Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaiset halutaan tuottamaan tietoa Itämerestä – kehitteillä kaikille avoin tilannekuva­järjestelmä

Uudenlainen järjestelmä voisi olla kaikkien käytössä muutaman vuoden kuluttua.

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Tulevaan järjestelmään voi jokainen syöttää Itämeren tilaan ja turvallisuuteen liittyviä tietoja. Kuvassa sinilevää Helsingin edustalla heinäkuussa 2014.
Tulevaan järjestelmään voi jokainen syöttää Itämeren tilaan ja turvallisuuteen liittyviä tietoja. Kuvassa sinilevää Helsingin edustalla heinäkuussa 2014. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Itämeren yhteisprojekti

 Tilannekuvajärjestelmän kehityshanke ESABALT on yksi osa Itämeren maiden ja EU:n yhteistä Itämeri-tutkimusohjelmaa (BONUS).

 Tilannekuvajärjestelmän kehittämisen ensimmäisessä vaiheessa ovat olleet mukana Suomi, Ruotsi ja Puola. Jatkovaiheeseen mukaan ovat liittymässä myös Latvia ja Saksa.

 Suomesta ohjelmaa rahoittaa Suomen Akatemia.

Muutaman vuoden kuluttua kansalaiset saattavat päästä omalta tabletiltaan tuottamaan ja hyödyntämään tietoja Itämerestä.

Juuri päättyneessä kaksivuotisessa ESABALT-hankkeessa on kehitelty Itämeren tilannekuvajärjestelmä. Se on tarkoitus tuoda kaikkien Itämeren käyttäjien ulottuville. Jatkossa niin viranomaiset kuin tavalliset veneilijätkin voisivat tuottaa järjestelmään tietoa ja myös hyödyntää sitä.

Hanketta koordinoinut professori Heidi Kuusniemi Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskuksesta kertoo, että järjestelmään voi syöttää Itämeren tilaan ja turvallisuuteen liittyviä tietoja.

Sinne voi laittaa monenlaisia aika- ja paikkatiedoilla varustettuja havaintoja kuten tietoa levä-, jää- tai säätilanteesta, öljyvuodoista, kalastusverkoista tai vaikka puutteellisista poijuista.

”Se kaikki tieto auttaa tilannekuvan muodostuksessa. Kaikki tieto on viranomaisten, kaupallisten alusten ja tavallisten merenkulkijoiden käytettävissä”, Kuusniemi sanoo.

Kuusniemen mukaan Itämeren alueen valtiot tekevät jo paljon yhteistyötä, mutta järjestelmässä uutta on nimenomaan kansalaisten hyödyntäminen yli valtiorajojen.

Kuusniemen mukaan järjestelmästä hyötyvät kaikki. Pienet vapaa-ajan alukset pääsevät hyödyntämään suurten alusten tuottamaa tietoa esimerkiksi sääoloista. Suuremmille aluksille se on apuna keskinäisessä kommunikaatiossa ja paremman tilannekuvan saamisessa.

”Viranomaiset taas saavat kansalaishavaintoja. He voivat kohdentaa resurssejaan tiettyihin paikkoihin, jos tulee vaikka samasta paikasta monia öljyhavaintoja”, Kuusniemi sanoo.

Järjestelmästä on kehitelty vasta demoversio, joten sovelluskaupoista sitä ei vielä löydy. Nyt projektille on haettu jatkorahoitusta kolmeksi vuodeksi, jonka aikana on tarkoitus kehittää järjestelmä oikeasti saataville.

”Tällaisesta Itämeren tilannekuvasta on ollut kysyntää. Itämeri on hyvin haavoittuvainen ja erittäin raskaasti liikennöity meri. On tarve pitää huolta Itämerestä”, Kuusniemi sanoo.

Korjaus 8.6. kello 12.15: Heini Kuusniemi korjattu Heidi Kuusniemeksi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat