Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psyykenlääkkeiden käyttö vähenee – silti masennuslääkkeitä syö yli 400 000 suomalaista

Etenkin unilääkkeitä ja rauhoittavia ostetaan vähemmän kuin 2008.

Kotimaa
 
Ville Männikkö
Masennuslääkkeitä sai Kela-korvausta 426 000 ihmistä viime vuonna.
Masennuslääkkeitä sai Kela-korvausta 426 000 ihmistä viime vuonna. Kuva: Ville Männikkö

Suomalaiset ostivat viime vuonna 12 prosenttia vähemmän psyykenlääkkeitä kuin 2009. Näin toteaa Kelan tuore tutkimus, jossa on ollut mukana myös yliopistoja ja sairaaloita.

Eniten ostettiin masennuslääkkeitä. Niistä sai Kela-korvausta 426 000 ihmistä viime vuonna.

Toiseksi suosituimpia psyykenlääkkeitä olivat unilääkkeet. Niiden jälkeen tulivat psykoosilääkkeet eli skitsofrenian ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkkeet sekä rauhoittavat lääkkeet.

Kaikkia ostettiin paljon.

Unilääkkeistä sai korvausta 242 000, psykoosilääkkeistä 189 000 ja rauhoittavista lääkkeistä 157 000 ihmistä.

Masennuslääkkeiden kulutus on tasaantunut ja unilääkkeiden ja rauhoittavien vähentynyt.

Vain psykoosilääkkeiden kulutus kasvaa.

Moni kotimainen suositus on korostanut, että unilääkkeitä ja rauhoittavia ei pitäisi käyttää pitkiä aikoja. Tutkijat arvioivat, että käyttö alkoi vähentyä unettomuuden Käypä hoito -suosituksen ja Valviran ohjeen myötä 2008.

Rauhoittaviin ja unilääkkeisiin syntyy helposti riippuvuus. Aloitettaessa pitäisi miettiä myös käytön lopettamista.

Silti varsinkin iäkkäät käyttävät näitä lääkkeitä pitkään. Yli 75-vuotiaista syö pitkään rauhoittavia lääkkeitä kaksi prosenttia ja unilääkkeitä kahdeksan prosenttia, Kelan erikoistutkija Terhi Kurko sanoo.

Unilääkkeissä haitat ylittävät hyödyt, hän summaa.

Unilääkkeet katoavat iäkkäästä kehosta hitaammin, ja illalla otettu lääke voi tuntua vielä aamun tokkurana ja altistaa kaatumiselle.

Suomessa vähän adhd-lääkehoitoja

Tarkkaavaisuuden ja käytöksen häiriöön eli adhd:hen määrätään Suomessa selvästi vähemmän lääkkeitä kuin muissa Pohjoismaissa. Se selviää Kelan ja pohjoismaisten tutkijoiden vertailusta.

Lapsista ja nuorista kärsii häiriöstä 3–7 prosenttia, pojat useammin kuin tytöt, kertoo Kelan tutkimuspäällikkö Jaana Martikainen. Häiriötä on myös 3–4 prosentilla aikuisista.

”Suomen lääkeostoja kuvaavat käyrät ovat hyvin alhaalla”, hän luonnehtii. Islannissa käytetään adhd-lääkkeitä huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa, Suomessa taas selvästi muita vähemmän.

Islannin kohdalla kyse on ilmeisesti kulttuurierosta. Monet islantilaiset lääkärit käyvät koulutuksessa Yhdysvalloissa, missä näitä lääkkeitä käytetään enemmän.

Hoitokäytännöt ovat Suomessakin muuttumassa, Martikainen näkee. 6-vuotiaista on hoidon piirissä jo lähes yhtä moni kuin muissa pohjoismaissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat