Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveysasema menee verkkoon – potilas voi syksystä 2017 alkaen saada apua taudin määritykseen nettipalvelussa

Terveydenhoidon digitaaliset omahoitopalvelut laajenevat ensi vuonna Helsingissä, Espoossa ja 11 muussa kunnassa

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Omahoito ja digitaalinen arvopalvelu (ODA) -hanke pyrkii mullistamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen nykyisen toimintamallin.
Omahoito ja digitaalinen arvopalvelu (ODA) -hanke pyrkii mullistamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen nykyisen toimintamallin. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Jos sinulla on vaikkapa kuumetta ja yskää ja päätä särkee, voit ensi vuoden syksystä alkaen hakea vastausta taudin määritykseen ja hoitokeinoihin terveysaseman verkkosivuilta 13 kunnassa, mukaan lukien Espoo ja Helsinki.

Ohjelma kysyy oireista yksinkertaisia kysymyksiä, joihin voi vastata kyllä tai ei – aivan kuten lääkärin vastaanotolla.

”90 prosenttia lääkärien diagnooseista perustuu kyllä tai ei -vastauksiin. Annamme tietokoneohjelmalla asiakkaan käyttöön sen älyn, joka lääkärillä on päässään”, Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Risto Mäkinen sanoi sosiaali- ja terveysministeriön tilaisuudessa tiistaina.

Omahoito ja digitaalinen arvopalvelu -hanke (ODA) pyrkii mullistamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen nykyisen toimintamallin, jossa jonotetaan, varataan aika puhelimitse ja mennään vastaanotolle. Itse palvelun nimeksi ei tule ODA, vaan se nimetään myöhemmin.

”Jotta terveysasemien jonotusajat saadaan kohtuullisiksi, tarvitaan toiminnallinen täysräjäytys. Digitalisaatio on hyvä vipuvarsi tähän muutokseen”, Mäkinen sanoi.

ODA on hallitusohjelman mukainen kärkihanke, jota kokeillaan ensi vuonna 13 kunnassa. Ohjelma yhdistää asiakkaan ja ammattilaisten tietoja. Se ohjaa asiakkaita tarvittaessa hoitoon ja vastaanotolle. Palvelu on käytettävissä ympäri vuorokauden. Suunnitelmien mukaan ohjelma olisi valmis käytettäväksi koko maassa vuoden 2018 syksyllä.

Mallia on jo aiemmin toteutettu Hämeenlinnassa minunterveyteni.fi -palveluissa, joissa yleisimpien sairauksien kuten virtsatietulehduksen taudin määritys voidaan aloittaa terveysaseman verkkosivuilla suojatussa yhteydessä.

Risto Mäkisen mukaan ohjelma tarjoaa vastaukset kahteen kysymykseen, joilla ihminen yleensä lähestyy terveyspalveluja.

”Mikä on tämä ongelma ja sen ratkaisu”, on yleisin kysymys. Toinen kysymys on ”miten saisin aikaan elämäntapamuutoksen”.

”Ensimmäiseen kysymykseen saadaan useimmissa tapauksissa vastaukset kysymällä oireista niin, että potilas vastaa kyllä tai ei. Näin voi toimia loppuun asti esimerkiksi hengitystietulehduksissa, joita on 25 prosenttia vastaanottokäynneistä ja jotka pääsääntöisesti paranevat itsestään”, Mäkinen sanoi.

Mäkisen mukaan käynnit terveyskeskusten vastaanotoilla voivat vähetä jopa neljänneksen, jos yleisimmissä sairauksissa ainakin osa asiakkaista siirtyisi käyttämään digipalvelua.

”Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka eivät halua digipalveluja käyttää. Heitä ei siihen pakoteta”, hän korosti.

Elämäntapamuutoksiin on tarjolla hyvinvointisuunnitelmia ja -valmennusta, jossa voi seurata esimerkiksi painonhallintaansa tai liikkumisen määrää. Ohjelmaan voisi periaatteessa liittää esimerkiksi omalla älypuhelimella tehtyjä mittaustuloksia, jos laitevalmistajat antavat aikanaan siihen luvan.

Suomella on Mäkisen mukaan poikkeuksellisen hyvä mahdollisuus edetä digitaalisten terveyspalvelujen edelläkävijäksi, koska kansalaisten terveystiedot ovat jo omakanta-fi -palvelussa. Omakanta.fi:ssa voi jo esimerkiksi pyytää reseptien uusimista, ja palvelun suosio on kasvanut nopeasti.

”Kansalaiset luottavat Omakantaan ja antavat mielellään tietonsa sinne”, Mäkinen sanoi.

Lisäksi suomalaiset biopankit ovat maailman huippua. Käytössä on myös suomalaisen lääkäiseura Duodecimin kehittämä sähköinen päätöksentekotuki EBMeds, joka yhdistää sähköisen potilaskertomuksen tietoja lääketieteelliseen tietoon ja voi antaa räätälöityjä toimintaohjeita.

Sähköisistä terveyspalveluista voi tulla Mäkisen mukaan myös vientituote.

”Viiden vuoden sisällä tulemme näkemään melkoisen myllerryksen sote-palveluissa, jos digitalisaatiolle luodaan edellytykset. Sitä varten tarvitaan uusi kansallinen ICT-alusta,”, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) sanoi.

Suunnitelmissa on valtion ylläpitämä kansallinen palveluväylä, johon voi liittää terveydenhoidon eri tietokannat ja tietojärjestelmät avoimen rajapinnan kautta.

”Mielikuvitus ei riitä arvioimaan, mitä kaikkia digitaalisia palveluja meillä voi tulevaisuudessa olla. Olen jo nähnyt T-paidan, joka voi ilmoittaa johonkin riskiryhmään kuuluvalle ihmiselle, milloin hänen pitää hakeutua hoitoon”, Rehula sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat