Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokamiehenoikeus oli toimeentulon edellytys

Oikeutta on yritetty turvata myös lainsäädännöllä.

Kotimaa
 

Jokamiehenoikeuksilla on pitkä historia, sanoo ylitarkastaja Markus Tarasti ympäristöministeriöstä. Alun perin jokamiehenoikeudet olivat jopa toimeentulon edellytys, kun taas nykyään niitä käytetään lähinnä vapaa-ajalla.

”Kun Suomi siirtyi keräilytaloudesta kaskitalouteen, luonnon yleiskäyttö säilyi edelleen kaskien ulkopuolisilla alueilla. Myöskään siirtyminen kaskitaloudesta peltoviljelyyn ja 1700-luvulla alkanut isojako, jossa metsät jaettiin talollisten kesken, eivät muuttaneet tätä käytäntöä”, Tarasti sanoo.

Oikeudet ovat säilyttäneet asemansa koetuksista huolimatta. 1900-luvun alussa luonnontuotteiden, kuten marjojen, sienien ja käpyjen kerääminen alkoi Helsingin Sanomien mukaan saavuttaa ”huomattavaa taloudellista merkitystä” ja niiden yleiskäyttöoikeus kyseenalaistettiin.

Vuonna 1915 lehti puolusti oikeutta sillä, että maassa oli jo ”vanhastaan, tavanomaisen oikeuden luontoisena, vallinnut se käsitys, että noitten luonnonantimien hyväkseen käyttäminen on kaikille sallittua”.

Jokamiehenoikeuksia on myös yritetty turvata lainsäädännöllä. Ympäristöministeriön raportin mukaan merkittävimmät yritykset olivat 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa, kun valmisteleva komitea esitti niiden sisällyttämistä ulkoilulakiin.

Eduskunta ei hyväksynyt lakiehdotusta tältä osin, mutta lausui mahtipontisesti, että ”maamme kansalaisille ikimuistoisista ajoista alkaen kuuluneet – – jokamiehenoikeudet säilyvät sellaisina, jollaisiksi ne ovat – – muotoutuneet”.

Lähteet: Ympäristöministeriö, HS-arkisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat