Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vatsatauti­potilaita nyt myös Silja Serenadella – norovirus­epidemia jatkuu suur­siivouksesta huolimatta Silja Symphonylla

Silja Symphony tehosiivotaan torstaina ja Silja Serenade perjantaina, varustamo ilmoitti tiistai-iltana.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Silja Symphony -aluksen vatsatautiepidemiaa ei ole vieläkään selätetty.
Silja Symphony -aluksen vatsatautiepidemiaa ei ole vieläkään selätetty. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nyt myös Silja Serenadella on havaittu vatsatautipotilaita.

”Vatsatautia on muutamia yksittäisiä tapauksia viimeisen risteileilyn aikana”, Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjd vahvistaa tiistai-iltana.

Helsinki–Tukholma-reitillä risteilevän Silja Serenaden matkustajilla on ollut Nöjdin mukaan vatsatautia, oksennusta ja ripulia.

”Ei ole tietoa, mitä siellä on liikkeellä”, Nöjd sanoo.

Hän kertoo tutkimustulosten valmistuvan ”toivottavasti” keskiviikkona.

Tallink Silja ilmoitti myöhään tiistai-iltana päättäneensä tehdä Silja Symphonylla ja Silja Serenadella ylimääräisen tehosiivouksen torstaina ja perjantaina.

Siivous tehdään Helsingissä, Symphonylla torstaina ja Serenadella perjantaina.

Nöjdin mukaan noroviruskin on yksi mahdollinen vaihtoehto Serenaden sairastapauksissa, koska altistuneet matkustajat voivat mennä toisella laivalla Tukholmaan ja tulla toisella takaisin.

Nöjdin mukaan Serenadella oli aloitettu tiukempi hygieniakäytäntö jo heti kun sisaraluksen vatsataudit tulivat varustamon tietoon. Syynä oli se, että molempien laivojen matkuistajat lähtevät samasta terminaalista.

Erityisesti käsien pesemistä on painotettu ja vessoja on siivottu ahkerammin, Nöjd kertoo.

Silja Symphony -aluksen vatsatautiepidemia jatkuu sekin yhä.

Maanantain ja viime yön aikana aluksella on sairastunut vatsatautiin yhdeksän ihmistä. Heistä kolme kuuluu miehistöön ja kuusi on ollut laivalla matkustajina.

Tallink Siljan viestintäjohtajan Nöjdin mukaan osa sairastuneista miehistön jäsenistä alkoi oireilla jo maanantaina päivällä.

”Matkustajat sairastuivat sitten viime yön aikana”, hän sanoo.

Viime viikolla laivalla sairastui vatsatautiin yli 160 ihmistä. Potilas- ja pintanäytteistä löytyi norovirusta. Viime sunnuntaina Tallink Silja teetti laivalla desinfioivan suursiivouksen, jonka tavoitteena oli saada epidemia kuriin.

Nöjdin mielestä siivousta ei voi pitää epäonnistuneena, vaikka uusia tartuntoja on nyt ilmennyt.

”Nyt sairastuneiden määrä on pieni, eli siinä mielessä suursiivous on tehonnut. Se on kuulemma tyypillistä, että virus jää tällä tavalla elämään”, hän sanoo.

Uusista tartunnoista kertoi ensimmäisenä MTV.

Nöjdin mukaan Tallink Silja ei vedä laivaa liikenteestä, vaan aikoo jatkaa sen tehostettua siivousta.

Aluksella on nyt ylimääräisiä siivoojia. Laivayhtiö on keskustellut tilanteesta myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.

”Virus on vain erittäin kestävää ja tarttuvaa lajia”, Nöjd toteaa.

Hänen mukaansa tehostetussa siivouksessa kiinnitetään huomiota erityisesti vessoihin, kaiteisiin ja kahvoihin.

”Myös se on oleellinen asia, että matkustajat pesevät käsiään.”

Norovirukset ovat viruksia, jotka aiheuttavat akuutin suolistotulehduksen, jolle on ominaista nopea oireiden alku. Oireita ovat esimerkiksi oksentelu, ripuli, vatsan kouristukset, päänsärky ja kuume.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Haider al-Hello kertoo, miten norovirus tarttuu ja miksi se on niin sitkeä:

Miten norovirus tarttuu?

”Norovirus tarttuu yleensä henkilöstä toiseen fekaalis-oraalisin reitein eli ulosteesta käsiin, kädestä toisen henkilön käteen ja sitten suuhun. Se voi myös tarttua ympäristöstä henkilön, saastuneen pinnan, ruoan, veden, ja taudinkantajien kautta sekä pisaratartuntana esimerkiksi oksennuksen yhteydessä.”

”Oireet alkavat yleensä 12–48 tunnin kuluessa tartunnasta. Kuka tahansa voi saada norovirustartunnan ja sairastua. Henkilö voi myös saada norovirussairauden monta kertaa elämänsä aikana.”

Kuinka kauan henkilö voi tartuttaa muille noroa?

”Henkilö voi tartuttaa muille norovirusta, jos parhaillaan sairastaa sitä tai on hiljattain parantunut norovirusinfektiosta. Norovirusta voi löytyä ulosteesta myös jo ennen kuin sairaus alkaa. Sairastunut henkilö saattaa erittää norovirusta kaksi viikkoa tai jopa pidempäänkin parantumisen jälkeen.”

”Vaikka oireet normaalilla aikuisella loppuvat 12–60 tuntia taudin alkamisen jälkeen, saattavat oireet kestää jopa 120 päivää vanhuksilla, pienillä lapsilla sekä immuunipuutteisilla potilailla. Näihin ryhmiin kohdistuu suurin kuolleisuusriski.”

Miksi virus elää niin pitkään?

”Norovirus on poikkeuksellisen lämmönkestävä. Se sietää pakastamista ja alhaista pH:ta. Virus tuhoutuu kuitenkin kuumennettaessa 90 asteeseen kahdeksi minuutiksi.”

Miksi Silja Symphonylla on sairastunut niin moni?

”Norovirus voi levitä nopeasti suljetussa paikoissa kuten päivä- ja hoitokodeissa, kouluissa, kylpylöissä ja juuri risteilyaluksilla. Useimmat norovirusepidemiakaudet sijoittuvat marras-huhtikuulle.”

Laiva on siivottu sunnuntaina. Miksi laivalla tulee yhä ilmi uusia tapauksia?

”Laivan siivous ei välttämättä ole onnistunut hävittämään kaikkia noroviruksia pinnoilta. Esimerkiksi tartuttaja voi olla oireeton laivan työntekijä. Norovirusinfektioista 30 prosenttia ovat oireettomia. Oireeton noroviruskantaja voi tartuttaa muita vaikka itsellään ei ole sairautta. Työntekijöiden seulonta voi auttaa asiaa.”

”Voi myös olla, että mahdollista tartunnanlähdettä ei ole tunnistettu. Kesällä 2013 Espoossa hotellissa epidemian aiheuttajana oli noroviruksen saastuttama kaivovesi. Kukaan ei pystynyt selvittämään, miten norovirus oli joutunut sinne, mutta kaivon desinfioinnilla saatiin epidemian kuriin. Laivaan vesisäiliöt voisi myös tutkia.”

Kuinka matkustaja voi varautua laivalle, jotta välttyisi norolta?

”Tehostetulla käsihygienialla. Pesemällä kädet perusteellisesti saippualla ja vedellä varsinkin vessassa käynnin ja lasten vaipan vaihdon jälkeen sekä ennen ruoan käsittelyä ja syömistä. Alkoholiperusteisten desinfektioaineiden käyttö käsien saippualla ja vedellä pesun jälkeen on suositeltavaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat