Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset kokevat yhä miehiä enemmän syrjintää töissä – suosikki­järjestelmiä pidetään suurimpana syynä

Pitkällä aikavälillä sukupuoleen liittyvä syrjintä on vähentynyt. Silti naiset kokevat sitä yhä selvästi miehiä useammin.

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Naiset nimesivät syrjinnän syyksi miehiä useammin esimerkiksi perheellisyyden.
Naiset nimesivät syrjinnän syyksi miehiä useammin esimerkiksi perheellisyyden. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Fakta

Naisilla tilapäistöitä, miehillä työttömyyttä

 Palkansaajanaisista 19 prosenttia oli määräaikaisessa työsuhteessa, miehistä 13 prosenttia.

 Eniten määräaikaistöissä on nuorimpien ikäluokkien miehiä ja naisia. 20–24-vuotiaista naisista 44 prosenttia on määräaikaisia, miehistä kolmannes. 30–35-vuotiaista naisista viidennes on määräaikainen, miehistä enää reilu kymmenesosa.

 Määräaikaista työtä tekevistä naisista 15 prosentilla on korkeakoulutus, miehistä vajaalla kymmenesosalla.

 Miesten työttömyysaste on korkeampi valtaosassa ikäryhmiä. Vain 30–39-vuotiaissa työttömänä on aavistuksen enemmän naisia kuin miehiä.

 Pitkäaikaistyöttömistä selvä enemmistö on miehiä.

Naiset kertovat yhä miehiä useammin kokevansa syrjintää ja eriarvoista kohtelua työelämässä. Joka viides nainen kokee eriarvoisuutta työkavereiden ja esimiesten asenteissa sekä tiedonsaannissa työpaikalla. Lähes yhtä moni nainen kokee itsensä syrjityksi arvostuksen saannissa.

Miehistä tiedon saannissa syrjintää kokee 14 prosenttia, työkavereiden ja esimiesten asenteissa 12 prosenttia sekä arvostuksessa kymmenesosa.

Tiedot selviävät Tilastokeskuksen tuoreesta Miehet ja naiset Suomessa 2016 -julkaisusta, johon on koottu tietoa miesten ja naisten asemasta yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Pitkällä aikavälillä sukupuoleen liittyvä syrjintä on vähentynyt. Silti naiset kokevat sitä yhä selvästi miehiä useammin.

Naiset ilmoittavat miehiä useammin syrjinnästä ja eriarvoisuudesta kaikilla kysytyillä osa-alueilla. Yllä mainittujen lisäksi he kokevat eriarvoisuutta palkkauksessa, työnjaossa, koulutukseen pääsyssä, etenemismahdollisuuksissa, työsuhde-eduissa ja työhönottotilanteissa.

Naiset kokevat syrjinnän suurimmaksi syyksi suosikkijärjestelmät. Joka neljännen mukaan syrjintä johtuu juuri niistä. Joka viides nainen kokee, että eriarvoisuuden taustalla on työsuhteen määräaikaisuus tai osa-aikaisuus.

Suosikkijärjestelmät ovat myös miesten kokeman syrjinnän suurin syy: 17 prosenttia nimeää ne. Reilu kymmenesosa miehistä kokee eriarvoisuutta työsuhteen määräaikaisuuden takia.

”Suosikkijärjestelmä on ollut aina yleisimpiä syrjinnän perusteista niin kauan kuin tätä asiaa on kysytty. Naisten osalta se on jopa vähän noussut vuoteen 1997 verrattaessa”, kertoo erikoistutkija Marjut Pietiläinen Tilastokeskuksesta.

Naiset nimeävät syrjinnän syyksi miehiä useammin esimerkiksi perheellisyyden, vanhuuden ja terveydentilan. Miehet kokevat syrjinnän syyksi naisia useammin kansallisuuden tai ihonvärin, poliittiset mielipiteet tai ay-toiminnan sekä seksuaalisen suuntautumisen.

Nuoren iän miehet ja naiset kokevat syrjinnän syyksi yhtä usein.

Palkansaajamiehet kokevat naisia useammin, että heillä on etenemismahdollisuuksia työssään. Miehistä 43 prosenttia ilmoittaa, että heillä on työssään esimiestehtäviä, naisista vain joka kolmas.

Naisia päätyy kuitenkin aiempaa useammin esimiehiksi. Naiset etenivät esimiestehtäviin etenkin naisvaltaisilla aloilla, sillä tuoreen tilaston mukaan nainen on esimiehenä 65 prosentilla naisista, mutta vain 15 prosentilla miehistä.

Miesten keskipalkka on yhä naisia korkeampi. Miesten kuukausipalkka on keskimäärin 3 600 euroa, naisten 3 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat