Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilais­perhe sai jatkoaikaa – KHO kielsi käännytyspäätöksen toimeenpanon

Maahanmuutto­viraston mukaan inhimilliset syyt vaikuttavat harvoin päätöksiin.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Irakilaisperheen isä Huner Ali Muhammed on saanut Suomesta turvapaikan. Äiti Gashaw Khaleel Hamad ja perheen kolmivuotias tytär Sämä Huner Ali Muhammed ovat sen sijaan saaneet käännytyspäätöksen. Maahanmuuttoviraston mukaan käännytettäväksi joutuisi myös perheen helmikuussa syntynyt vauva Klara Huner Ali Muhammed.
Irakilaisperheen isä Huner Ali Muhammed on saanut Suomesta turvapaikan. Äiti Gashaw Khaleel Hamad ja perheen kolmivuotias tytär Sämä Huner Ali Muhammed ovat sen sijaan saaneet käännytyspäätöksen. Maahanmuuttoviraston mukaan käännytettäväksi joutuisi myös perheen helmikuussa syntynyt vauva Klara Huner Ali Muhammed. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Irakilaisperheen äidin ja kolmivuotiaan lapsen käännytys ei toteudu ainakaan vielä. Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi maanantaina täytäntöönpanokiellon käännytyspäätökselle.

HS kertoi perheen tilanteesta sunnuntaina. Perheen isä on saanut Suomesta turvapaikan, mutta äiti ja kolmivuotias lapsi eivät. Maahanmuuttovirasto oli antanut äidille ja lapselle käännytyspäätöksen. Perheeseen kuuluu myös helmikuussa syntynyt vauva.

KHO:n päätös ei vielä tarkoita, että äiti Gashaw Khaleel Hamad ja perheen kolmevuotias tytär Sämä Huner Ali Muhammed saisivat jäädä Suomeen lopullisesti. KHO harkitsee vielä, ottaako se Gashawin ja Sämän valituksen käsiteltäväkseen. Heitä ei kuitenkaan voida käännyttää ennen KHO:n päätöstä.

Maahanmuuttovirasto antoi perheen tilanteesta maanantaina selvityksen sisäministeri Petteri Orpolle. Viraston mukaan käännytys olisi koskenut myös vauvaa, vaikka vauvasta ei olekaan tehty erikseen päätöstä.

”Lähtökohtaisesti on lapsen etu lähteä äitinsä mukana, elleivät äidin oleskeluluvan edellytykset täyty. Äitiä ja vauvaa ei siis eroteta toisistaan”, sanoo Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietopalveluyksikön johtaja Hanna Helinko.

Maahanmuuttoviraston mukaan tapauksesta on annettu julkisuudessa yksipuolinen kuva.

Perheen äiti ei ole saanut oleskelulupaa perheenyhdistämisen perusteella, sillä isän tulot eivät ole riittävät. Jos vanhemmat olisivat olleet naimisissa jo ennen isän turvapaikkapäätöstä, tulorajat eivät olisi koskeneet heitä. Kun avioliitto on solmittu vasta tämän jälkeen, tulorajat estävät perheenyhdistämisen.

Koska äidille ei ole myönnetty turvapaikkaa eikä perheenyhdistäminen onnistu tulorajojen takia, äiti olisi voinut saada oleskeluluvan vain yksilöllisestä, inhimillisestä syystä. Tällaista syytä ei perheen tapauksessa Maahanmuuttoviraston mukaan ole.

Viraston mukaan inhimillisen syyn kynnys on korkea.

”Sellaiset päätökset ovat todella harvinaisia. On ollut esimerkiksi joitain isoäitejä, vanhempia, sairaita henkilöitä, joille on myönnetty oleskelulupa tällä perusteella” Helinko sanoo.

Helingon mukaan yksilöllisiä syitä arvioitaessa puntaroidaan kokonaistilannetta: millaisiin oloihin ihminen kotimaassaan joutuisi ja onko hänellä siellä turvaverkkoja. Jos on, yksilöllisestä syystä ei yleensä myönnetä oleskelulupaa. ”Monella turvapaikanhakijalla on tietysti omasta mielestään erityisiä syitä, ja joskus myös ulkopuolisten mielestä. Pääsääntö on kuitenkin se, että toimitaan ulkomaalaislain edellytysten mukaan.”

Perhe sai haastattelun antamisen jälkeen avuntarjouksia. Niistä monet olivat työtarjouksia, osa perheen äidille, osa isälle.

”Olimme niistä yllättyneitä ja iloisia”, kertoo perheen isä Huner Ali Muhammed.

”Gashawille tarjottiin työtä, johon hän olisi voinut ottaa lapset mukaan”, kertoo Gashawin juristi Jari Vuorijoki.

Irakilaisperheen tapaus sai myös poliitikot ottamaan kantaa. Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko korosti HS:lle, ettei ota kantaa yksittäistapaukseen, vaan haluaa vaikuttaa valmistelussa oleviin ulkomaalaislain muutoksiin niin, ettei perheenyhdistäminen vaikeudu kohtuuttomasti.

Tiukennusaikeiden taustalla ovat syksyn suuret turvapaikanhakijamäärät. Osana ulkomaalaislakia tiukennukset ovat parhaillaan eduskunnan hallintovaliokunnan käsittelyssä.

Saarikon mukaan perheenyhdistämisen kriteerit ovat jo nykyään erittäin tiukat, ja vain yksittäiset alaikäiset ovat saaneet perheensä Suomeen viime vuosina. Viime syksynä alaikäisiä tulijoita oli yli 7 000 ja heistä yksin saapui noin 3 000.

Saarikon mukaan perheenyhdistämisen yhdeksi perusteeksi kaavaillaan korkeita tulorajoja. Ne koskisivat myös alaikäisiä, joiden vanhemmat ovat jääneet lähtömaahan. Juuri maahan tulleen pakolaislapsen nettotulojen tulisi olla Saarikon mukaan yli 2 000 euroa kuukaudessa, jotta perheenyhdistämistä vanhempiin voitaisiin harkita.

”Pidän esitystä lasten näkökulmasta ongelmallisena, jopa irvokkaana. Tähän on välttämätöntä löytää jokin lievempi menettely alaikäisten osalta ja myös niiden perheiden osalta, joissa osa alaikäisen lapsen perheestä, esimerkiksi toinen vanhempi, on jo päässyt uuteen kotimaahan ja osa ei”, Saarikko kirjoitti jo sunnuntaina blogissaan.

”Pakolaispolitiikka kun on myös perhepolitiikkaa”, Saarikko muistuttaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo yrittäneensä vaikuttaa jo talvella lainmuutokseen niin, että jos alaikäinen lapsi on kansainvälisen suojelun tarpeessa, perheen yhdistäminen olisi myönteinen asia. ”Hallitus tietysti aina tekee kompromissin, mihin on jälkikäteen tyydyttävä”, Vanhanen muotoilee.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri hämmästelee blogissaan, miksi Orpo on vaatinut irakilaisperheen asiasta selvitystä.

”Asian käsittely on kesken tuomioistuimessa. Normaali käytäntö on, että yksittäisiin viranomaisten päätöksiin ei poliittisella tasolla eikä varsinkaan ministeritasolta puututa”, Meri huomauttaa.

Meri sanoo myös, että hallituksen esitys ulkomaalaislain muutoksista on ollut perustuslakivaliokunnassa. Se katsoi, että asia voidaan käsitellä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä eli perustuslaillisia esteitä ei ole.

Perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota tulorajojen kohtuullisuuteen yksintulleiden alaikäisten perheenkokoajien kohdalla sekä siihen, että tulorajoihin liittyy Maahanmuuttoviraston harkintaa. Saarikon mukaan on hyvä, että harkintaa voidaan käyttää, mutta silti hän pitää parempana, että alaikäisten korkeista tulorajoista luovuttaisiin.

Suomesta käännytetään vuosittain tuhansia ihmisiä. Heistä suurin osa on kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita. Lisäksi jo oleskeluluvan saaneita karkotetaan rikosten takia.

Kielteisten turvapaikkapäätösten määrän odotetaan kasvavan tänä vuonna. Kukaan ei vielä tiedä, johtaako se myös siihen, että maahan laittomasti jäävien määrä kasvaa.

Ylijohtaja Jorma Vuorio sisäministeriöstä ei usko, että näin kävisi. ”Suomessa ei ole kahden kerroksen työmarkkinoita, virallisia ja harmaita. Täällä laittomasti oleminen on aika vaikeaa”, Vuorio sanoo.

Poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta toteaa, että ainakaan vielä ilman oleskelulupaa maahan jäävien määrä ei näyttäisi olevan nousussa.

”Poliisi tapaa vuosittain noin 3 000 laittomasti maassa olevaa. Määrä on pysynyt aika tasaisena vuodesta toiseen”, hän sanoo.

Ilman oleskelulupaa maahan jäävien tilanne vaikeutui viime kesänä. Aiemmin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet, joita ei pystytty palauttamaan, saivat väliaikaisen oleskeluluvan. Enää eivät saa, vaan ilman oleskelulupaa maassa olevat ovat ilman oikeuksia. Heidät poistetaan vastaanottokeskuksesta ja heiltä katkaistaan kaikki palvelut. Vain kiireellistä sairaanhoitoa annetaan tarvittaessa.

Kysymyksiä ja vastauksia perheen yhdistämisestä: Lapsen etu on huomioitava

Miksi vaatimus riittävästä toimeentulosta voi hajottaa Suomessa asuvan irakilaisperheen?

Ulkomaalaislain mukaan oleskeluluvan ehtona on turvattu toimeentulo. Hakijalla tai hänen perheellään on oltava riittävät varat itsensä ja perheensä elättämiseen.

Irakilaisperheen tapauksessa perheen isällä on turvapaikka ja pysyvä oleskelulupa Suomessa. Hänen puolisonsa haki perheenyhdistämisen perusteella oleskelulupaa. Nelihenkisen perheen toimeentulo ei Maahanmuuttoviraston mukaan ollut riittävä, vaikka isä on töissä.

Miten riittävä toimeentulo määritellään?

Maahanmuuttoviraston ohjeessa on säädetty euromäärät sen mukaan, montako henkilöä perheeseen kuuluu. Nelihenkisen perheen nettotulon on oltava kuukaudessa vähintään noin 2 600 euroa. Tulot voivat olla palkkatuloja, yritystuloja, eläkettä tai muuta varallisuutta. Tuloihin lasketaan myös osa sosiaalietuuksista kuten lapsilisät.

Ohjeistus on suuntaa antava, eikä Maahanmuuttoviraston tarvitse noudattaa sitä ihan euron tarkasti.

Miksi toimeentuloraja on olemassa?

Tavoitteena on se, että oleskeluluvan saaneet pystyvät elättämään itsensä eivätkä joudu turvautumaan toimeentulotukeen. EU:n perheenyhdistämisdirektiivi antaa jäsenmaille mahdollisuuden edellyttää oleskeluluvan hakijalta riittävää toimeentuloa. Suomen laissa se on ollut nykymuodossaan vuodesta 2004. Euromäärät on tarkistettu viimeksi 2013. Vaatimukset eivät koske Suomen kansalaisen ulkomaisia perheenjäseniä eikä kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäseniä, jos perhe on perustettu ennen Suomeen tuloa.

Minkä verran Maahanmuuttovirastolla on asiassa harkintavaltaa?

Toimeentulovaatimuksesta voidaan yksittäistapauksessa poiketa poikkeuksellisen painavasta syystä tai jos lapsen etu vaatii.

Miten vireillä oleva ulkomaalaislain muutos muuttaa perheenyhdistämistä?

Toimeentulovaatimus laajenee koskemaan myös kansainvälistä suojelua saavia perheenjäseniä, joiden perhe on muodostettu ennen perheenkokoajan Suomeen tuloa.

Tähän asti säädös on koskenut vain perhettä, jonka kansainvälistä suojelua saanut henkilö on perustanut oleskeluluvan saamisen jälkeen. Kohua herättänyt irakilaisperheen tapaus oli juuri tällainen. Toimeentulovaatimuksen eurorajat sen sijaan eivät muutu.

Laajeneeko toimeentulovaatimus myös Suomen kansalaisen ulkomaalaisiin perheenjäseniin?

Ei. Tämä oli tavoitteena alkuperäisessä lakiesityksessä, mutta se peruttiin poliittisista syistä.

Milloin muutos tulee voimaan?

Lakiesitys on annettu eduskunnalle huhtikuun alussa. Se on tarkoitus saada hyväksytyksi eduskunnassa ennen kesätaukoa, jolloin se tulisi voimaan vielä kesän aikana.

Lähde: Sisäministeriö

Perheenyhdistäminen ulkomailla

Saksassa perheenyhdistämisen ehtona on hakijan turvattu toimeentulo, mutta sääntöön tehdään poikkeuksia. Kansainvälistä suojelua saava lapsi voi hakea perheenyhdistämistä ilman toimeentuloedellytystä, ja aikuiselle voi riittää sen osoittaminen, että yrittää hankkia toimeentuloa. Saksa edellyttää hakijalta myös asuntoa ja jonkinasteista kotoutumista.

Ruotsissa perheenyhdistämislakeja tulkitaan joustavasti, eikä hakijalta käytännössä edellytetä turvattua toimeentuloa. Lakiin suunnitellaan kuitenkin kiristyksiä: vain kiintiöpakolaisille myönnettäisiin pysyvä oleskelulupa, joka mahdollistaisi perheenyhdistämisen ilman toimeentuloedellytystä. Turvapaikan saaneilla ehtona olisi turvattu toimeentulo. Toissijaista suojelua saaville, vuoden tilapäisen oleskeluluvan haltijoille oikeutta perheenyhdistämiseen ei myönnettäisi lainkaan. Jos laki hyväksytään, muutokset tulevat voimaan 20. heinäkuuta kolmen vuoden määräajaksi.

Tanska säätelee perheenyhdistämistä varallisuus- ja asuntoehdoilla. Pakolaisstatuksen saaneisiin rajoituksia ei sovelleta.

Tanskassa valmistellaan kritisoitua lakimuutosta, joka hankaloittaisi perheenyhdistämistä. Toissijaisen suojelun saaneiden odotusaika pitenisi. Aiemmin lain suunniteltiin vaikeuttavan myös pakolaisstatuksen saaneiden perheenyhdistämistä.

HS kertoi irakilaisperheen ahdingosta 6.6.
HS kertoi irakilaisperheen ahdingosta 6.6.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat