Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Partiolaiset ja Puolustusvoimat tiivistävät yhteistyötään jättimäisen partioleirin järjestämiseksi

Puolustusvoimat ja Suomen Partiolaiset ry solmivat puitesopimuksen. Heinäkuussa järjestettävä suurleiri on ensimmäinen yhteistyönäyte.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Heikki Pölönen / HS
Puolustusvoimat on lainannut telttojaan myös Jukolan viestiin. Vuonna 2012 suunnistajille pystytettiin 300 puolijoukkuetelttaa.
Puolustusvoimat on lainannut telttojaan myös Jukolan viestiin. Vuonna 2012 suunnistajille pystytettiin 300 puolijoukkuetelttaa. Kuva: Heikki Pölönen / HS

Suomen kaikkien aikojen suurin partioleiri Roihu järjestetään heinäkuussa Hämeenlinnan Evolla. Jättimäisen 17 000 partiolaisen leirin järjestämiseksi Suomen Partiolaiset ry tarvitsee Puolustusvoimien apua.

Metsässä järjestettävät leirit vaativat kalustoa, jota löytyy vain Puolustusvoimilta. Partioleirin järjestämiseksi tarvitaan esimerkiksi telttoja, kenttäkeittimiä ja lääkintätarvikkeita.

Roihu-leirille on tilattu Puolustusvoimilta muun muassa 50 puolijoukkuetelttaa, 21 kenttäkeitintä, 60 kappaletta paareja ja yksi pelastusperävaunu.

Puolustusvoimat ja Suomen Partiolaiset ry ovat solmineet viisivuotisen puitesopimuksen, jonka tarkoitus on helpottaa yhteistyötä, kun järjestetään suuria partiotapahtumia. Sopimuksessa on sovittu lainaamisen ja vuokraamisen periaatteista.

Vastaavanlainen sopimus on tehty myös Jukolan viestin järjestäjien kanssa. Puolustusvoimat toimittaa suunnistuskilpailuun esimerkiksi telttoja.

Tahot ovat tehneet yhteistyötä ennenkin, mutta nyt pyritään aiempaa pitkäjänteisempään yhteistyöhön, kertoo Suomen Partiolaiset ry:n puheenjohtaja Anna Munsterhjelm.

Pääesikunnan koulutusosaston everstiluutnantti Timo Iltanen kertoo, että Puolustusvoimilta saatu kalusto tulee enimmäkseen vuokralle, eli ilmaiseksi kaikkea kalustoa ei anneta.

Aivan kaikkiin toiveisiin ei pystytä taipumaan. Iltasen mukaan Puolustusvoimilla ei ole olemassa ylimääräisiä materiaaleja ja kalustoa, joten lainaaminen onnistuu sen mukaan, miten tavaraa irtoaa koulutuskäytöstä.

”On useita materiaalinimikkeitä, joiden kohdalla on jouduttu sanomaan ei”, sanoo Iltanen.

Yhteistyö ulottuu myös tapahtumien ulkopuolelle. Suomen Partiolaiset ry ja Puolustusvoimat kehittävät yhdessä toimintamalleja, jotka antavat nuorille enemmän näyttöjä koulutusjärjestelmää ja työelämää varten.

Partiossa ja varusmiespalveluksessa opitaan laaja kirjo erilaisia taitoja, joista ei välttämättä ole minkäänlaista todistusta. Nyt esimerkiksi suunnistus-, ensiapu-, erä- ja johtajataitojen oppimisesta on suunniteltu kurssikokonaisuuksia, joista myönnetään opintopisteitä.

Roihu-leirille pystytetään myös Puolustusvoimien esittelypiste, jossa partiolaiset pääsevät tutustumaan puolustusvoimien toimintaan ja kokeilemaan ilmavoimien lentosimulaattoria. Puolustusvoimien läsnäolo on Iltasen mukaan tärkeää, koska leirillä on paljon nuoria ja osa heistä on kutsuntaiässä.

Leirille osallistuu 3 000 ulkomaalaista partiolaista, joten esittelypiste tulee olemaan myös Puolustusvoimien väylä välittää tietoa Suomen maanpuolustuksesta ulkomaille.

”Pääviesti on se, että maanpuolustus on Suomelle tärkeä asia”, sanoo Iltanen.

Puolustusvoimien esittelyyn osallistuu varusmiehiä ja ilmavoimien kadetteja.

Partioleirit ovat saaneet Puolustusvoimilta kalustolainan lisäksi tukea myös muissa tilanteissa.

Vuonna 2004 Padasjoella järjestetty suurleiri joutui tulvan valtaan. Anna Munsterhjelm kertoo, että läheisestä varuskunnasta saatiin silloin virka-apua.

”Varusmiehet tulivat kaivamaan ojituksia telttojen ympärille”, kertoo Munsterhjelm.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat