Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kampaaja ja Nokia-veteraani pistivät kypärät päähänsä – Turun telakan uusi nousu vetää alanvaihtajia

Pernossa sijaitsevalla Meyer Turun telakalla työskentelee 1 500 telakan omaa työntekijää ja parituhatta alihankkijaa.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Aiemmin parturikampaajana työskennellyt Pipa Sadiku oli miettinyt pitkään alan vaihtoa. Nyt laivalevyseppänä työskentelevä Sadiku iloitsee etenkin mukavasta työyhteisöstä.
Aiemmin parturikampaajana työskennellyt Pipa Sadiku oli miettinyt pitkään alan vaihtoa. Nyt laivalevyseppänä työskentelevä Sadiku iloitsee etenkin mukavasta työyhteisöstä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turku

Turkulaiset Pipa Sadiku ja Kati Karlsson tulevat vieraita vastaan Turun telakan portille. Sadiku saapuu yhdellä tehtaan sadoista polkupyöristä ja Karlsson kävellen.

Pernossa sijaitsevalla Meyer Turun telakalla työskentelee 1 500 telakan omaa työntekijää ja parituhatta alihankkijaa, joten ei ihme, etteivät naiset ole ennen tavanneet toisiaan.

”Toinen nainen on aina piristävä poikkeus nähdä täällä”, Karlsson hymyilee.

Lähdemme tutustumaan telakan toimintaan ja suuntamme suurelle rakennusaltaalle. Naiset kertovat samalla taustoistaan.

He ovat molemmat alanvaihtajia. 15 vuotta Nokialla ja Microsoftilla työskennellyt Karlsson aloitti työt telakalla tammikuussa.

”Minulla oli vuodessa noin sata matkapäivää. Halusin työskennellä lähempänä kotia jo nuorten lasteni takia, joten irtisanouduin”, Karlsson kertoo.

Laivalevyseppänä työskentelevä Sadiku allekirjoitti työsopimuksensa pari viikkoa sitten. Aiemmin parturikampaajana työskennellyt nainen oli miettinyt pitkään alan vaihtoa.

”Halusin nähdä jatkossakin työssäni oman käteni jäljen, ja olin kiinnostunut hitsauksesta. Huomasin telakan ilmoituksen ja hain koulutukseen”, Sadiku kertoo.

Meyer Turku on kouluttanut toissa vuodesta asti jatkuvasti uusia työntekijöitä omassa laivanrakennusoppilaitoksessaan. Sieltä on valmistunut muun muassa kymmeniä laivalevyseppä-hitsaajia ja laivasuunnittelijoita. Oppilaitos on kouluttanut työntekijöitä myös muille yrityksille.

Reilusti yli puolet koulutetuista on alanvaihtajia.

”Henkilön hyvä asenne näyttää johtavan meidän koulutuksissamme työsopimukseen, ei niinkään aikaisempi metallityötausta”, oppilaitoksen vetäjä Vesa Eskonen kertoo.

”Koulutus kestää puoli vuotta. Sen jälkeen pääsee heti työhön kiinni, eli koulutus sopii myös koulunpenkkiä vieroksuvalle. Naiset valitsevat yleensä hitsauspuolen, mutta minä en arastellut levyseppäpuolen rankkuutta. Meidän noin 40 hengen työporukassa on minun lisäkseni vain yksi nainen”, Sadiku kertoo.

Hänen tämänhetkinen työpisteensä on suuressa rakennusaltaassa. Siellä rakennetaan kahta alusta. Tallinkille valmistuva 212-metrinen matkustajalautta on jo laivan näköinen, kun taas TUI Cruisesille rakennettava Mein Schiff 6 -alus näyttää lähinnä palapeliltä. Aluksen ensimmäinen suurlohko nostettiin altaaseen huhtikuussa.

Mein Schiff 6 on neljäs Meyerin rakentama Mein Schiff -luokan alus. Edellinen eli Mein Schiff 5 lähti viime viikolla merikoekäyttöön Itämerelle.

”Työporukkani on mainio, pitää vain jaksaa tietyntyyppistä huumoria. Entisenä yrittäjänä on nyt kiva olla kellokorttityöntekijä”, Sadiku iloitsee.

Altaan takana näkyy telakan maamerkki, jättimäinen sininen pukkinosturi, jonka nostovoima on 600 tonnia. Huhtikuussa telakka ilmoitti kunnostavansa 1970-luvulla rakennetun nosturin ja tilaavansa uuden pukkinosturin.

Uuden nosturin nimi on kuvaavasti Goliath, sillä sen nostovoima on 1 200 tonnia. Se mahdollistaa aiempaa suurempien laivalohkojen rakentamisen hallissa. Tavoite on saada uusi nosturi käyttöön keväällä 2018.

Production Planner Kati Karlsson työskentelee runkotuotannonsuunnittelussa. Hänen tehtävänään on miettiä uuden nosturin telakalla tehtävien osien tuotantosuunnitelma.

Vesa-Matti Väärä
Ex-nokialainen Kati Karlsson aloitti Turun telakalla vuoden alussa.
Ex-nokialainen Kati Karlsson aloitti Turun telakalla vuoden alussa.

”Telakan asenne uusien työntekijöiden palkkaamiseen on mahtava. Täällä annetaan mahdollisuus, vaikkei ole alan aiempaa kokemusta”, Karlsson sanoo.

Vesa Eskonen korostaa, että oikea asenne ja hyvä motivaatio ovat erinomaisia ominaisuuksia, kun pitää opetella uutta. Innovointikyky tulee tarpeeseen, sillä telakalla on menossa investointivaihe, jonka aikana pyritään löytämään tehokkaampia tuotantotapoja. Telakan tuotanto on tarkoitus kaksinkertaistaa vuoteen 2020 mennessä.

Sitä ennen telakalta valmistuu useita Mein Schiff -risteilijöitä sekä Tallinkin matkustajalautta. Lisäksi telakalla rakennetaan kaksi maailman suurimman risteilyvarustamon Carnival Corporationin tilaamaa uuden sukupolven risteilyalusta.

Yksistään Carnivalin tilaus merkitsee Turun telakalle noin 30 000:a henkilötyövuotta, joista alihankkijoiden osuus on hieman yli puolet.

Pipa Sadiku nousee pyörän selkään ja polkee takaisin työpisteelleen. Pyörän rekisterikilvessä lukee Meyer Turku. Muiden työntekijöiden pyörien rekisterikilvissä lukee telakan aiempia nimiä kuten esimerkiksi Kvaerner Masa-Yards, STX Europe ja Aker Finnyards.

Huolestuttavatko telakka-alan suhdannevaihtelut ja telakan historia?

”Ei yhtään. Vanhemmilla työntekijöillä on tietenkin huonoja muistoja aiemmista vuosista, mutta nyt ilmapiiri on täällä valtavan toiveikas. Työntekijöillä on kova luottamus Meyerin perheyritykseen. Minä aion jatkokouluttautua ja pysyä telakka-alalla”, Kati Karlsson sanoo.

Telakka Turun symboliksi pysäköintihallin sijaan

Päätöksenteon tahmeus. Se tulee monelle ensimmäisenä mieleen Turusta, eikä vähiten vuosikymmeniä jatkuneen toriparkkiriitelyn takia. Turun kaupunginvaltuusto päätti vihdoin viime viikolla hyväksyä Kauppatorin alle rakennettavan toriparkin vuokrasopimuksen.

Toriparkista on kiistelty 1990-luvulta asti niin kaupungin sisällä kuin eri oikeusasteissa. Kiistasta on kasvanut vähitellen Turun päätöksenteon tehottomuuden symboli. Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtajan Kari Häkämiehen mukaan symboli ei ole aivan perusteeton.

”Toivoisin vauhtia kunnalliseen päätöksentekoon. Tuntuu, että kun Turussa käydään julkista keskustelua, on korkeamoraalista tuomita kaikki uusi. Jos autotallin rakentaminen on kuumin kunnallispoliittinen peruna, onko fokus oikeassa”, Häkämies sanoo.

Hän painottaa, etteivät toriparkki ja siitä kiisteleminen ole antaneet todellista kuvaa aktiivisesta maakunnan kasvukeskuksesta. Juuri telakan uusi nousu ja sen saama julkisuus antavat potkua ja rakentavat onnistumisen ilmapiiriä koko maakunnalle.

”On ollut hienoa huomata, että uusi omistaja on aktiivinen toimija seudulla. Niin toimitusjohtaja Jan Meyer kuin hänen isänsä Bernard Meyer vierailevat esimerkiksi merenkulkualan tapahtumissa.”

Turku ei lepää telakan varassa, sillä muun muassa lääketeollisuus, terveyspalvelut ja Auria biopankki takaavat kaupungille monipuolisen elinkeinorakenteen. Esimerkiksi kaupungin lääketeollisuus on kuusinkertaista verrattuna maan keskiarvoon.

”Julkinen keskustelu on usein epä-älyllistä. Turussa syntyy päätöksiä samalla tavalla kuin muissa suurissa kaupungeissa. Kaupunki on myös aktiivinen kehittyjä. Riittää kun kävelee kaupungilla ja laskee rakennusnostureiden määrän”, Häkämies sanoo.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell on samoilla linjoilla Häkämiehen kanssa. Kaupungilla on neljä kärkihanketta, joista Kauppatorin ympäristö pysäköintihalleineen on yksi.

”Tänä päivänä pitäisi pystyä tekemään päätöksiä mahdollisimman nopeasti. Kun päätökset on tehty, joka vaiheessa ei pitäisi käynnistää uudestaan tahtotilan mittausta”, Randell sanoo viitaten toriparkin vastustajiin. Kaupunki hyväksyi jo vuosia sitten toriparkin mahdollistavan asemakaavan.

Seuraavaksi kaupungin pitäisi päättää muun muassa raitiovaunureittien rakentamisesta sekä uudesta matkakeskuksesta.

Hallitus myönsi nopealle Turku–Helsinki-junayhteydelle 40 miljoonan euron suunnittelurahoituksen. Vielä kauempana tulevaisuudessa siintää Tukholma–Turku-välin Hyperloop-tunneli, jota pitkin voisi matkustaa yli tuhannen kilometrin tuntivauhtia.

Turun haasteita ovat muun muassa se, mihin maahanmuuttajat sijoittuvat ja miten työttömyyslukujen nousu saadaan kuriin. Turun työttömyysaste on 16,1 prosenttia, selvästi korkeampi kuin kehyskuntien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat