Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psyyken­lääkkeiden käyttö vähentynyt Suomessa – vain psykoosi­lääkkeiden kulutus kasvaa

Unilääkkeitä ja rauhoittavia ostettiin Kela-korvauksella viime vuonna kolmannes vähemmän kuin vuonna 2009.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Psyykenlääkkeiden kulutus on laskenut.
Psyykenlääkkeiden kulutus on laskenut. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Psyykenlääkkeitä käytetään vähemmän kuin viime vuosikymmenellä, ilmenee Kelan katsauksesta. Sen mukaan yhteen laskettu kulutus putosi 12 prosenttia seitsemässä vuodessa eli vuodesta 2009 viime vuoteen.

Syy on etenkin perinteisten unilääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden kulutuksen väheneminen. Näitä lääkkeitä suositellaan käyttämään vain lyhyt jakso ja jopa niin, että käytön lopettaminenkin suunnitellaan valmiiksi.

”Jatkuva unilääkkeen käyttö on harvoin aiheellista”, toteaa muun muassa unettomuuden Käypä hoito -suositus, joka valmistui joulukuussa.

Näin siksi, että lääkkeisiin syntyy helposti riippuvuus, joka jää päälle sittenkin, kun alkuperäinen tarve on poistunut.

Myös lääkekorvausten leikkaukset ovat voineet vaikuttaa. Jotkut lääkkeet eivät ole enää korvausten piirissä. Varsinkin pienten tulojen kanssa elävät ovat saattaneet joutua luopumaan lääkkeistään, pohtii Kelan erikoistutkija Terhi Kurko.

Unilääkkeistä sai viime vuonna Kelan maksamaa sairausvakuutuskorvausta peräti kolmannes vähemmän ihmisiä kuin vuonna 2009. Rauhoittavista lääkkeistä korvauksia saaneiden määrä väheni neljänneksen.

Myös masennuslääkkeistä maksettuja korvauksia saaneiden määrä on vähentynyt vuodesta 2012. Syy voi olla psykoterapian käytön yleistyminen. Kelan korvaamasta psykoterapiasta tuli lakisääteistä 5 vuotta sitten, ja sen saajien joukko on kasvanut selvästi.

Vain psykoosilääkkeiden kulutus kasvaa. Niiden ostamisesta korvausta saaneiden joukko kasvoi 29 prosenttia.

Kelan tutkijat ovat pohtineet, että pieniannoksisten psykoosilääkkeiden käyttö on voinut laajentua esimerkiksi unettomuuden hoitoon. Unettomuuden Käypä hoito -suositus rajaa käytön vain erityistapauksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat