Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus haluaa kiireesti rajata kuntien sote-investointeja – kunnat kritisoivat

Kuntien mielestä hallitus rikkoo kuntien itsemääräämisoikeutta.

Kotimaa
 
Irene Stachon / Lehtikuva
Asiakas jonottaa Diacorin terveysasemalla Helsingissä.
Asiakas jonottaa Diacorin terveysasemalla Helsingissä. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Hallitus on tuonut pikavauhtia eduskuntaan esityksen, jolla se haluaa rajoittaa kuntia ja kuntayhtymiä tekemästä isoja palvelunosto- tai rakennusinvestointeja sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hallitus haluaa estää kuntia tekemästä pitkäaikaisia sote-palvelujen ulkoistussopimuksia ennen kuin sote-uudistus tulee voimaan.

Hallitus haluaa lain niin nopeasti voimaan, että asia on jo viety eduskunnan hallintovaliokunnan käsittelyyn, vaikka esitys on vasta tänään tiistaina lähetekeskustelussa.

Lain tarkoitus on turvata sote-palvelujen valinnanvapauden ja aidon kilpailun toteutuminen sitten, kun sote-uudistus on voimassa. Silloin maakuntien tulee järjestää yhdenvertaiset palvelut koko alueellaan ja voimassa olevien ulkoistussopimusten pelätään eriarvoistavan palvelutarjontaa. Rakennuksiin investoiminen nyt voi kostautua myöhemmin, jos rakennuksen sijainti ei ole hyvä koko maakunnan palvelurakenteen kannalta.

Hallituksen mukaan kunnat ovat tehneet ratkaisuja, joiden tavoite on turvata sote-palvelut oman kunnan alueella.

Kunnissa lakiesitystä ei pidetä hyvänä. ”Kunnat pystyvät itsenäisesti arvioimaan omat investointinsa”, johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff Suomen Kuntaliitosta sanoo.

Kun omaisuuden siirtoja tehdään kunnista maakunnille, sote-kiinteistöt jäävät kuntien omistukseen. ”Tietysti kunnat silloin järkevästi miettivät investointitasoa. Lakiesitys rajoittaisi tarpeettomasti kuntia kehittämästä sote-kiinteistöjä myyntiä varten ja niiden jalostamista.”

Kun lakiesitys kävi lyhyellä lausuntokierroksella, valtaosa palautteesta oli kriittistä. Lain pelättiin vaikuttavan yksityisten palvelun tuottajien sopimushalukkuuteen sekä nostavan sopimusten hintoja ja kuntien ja kuntayhtymien kustannuksia. Useiden mielestä esitys loukkaa perustuslain mukaista kunnallista itsehallintoa.

Määräaikainen laki on voimassa vain vuoteen 2019, eli sote-uudistuksen voimaantuloon asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat