Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvallisuuspoliittisen selonteon luonnos korostaa Yhdysvaltain suhteita – Nato-linja säilymässä liki ennallaan

”Selonteossa on koko lailla inhorealistinen kuvaus Venäjän toiminnasta.”

Kotimaa
 

Heikentynyt Itämeren alueen turvallisuustilanne raamittaa hallituksessa paraikaa viimeisteltävän ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelua.

Nato-linjaus ei selonteossa HS:n tietojen mukaan käytännössä muutu. Suomi pysyy sotilasliittoon kuulumattomana maana ja säilyttää yhä mahdollisuuden hakea Naton jäsenyyttä.

Selontekoluonnos analysoi Venäjän toimia Krimillä ja muun muassa hybridivaikuttamista.

”Venäjä on heikentänyt turvallisuusympäristöä tavalla, joka lisää Nato-jäsenyyden ymmärrettävyyttä. Selonteossa on koko lailla inhorealistinen kuvaus Venäjän toiminnasta”, kerrotaan HS:lle hallituslähteistä.

Nato-jäsenyyden todetaan edellyttävän poliittisen johdon ja kansan tukea. Mahdollisesta Nato-kansanäänestyksestä ei selonteossa puhuttaisi. Vapun alla julkistettu Nato-selvitys jäisi selonteossa lähdeviitteeksi.

Alle 30-sivuinen selontekoluonnos nostaisi HS:n tietojen mukaan suhteet Yhdysvaltoihin ulkopolitiikan kulmakiveksi. Niin ikään puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa todetaan keskeiseksi.

Selonteossa arvioidaan myös EU:n puolustusrakenteiden kehitystä sekä käydään läpi Naton ja Venäjän suhteita.

Selonteko on toistaiseksi salainen. Valmistelua seuraavan eduskunnan parlamentaarisen komitean on määrä arvioida luonnosta tiistaina. Presidentin ja hallituksen turvallisuuspoliittinen valiokunta (TP-utva) linjaa selontekoa mahdollisesti jo torstaina.

Eduskunnalle selonteko on määrä antaa ennen juhannusta. Keskustelut käydään vasta lomien jälkeen. Puhemiesneuvosto päättää käsittelystä tiistaina.

Eduskunnassa on ollut haluja lykätä selontekoa jopa syksyyn. Peruste on, että ensin pitäisi katsoa Britannian EU-äänestys ja Naton huippukokous heinäkuun alussa. Ulkoministeriö ei ole lykkäykselle lämmennyt.

”Nopeakin aikataulu sopii. Parempi olisi, että käsittely siirtyisi syksyyn. Silloin olisi myös tieto brittiäänestyksestä. Britannia on EU:n merkittävin sotilasvoima”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat