Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valta vasemmistoliitossa siirtyi nuorelle johtajalle

Li Andersson lupaa oikeudenmukaisen vaihtoehdon oikeistohallitukselle.

Kotimaa
 
Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Li Andersson - "Jäsenistön tuki tuntuu todella hyvältä"
Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Li Andersson - "Jäsenistön tuki tuntuu todella hyvältä"
Andersson voitti Vasemmistoliiton puheenjohtajavaalin yli 60% kannatuksella. Juuri valittu puheenjohtaja oli yllättynyt rökälevoitosta. Toimittaja Salla Hekkala. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Vasemmistoliitto aikoo voittaa puolelleen uusia äänestäjiä keskittymällä eriarvoisuuden vähentämiseen ja työllisyyden parantamiseen, puolueen tuleva puheenjohtaja Li Andersson sanoi maanantaina Helsingissä.

Kansanedustaja Anderssonin mukaan Suomen nykyinen hallitus tekee ”poikkeuksellisen oikeistolaista politiikkaa.”

Hallituksen politiikkaan verrattuna suomalaiset kaipaavat nyt ”oikeudenmukaisempaa vaihtoehtoa”, Andersson sanoi.

Kouriintuntuvina vasemmistoliiton tavoitteina Andersson mainitsi myös hallituksen ajaman julkisen omaisuuden yhtiöittämisen vastustamisen sekä minimipalkka-aloitteen.

Uutena puheenjohtajana Andersson johtaa todennäköisesti vasemmistoliiton kevään 2019 eduskuntavaaleihin. Virallisesti Andersson valitaan uudeksi puheenjohtajaksi ensi lauantaina puoluekokouksessa.

Anderssonin puheenjohtajuus kuitenkin varmistui käytännössä jo maanantaina, kun selvisi, että hän voitti vasemmistoliiton neuvoa-antavan jäsenäänestyksen selvin luvuin.

Äänestystuloksen julkistamisen jälkeen kilpailevat ehdokkaat, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski, ilmoittivat luopuvansa ehdokkuudestaan, eli puoluekokouksessa Andersson on ainoa ehdokas luopuvan puheenjohtajan Paavo Arhinmäen seuraajaksi.

Kaikki puheenjohtajaehdokkaat korostivat maanantaina puolueen yhtenäisyyttä, ja Pekonen ja Myllykoski tukivat selkein sanoin Anderssonia.

Järjestötoiminnasta politiikkaan tullut Andersson edustaa akateemisesti koulutettua modernia vasemmistolaisuutta. Myllykosken poliittinen tausta on puolestaan ammattiyhdistysliikkeessä.

Myllykoski sanoi vakuuttuneensa, että Andersson aikoo tehdä tiivistä yhteistyötä ammattiyhdistysliikkeen kanssa.

”Voin luottamuksella heittäytyä tulevan puheenjohtajan tukimieheksi”, Myllykoski sanoi.

Myös Andersson painotti haluaan tehdä yhteistyötä ammattiyhdistysliikkeen kanssa.

”Hallituksen työmarkkinapolitiikka ja myös kilpailukykysopimus ovat tuoneet esille sen, että nyt on selvästi tarvetta tehdä yhteistyötä työelämän heikennysten torjumiseksi”, Andersson sanoi.

Vasemmistoliitolla on nyt 12 paikkaa eduskunnassa. Viime vuoden eduskuntavaaleissa puolue menetti kaksi paikkaa ja sai 7,1 prosentin kannatuksen.

Helsingin Sanomien toukokuussa teettämässä mielipidetutkimuksessa vasemmistoliittoa kannatti 9,0 prosenttia äänestäjistä.

Andersson ei halunnut asettaa vasemmistoliitolle selvää numeerista kannatustavoitetta. Hänen mukaansa vasemmistoliitto havittelee vaalivoittoa ja paikkaa hallituksessa.

Vasemmistoliiton pitää terävöittää viestiään, jotta kaikille on selvää, ”mitä me politiikassa ajetaan ja halutaan”, Andersson sanoi.

Suomessa pidetään presidentinvaalit vuonna 2018. Anderssonin mukaan hän ei ole ollut kiinnostunut presidenttiehdokkuudesta.

”Luulen, että meillä on kyllä siihen tehtävään muitakin hyviä ehdokkaita”, Andersson sanoi.

Andersson, 29, on noussut suomalaisen eduskuntapuolueen puheenjohtajaksi poikkeuksellisen nuorena.

Hänet valittiin tehtäväänsä nuorempana kuin esimerkiksi Pekka Tarjanne, joka oli 30-vuotias, kun hänestä tuli liberaalisen kansanpuolueen puheenjohtajaksi vuonna 1968.

Andersson on myös runsaan vuoden nuorempi kuin oman puolueensa nuorisojärjestön puheenjohtaja Anni Ahlakorpi.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Vasemmistoliiton tuleva puheenjohtaja Li Andersson (kesk.) sai onnitteluhalauksen maanantaina jäsenäänestyksessä hävinneiltä vastaehdokkailtaan Jari Myllykoskelta (vas.) ja Aino-Kaisa Pekoselta.
Vasemmistoliiton tuleva puheenjohtaja Li Andersson (kesk.) sai onnitteluhalauksen maanantaina jäsenäänestyksessä hävinneiltä vastaehdokkailtaan Jari Myllykoskelta (vas.) ja Aino-Kaisa Pekoselta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat