Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistöltä ”puolionnittelut” kikystä

Tasavallan presidentti kiitti SAK:n jättävää Lauri Lylyä ”vahvasta peukalonjäljestä”.

Kotimaa
 
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (vas.) ja SAK:n eläkkeelle jäävä puheenjohtaja Lauri Lyly SAK:n edustajakokouksessa Tampereella maanantaina.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (vas.) ja SAK:n eläkkeelle jäävä puheenjohtaja Lauri Lyly SAK:n edustajakokouksessa Tampereella maanantaina. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiittää kilpailukykysopimusta talouden suunnan kääntäjänä.

”Kilpailukykysopimus merkitsee selkeää käännettä siihen, miten olemme ajatelleet ja toimineet viimeiset kahdeksan vuotta. Voi olla, että käänne on joidenkin mielestä liian vaatimaton. Mutta aina käänne on käänne ja edustaa uutta ajattelua”, sanoi Niinistö maanantaina aamupäivällä.

Hän puhui Suomen Ammattijärjestöjen Keskusliiton (SAK) edustajakokouksessa Tampereella.

”Tuleeko käänteestä itseään suurempia seurauksia, että luottamus lisääntyy, jolloin hyödyt tuntuvasti ylittävät sen, mitä nyt prosenteissa ja euroissa kuulemme; että syntyisi taas ennalta-arvattavuutta ja luottamusta, joka johtaisi investointien kasvuun ja sitä kautta turvaisi työpaikkoja?”

Niinistö painotti jälleen myös kohtuuden merkitystä yhteiskunnalle.

”Kilpailukykysopimus saattaa tuntua monien mielestä jopa katkeran kalkin juomiselta. Silloin on tärkeää, että se kalkki on kaikille sama. Suomi ei ole Suomi, jos jotkut asettuvat yläpuolelle. Yhä on voimassa se, että edestä ja omalla esimerkillä johdetaan.”

Niinistö sanoi antavansa vasta puolionnittelut sopimukselle.

”Esitän puolionnittelut syntyneestä sopimuksesta. Katsotaan viikonloppuna, että toivon mukaan pääsee esittämään ihan täydet onnittelut.”

Eläkkeelle jäävää SAK:n puheenjohtajaa Lauri Lylyä Niinistö kiittää vahvasta jäljestä suomalaiseen yhteiskuntaan.

”Lauri, olet jättämässä tehtävän. Onnittelen siitä, että jätät sen vahvalla peukalonjäljellä suomalaiseen yhteiskuntaan.”

Niinistön mukaan kilpailukykysopimus syntyi 1990-luvun lamavuosia muistuttavassa tilanteessa.

”Silloinkin oli väkeä, jotka sanoivat, että kaikki asiat eivät kuulu työmarkkinajärjestöjen pöytään. Taidan olla kiitollinen, ettet maininnut ketään nimeltä”, Niinistö sanoi Lylyn puheeseen viitaten.

”Silloin syntyi pitkäaikaisia työmarkkinasopimuksia. Niillä oli selvästi merkitystä yli ja ohi määränsä. Ne vaikuttivat yleiseen tunnelmaan, loivat ennalta-arvattavuutta muuten kovin hämärältä näyttävään tulevaisuuteen.”

Kilpailukykysopimus merkitsee Niinistön mukaan nimenomaan käännettä, jossa kulutusta mitoitetaan resursseihin.

”Vuoteen 2007 asti julkiset menot kasvoivat 15–20 prosenttia, palkat nousivat yhdeksän prosenttia ja ostovoimakin vahvistui viisi prosenttia. Ei luvuissa mitään pahaa ole. Ne ovat tuottaneet hyvää. Mutta meillä ei ollutkaan tähän resursseja. Samaan aikaan bkt aleni viisi prosenttia. Eli resurssit vähenivät, mutta käyttö lisääntyi.”

Lyly korosti yhteistyötä työpaikoilla

SAK:n eläkkeelle jäävä puheenjohtaja Lauri Lyly on erittäin huolissaan Suomen ja länsimaiden yritysten tuottavuuden kasvun pitkään jatkuneesta heikentymisestä. Hänen mielestään ay-liikkeen pitää olla vahvasti mukana etsimässä keinoja, miten tuottavuutta voitaisiin lisätä.

”Erityisesti työpaikoilla tuottavuuden kehittämisestä pitää tehdä yksi yhteistyön kulmakivi”, hän sanoi Tampereella maanantaina. Kyseessä oli Lylyn viimeisiä puheita SAK:n puheenjohtajana. Tiistaina edustajakokous valitsee SAK:n puheenjohtajaksi JHL:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan.

”Kehittämistyöstä ja teknologiasta huolimatta työn tuottavuuden kasvu on hidastunut viimeiset vuosikymmenet, erityisesti kehittyneissä länsimaissa”, Lauri Lyly sanoi.

”Kaikki elintason kohentaminen ja työelämän parantuminen pohjautuu viime kädessä tuottavuuden kasvuun. Palkkojen oikeudenmukaiset yleiskorotukset voivat perustua vain laajapohjaiseen tuottavuuden kasvuun. Ay-liike ei voi omin toimin kääntää maailmanlaajuista tuottavuuskehitystä”, Lyly sanoo.

”Mutta me voimme vaikuttaa siihen, kuinka Suomessa omaksutaan uutta teknologiaa ja työtapoja. Lyhyellä aikavälillä robotisaatio ja digitalisaatio voivat lisätä työttömyyttä, mutta pidemmän päälle nämä samat ilmiöt mahdollistavat siirtymisen uusiin tuottavampiin töihin.”

”Investointien taso ei ole Suomessa tai muualla länsimaissa parantunut merkittävästi, vaikka rahoitusta on saatavilla ennätysalhaisin koroin. Nyt tarvitaan EU:ssa ja laajemminkin koordinoitua investointipolitiikkaa, jossa julkisia investointeja käyttämällä vivutetaan liikkeelle yksityisiä investointeja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat