Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesämyrsky iskee Suomeen keskiviikkona

Hillalle yöpakkaset ovat tuhoisia. Sato saattaa olla suurelta osin menetetty.

Kotimaa
 
Leif Rosas / redstar
Myrskyuuli yltyy pohjoisilla merialueilla 25 metriin sekunnissa.
Myrskyuuli yltyy pohjoisilla merialueilla 25 metriin sekunnissa. Kuva: Leif Rosas / redstar
Fakta

Mikä on myrsky?

  Tuulta kutsutaan Suomessa myrskyksi silloin, kun keskituulennopeus on maa-alueella yli 21 metriä sekunnissa.

  Kovasta tuulesta puhutaan, kun keskituulennopeus on 14–20 metriä sekunnissa.

  Hirmumyrsky on kyseessä, kun keskituulennopeudeksi mitataan 32 metriä sekunnissa. Suomessa tällaisia nopeuksia esiintyy satunnaisesti tuntureissa.

Harvinainen kesämyrsky riepottelee kukkivaa luontoa keskiviikosta alkaen. Voimakkain myräkkä koetaan keskiviikkoiltapäivästä torstai-iltapäivään.

Luvassa on niin kova myrsky, että sille joudutaan antamaan nimi. Epävarmaa on, onko se keskiviikon Salomon vai torstain Ensio.

”Voimakkaimmat, vahinkoja aiheuttavat tuulet mitataan keskiviikon ja torstain välisenä yönä”, kertoo HS-meteorologi Anniina Törmä.

Myrsky saapuu matalapaineen mukana pohjoisesta. Koko maassa tuulee ja sataa, eniten lännessä ja pohjoisessa.

Voimakkaimmin tuulee Törmän mukaan pohjoisilla merialueilla, Länsi-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sekä Lapin etelä- ja keskiosissa.

Luoteen puoleinen tuuli yltyy pohjoisilla merialueilla 25 metriin sekunnissa. Sisävesilläkin tuuli on kovaa. Maa-alueilla puuskat ovat 20:stä 25:en metriä sekunnissa. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapin eteläosissa voi vuorokauden aikana sataa 50 millimetriä vettä, Lapissa osa voi tulla lumena.

Vaikka vettä tulee paljon, Törmä ei ennusta tulvia.

”Tähän asti on ollut kuivaa, joten maa jaksaa imeä aika paljon. Esimerkiksi Helsingissä satoi koko toukokuun aikana vain seitsemän milliä.”

Tuulituhoja sen sijaan on luvassa: tavarat voivat lennellä ja puita kaatuu. Koska puut ovat täydessä lehdessä ja maa on roudaton, puut kaatuvat myrskyssä helpommin kuin syksyllä.

Näin kovia myrskyjä esiintyy kesäaikaan noin viiden vuoden välein.

Kukkiva luonto on kovilla, kun se joutuu yöpakkasten jälkeen myrskyn silmään. Alkuviikosta koetut kylmät yölämpötilat eivät lupaa hyvää hillasadolle.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) vanhempi tutkija Rainer Peltola kertoo kukinnan olleen parhaillaan käynnissä laajoilla alueilla, kun hallayöt tulivat. Loputkin terälehdet saattavat pudota rankkasateen myötä.

”Hillasadosta ei todennäköisesti tule tänä kesänä kovin kummoista”, Peltola arvioi.

Mustikan suhteen ei tarvitse olla huolissaan. Koska kesä on kahdesta kolmeen viikkoa edellä tavanomaisesta aikataulustaan, mustikka ehti jo kukkia suurimmassa osassa maata.

”Mustikka on ehtinyt raakilevaiheeseen eteläistä Lappia myöten. Raakileet eivät ole niin herkkiä kuin auenneet kukat.”

Hilla kasvaa hallanaroissa paikoissa eli alavilla mailla. Peltola opastaa vesistöjen lähelle ja vaarojen rinteisiin. Niissä on säästytty todennäköisimmin kovilta pakkaslukemilta.

Tiistai on viikon lämpimin päivä
Tiistai on viikon lämpimin päivä
Tiistaina maan etelä- ja keskiosaan virtaa hetkellisesti lämpimämpää ilmaa ja lämpötila kohoaa 20 asteen vaiheille. Pohjoisen yli kulkee päivän aikana vähäisiä sateita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat