Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukka Vihriälä kolmesta erilaisesta tuomiostaan: ”Onko laki niin kuin sen lukee?”

Raha-automaattiyhdistyksen (Ray) hallituksen entinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä ihmettelee korkeimmalta oikeudelta (KKO) saamaansa tuomiota törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Jukka Vihriälä korkeimmassa oikeudessa viime helmikuussa.
Jukka Vihriälä korkeimmassa oikeudessa viime helmikuussa. Kuva: Seppo Solmela

Raha-automaattiyhdistyksen (Ray) hallituksen entinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä ihmettelee korkeimmalta oikeudelta (KKO) saamaansa tuomiota törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

KKO tuomitsi Vihriälän vuoden ja kahden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus oli tuominnut Vihriälän vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen, mutta Helsingin hovioikeus alensi tuomion kahdeksaan kuukauteen.

Tapauksesta on nyt kolme toisistaan poikkeavaa tuomiota.

”Se on ihmeteltävää, että on kolmen oikeuden tuomiot ja kaikki erilaisia. Onko laki niin kuin se lukee, kun tuomarit lukevat lakia eri tavalla”, Vihriälä sanoo. Hän arvelee, että KKO:n tuomiosta tulee poliittista toimintaa ohjaava ennakkopäätös.

Hän kokee olevansa syytön lahjuksen ottamiseen. ”En katso ottaneeni mitään lahjuksia Nuorisosäätiöltä koko aikana. Yhden kerran olen käynyt Nuorisosäätiön toimistossa.”

Nuorisosäätiö osti Vihriälältä tauluja, joita tukiyhdistys oli teettänyt Vihriälän vaalirahoitusta varten. KKO katsoi, että ne olivat ylihinnoiteltuja.

”Pidän kohtuuttomana ylihinnoittelua. Taulun hinta on katsojan silmissä”, Vihriälä sanoo.

”Monenlaisia tauluja myydään, minun on vaikea sanoa siihen mitään. Totta kai enemmän otettiin, kun niitä teetettiin, että saadaan vaalirahaa. Ne oli reilulla kaupalla poliittiseen työhön myytyjä tauluja, mutta asemastani johtuen se katsottiin lahjonnan vastaanottamiseksi.”

Virheekseen hän myöntää sen, että ei jäävännyt itseään kun Ray:n hallitus päätti Nuorisosäätiön tukemisesta. Oikeus katsoi koplaamiseksi Nuorisosäätiön tukemisen ja Vihriälän taulukaupat.

”Ei voi muuta kun tyytyä, mutta pettynyt olen tietenkin. Seitsemän vuoden prosessi on käyty läpi, ei voi mitään.”

Ennen hovioikeuden käsittelyn alkua vuonna 2013 Vihriälä sanoi HS:lle, että ei ole nukkunut kunnolla neljään vuoteen. Onko takana nyt seitsemän unetonta vuotta?

”Paremmin olen nukkunut sen jälkeen, aika parantaa haavoja. Olen kuntoillut kohtuullisesti, eikä asia ole painanut sillä tavalla.”

Vihriälä oli keskustan kansanedustaja 1983-2007 ja sen jälkeen eläkkeellä. Hänen kotikaupungissaan Seinäjoella keskustalla on viikonloppuna puoluekokous ja Vihriälä on virallinen kokousedustaja. Hän sanoo seuraavansa politiikkaa, mutta ei sano, onko hänellä muita suunnitelmia politiikan suhteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat