Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varusmiehille kehitetään parempia ruokia maastoon

Uudessa hankkeessa suunnitellaan kevyempiä ja kätevämpiä ruokia, joilla myös jaksaa raskaissa harjoituksissa

Kotimaa
 
Kai Tirkkonen
Varusmiesten ruokailua pyritään kehittämään. Kuvassa Kauhavan lentosotakoulun varusmiehiä maastossa kesäkuussa 2011.
Varusmiesten ruokailua pyritään kehittämään. Kuvassa Kauhavan lentosotakoulun varusmiehiä maastossa kesäkuussa 2011. Kuva: Kai Tirkkonen

Varusmiehille kehitetään uusia ruokia, jotka sopivat paremmin maasto-oloihin, mutta ovat samalla riittävän ravitsevia ja terveellisiä.

Innovaatiorahoituskeskus Tekesin rahoittamassa hankkeessa kehitetään ja testataan ruokien käytettävyyttä ja vaikutusta suorituskykyyn ja palautumiseen varusmieskoulutuksessa.

Mukana on ruokia, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä ja ovat aiempaa kevyempiä sekä helpompia valmistaa maastossa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kuivatut elintarvikkeet, jotka sekoitetaan jauheena kuumaan veteen, kertoo dosentti Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä.

”Katsomme, ovatko uudet tuotteet ravitsemuksen näkökulmasta riittäviä ja auttavatko ne jaksamaan fyysisesti ja psyykkisesti rasittavissa tilanteissa”, Kolehmainen kertoo yliopiston roolista hankkeessa.

Samalla halutaan kannustaa varusmiehiä syömään terveellisemmin.

”Nuorten miesten ikäryhmä voi olla haastava. Tutkimusten mukaan ryhmän fyysinen suorituskyky on laskenut, ja lisäksi voi olla erilaisia asenteita. Sormi pystyssä tiedottaminen ei uppoa siihen ryhmään”, Kolehmainen sanoo.

Valistuksen apuna aiotaan käyttää yhteisöllisyyttä ja sosiaalista mediaa. Näin hyödynnetään varusmiesaikana tapahtuvaa tiivistä ryhmäytymistä. Perinteisesti ryhmäytyminen on Kolehmaisen mukaan voinut lisätä huonojakin tapoja, kuten tupakoimista.

Varusmiesten lisäksi hankkeella on muitakin kohderyhmiä, kuten henkilöstöravintoloiden lounasasiakkaat. Ruokailuympäristöjä halutaan kehittää sellaisiksi, että ne ohjaavat asiakkaita tekemään terveellisempiä valintoja.

Hankkeessa seurataan ruokailijoita aidoissa tilanteissa hyödyntäen ääneen ajattelua, havainnointia, haastatteluja ja annosten kuvaamista.

Minä valitsen ja ympäristö tukee -hankkeessa on mukana Itä-Suomen yliopiston, Savonia-ammattikorkeakoulun, THL:n ja VTT:n tutkijoita ja yritysyhteistyökumppaneita. Hanke toteutetaan vuosina 2016–2017.

Testattuja ratkaisuja voidaan hyödyntää muidenkin kohderyhmien parissa. Samalla myös yritysten odotetaan saavan uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat