapaikanhakijalla on tietysti omasta mielestään erityisiä syitä, ja joskus myös ulkopuolisten mielestä. Pääsääntö on kuitenkin se, että toimitaan ulkomaalaislain edellytysten mukaan.”

Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat