Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain joka toinen suomalaisperhe syö päivittäin yhdessä – ”Yhteinen ateriointi tuntuu vaivalloiselta ja oudolta”

Lähes puolet tutkimukseen vastanneista nimesi kiireen suurimmaksi syyksi siihen, ettei yhdessä syömisen hetkiä ollut useammin.

Kotimaa
 
Mikko Stig
Suomalaiset kokevat olevansa liian kiireisiä syömään yhdessä.
Suomalaiset kokevat olevansa liian kiireisiä syömään yhdessä. Kuva: Mikko Stig

Suomalaiset haluaisivat viettää enemmän aikaa yhteisessä ruokapöydässä, mutta kokevat olevansa siihen liian kiireisiä, selviää Syödään yhdessä -hankkeen tuoreesta tutkimuksesta.

Maa- ja metsätalousministeriön tilaaman tutkimuksen mukaan joka vain toinen perhe syö päivittäin tai lähes päivittäin yhdessä. Myös kansainvälisesti vertailtuna Suomi on vasta sijalla 25, kun puhutaan yhteisiin aterioihin käytetystä ajasta.

Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimusten mukaan yhdessäoloon käytetty aika perheen ulkopuolella on vähentynyt tasaisesti jo pitkän aikaa.

Tuore tutkimus vahvistaa aiempia käsityksiä, kertoo suomalaisten juomiseen ja syömiseen perehtynyt yhteisöllisyystutkija, VTT Antti Maunu.

”Yhteisen aterioinnin arvostus ei ole kovin korkealla: se näkyy yhtä lailla perheissä ja työpaikoilla. Yhteinen ateriointi tuntuu tutkimuksen mukaan vaivalloiselta, vieraalta ja oudolta. Vieraita kutsuttaessa tuntuu, että pitäisi siivota, osata tehdä paremmin ruokaa, ja voi kun olisi hienompi koti”, Maunu kuvaa.

Lähes puolet tutkimukseen vastanneista nimesi kiireen suurimmaksi syyksi siihen, ettei yhdessä syömisen hetkiä ollut useammin. Lisäksi mainittiin oma tai toisten seurallisuuden puute.

Maunun mukaan erillisyyden tunne on peräisin 1960–70 -luvulla alkaneista muutoksista. Maaltamuutto toi mukanaan pysyvien yhteisöjen hajoamisen ja entisajan kyläilykulttuuri alkoi kuihtua.

”Alkoi yksilökeskeisyyden aika, joka näkyy myös ruokaan liittyvässä keskustelussa: puhutaan ravintoaineista ja ruoan hinnasta. Ne ylläpitävät kulttuuria, jossa ei ole sellaisia yhdessä syömisen merkityksiä kuin monissa muissa Euroopan maissa. Meillä ruoan ajatellaan mieluummin olevan polttoainetta, joka pyritään siirtämään elimistöön mahdollisimman tehokkaasti”, Maunu kertoo.

Valtaosa vastaajista haluaisi kuitenkin lisätä kokoontumista ruoan äärelle. Siksi esimerkiksi Ravintolapäivän kaltaiset tapahtumat ovat tutkimuksen mukaan saavuttaneet valtaisan suosion.

”Ne vastaavat yhdessäolon tarpeeseen. Ruoan ympärille kokoontuminen on helppo tapa lisätä yhteisöllisyyttä.”

Taloustutkimuksen tekemä kysely toteutettiin verkossa huhtikuussa 2016. Siihen vastasi reilut 2000 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat