Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavalliset kansalaiset halutaan mukaan tuottamaan tietoa Itämerestä

Uudenlainen tilannekuvajärjestelmä voisi olla kaikkien käytössä muutaman vuoden kuluttua.

Kotimaa
 
Roope Salonen
Uuteen Itämeren tilannekuvajärjestelmään voisi lähettää monenlaista aika- ja paikkatiedoilla varustettuja havaintoja, esimerkiksi kuten tietoa levätilanteesta.
Uuteen Itämeren tilannekuvajärjestelmään voisi lähettää monenlaista aika- ja paikkatiedoilla varustettuja havaintoja, esimerkiksi kuten tietoa levätilanteesta. Kuva: Roope Salonen
Fakta

Itämeren yhteisprojekti

 Tilannekuvajärjestelmän kehityshanke ESABALT on yksi osa Itämeren maiden ja EU:n yhteistä Itämeri-tutkimusohjelmaa (BONUS).

 Tilannekuvajärjestelmän kehittämisen ensimmäisessä vaiheessa ovat olleet mukana Suomi, Ruotsi ja Puola. Jatkovaiheeseen mukaan ovat liittymässä myös Latvia ja Saksa.

 Suomesta ohjelmaa rahoittaa Suomen Akatemia.

Muutaman vuoden kuluttua kansalaiset saattavat päästä omalta tabletiltaan tuottamaan ja hyödyntämään tietoja Itämerestä.

Juuri päättyneessä kaksivuotisessa ESABALT-hankkeessa on kehitelty Itämeren tilannekuvajärjestelmä. Se on tarkoitus tuoda kaikkien Itämeren käyttäjien ulottuville. Jatkossa niin viranomaiset kuin tavalliset veneilijätkin voisivat tuottaa järjestelmään tietoa ja hyödyntää sitä.

Hanketta koordinoinut professori Heini Kuusniemi Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskuksesta kertoo, että järjestelmään voi syöttää Itämeren tilaan ja turvallisuuteen liittyviä tietoja.

Sinne voi laittaa monenlaista aika- ja paikkatiedoilla varustettuja havaintoja kuten tietoa levä-, jää- ja säätilanteesta, öljyvuodoista, kalastusverkoista tai vaikka puutteellisista poijuista.

”Kaikki tieto auttaa tilannekuvan muodostuksessa. Kaikki tieto on viranomaisten, kaupallisten alusten ja tavallisten merenkulkijoiden käytettävissä.”

Järjestelmässä uutta on nimenomaan kansalaisten hyödyntäminen yli valtiorajojen.

Järjestelmästä on kehitelty vasta demoversio, joten sovelluskaupoista sitä ei vielä löydy. Projektille on haettu jatkorahoitusta kolmeksi vuodeksi, jonka aikana on tarkoitus kehittää järjestelmä saataville.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat