Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkein oikeus kovensi RAY:n Vihriälän lahjustuomiota

RAY:n hallituksen entinen puheenjohtaja sai vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen vankeustuomion Nuorisosäätiön lahjusjutusta.

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Jukka Vihriälä oikeudessa viime helmikuussa.
Jukka Vihriälä oikeudessa viime helmikuussa. Kuva: Seppo Solmela
Fakta

Vaalirahavyyhti alkoi purkautua vuonna 2008

 Vaalirahavyyhti lähti purkautumaan keväällä 2008, kun keskustan eduskuntaryhmän silloinen puheenjohtaja Timo Kalli myönsi jättäneensä asianmukaisen vaalirahailmoituksen tahallaan tekemättä.

 Kohun seurauksena oli vaalirahoituslain tiukennus ja joukko oikeudenkäyntejä.

Korkein oikeus (KKO) ankaroitti Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen entisen puheenjohtajan ja entisen kansanedustajan Jukka Vihriälän (kesk) tuomiota keskustataustaisen Nuorisosäätiön lahjusjutussa tiistaina.

Hän sai törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Hovioikeudesta poiketen KKO piti Vihriälän lahjusrikosta törkeänä. Hänen ehdollinen vankeustuomionsa piteni kuudella kuukaudella.

Tuomio on silti lievempi kuin syyttäjä vaati. Syyttäjän mukaan Vihriälä olisi pitänyt tuomita ehdottomaan vankeuteen tai ehdollisen vankeustuomion lisäksi olis pitänyt määrätä yhdyskuntapalvelua tai sakkoja.

Määräys lahjusrikoksella saatujen varojen menettämisestä valtiolle pysyi ennallaan. Vihriälä joutuu korvaamaan valtiolle yhteensä noin 35 000 euroa.

Vihriälä kiisti syytteet. Hänen mukaansa kyse oli laillisesta vaalituesta.

Korkeimman oikeuden mukaan Vihriälä sai yhteensä noin 35 000 euroa oikeudettomia etuuksia toiminnastaan Raha-automaattiyhdistyksessä.

Vihriälä otti vastaan etuudet poliittiseksi tueksi katsottujen ylihintaisten taulukauppojen yhteydessä Nuorisosäätiöltä ja sen läheisyhtiöiltä vuosina 2001–2007, kun hän toimi tuolloin RAY:n hallituksen puheenjohtajana. Lisäksi Nuorisäätiö kustansi Vihriälälle viisi Tallinnan-matkaa.

Samaan aikaan Nuorisosäätiö sai mittavia avustuksia RAY:n hallituksen ehdotusten mukaisesti.

Tuomioistuin piti Vihriälän menettelyä törkeänä, kun otti huomioon etuuksien huomattavan arvon, hänen aloitteellisen ja toistuvan menettelynsä sekä hänen vastuullisen asemansa yhteiskunnallisesti merkittävässä avustusjärjestössä.

Korkein oikeus otti rangaistuksen pituudessa huomioon Vihriälän oikeudenkäynnin tavallista pidemmän keston. Häntä kuulusteltiin ensimmäisen kerran rikoksesta epäiltynä 4. marraskuuta 2009.

Ilman tätä lievennystä Vihriälä olisi saanut yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Vihriälä vaati rangaistuksen alentamista myös muun muassa siksi, että tapauksesta on seurannut laajaa kielteistä julkisuutta ja hän on menettänyt lähes kaikki luottamustehtävänsä. KKO:n mukaan tällaiset seuraukset olivat ennakoitavissa tämäntyyppisessä tapauksessa, eivätkä ne oikeuta rangaistuksen alentamiseen.

Nuorisosäätiön lahjusvyyhdistä on tuomittu aiemmin muitakin, mutta heidän osaltaan käsittely ei jatkunut korkeimpaan oikeuteen asti.

Esimerkiksi kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk) tuomittiin luottamusaseman väärinkäytöstä viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen vuonna 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat