Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvinainen kesämyrsky iskee Suomeen keskiviikkona – koko maassa tuulee ja sataa

Kotimaa
 
HS:n säälähetys 6.6.
HS:n säälähetys 6.6.

Harvinainen kesämyrsky riepottelee luontoa keskiviikosta alkaen. Voimakkain myräkkä koetaan keskiviikkoiltapäivästä torstai-iltapäivään.

Luvassa on niin kova myrsky, että sille joudutaan antamaan nimi. Epävarmaa on, onko se keskiviikon Salomon vai torstain Ensio.

”Voimakkaimmat, vahinkoja aiheuttavat tuulet mitataan keskiviikon ja torstain välisenä yönä”, kertoo HS:n meteorologi Anniina Törmä.

Myrsky saapuu matalapaineen mukana pohjoisesta. Koko maassa tuulee ja sataa, eniten lännessä ja pohjoisessa.

Voimakkaimmin tuulee Törmän mukaan pohjoisilla merialueilla, Länsi-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sekä Lapin etelä- ja keskiosissa.

Luoteen puoleinen tuuli yltyy pohjoisilla merialueilla 25 metriin sekunnissa ja sisävesilläkin tuuli on kovaa. Maa-alueilla puuskat ovat 20–25 metriä sekunnissa.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapin eteläosissa voi vuorokauden aikana sataa 50 millimetriä vettä, Lapissa osa voi tulla lumena.

Vaikka vettä tulee paljon, Törmä ei ennusta tulvia.

”Tähän asti on ollut kuivaa, joten maa jaksaa imeä aika paljon. Esimerkiksi Helsingissä satoi koko toukokuun aikana vain seitsemän milliä.”

Tuulituhoja sen sijaan on luvassa: tavarat voivat lennellä ja puita kaatuu. Koska puut ovat täydessä lehdessä ja maa on roudaton, puut kaatuvat myrskyssä helpommin kuin syksyllä.

Näin kovia myrskyjä esiintyy kesäaikaan noin viiden vuoden välein.

Kukkiva luonto on nyt kovilla, kun yöpakkasten jälkeen se joutuu myrskyn silmään. Alkuviikosta koetut kylmät yölämpötilat eivät lupaa hyvää hillasadolle.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) vanhempi tutkija Rainer Peltola kertoo kukinnan olleen parhaillaan käynnissä laajoilla alueilla, kun hallayöt tulivat. Loputkin terälehdet saattavat pudota rankkasateen myötä.

”Hillasadosta ei todennäköisesti tule tänä kesänä kovin kummoista”, Peltola arvioi.

Mustikan suhteen ei tarvitse olla niinkään huolissaan. Koska kesä on kahdesta kolmeen viikkoa edellä tavanomaisesta aikataulustaan, mustikka ehti jo kukkia suurimmassa osassa maata.

”Mustikka on ehtinyt raakilevaiheeseen eteläistä Lappia myöten. Raakileet eivät ole niin herkkiä kuin auenneet kukat.”

Hilla kasvaa hallanaroissa paikoissa eli alavilla mailla.

”Se on osa hillan taikaa. Eihän se olisi niin arvokasta, jos sitä löytyisi helpommin. Tänäkin kesänä hillaa löytyy, mutta sankon kanssa vain joutuu kävelemään pidempään”, Peltola korostaa.

Peltola opastaa vesistöjen lähelle ja vaarojen rinteisiin. Niissä on säästytty todennäköisimmin kovilta pakkaslukemilta.

Puutarhoilla on jouduttu viime päivinä suojaamaan kasvustoja.

”Mansikanviljelijät elivät jo uskossa, että tästä tulee ensimmäinen vuosi, ettei hallasuojausta tarvita. Ei tullut”, Peltola toteaa.

Ville Honkonen
HS:n meteorologin Anniina Törmän mukaan keskiviikkona alkava myrsky iskee voimakkaimmin pohjoisille merialueille, Länsi-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen sekä Lapin etelä- ja keskiosiin.
HS:n meteorologin Anniina Törmän mukaan keskiviikkona alkava myrsky iskee voimakkaimmin pohjoisille merialueille, Länsi-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen sekä Lapin etelä- ja keskiosiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat