Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb harmitteli oman pesän likaantumista puheenjohtaja­kilpailussa: ”Lyön ensi kerralla nyrkkiä pöytään”

Kokoomuksen puheenjohtaehdokkaat sanailivat tiistaina Sanomatalon Mediatorilla HS:n väittelyssä muun muassa kokoomuksen alentuneesta kannatuksesta.

Kotimaa
 
Stubb: ”En suvaitse enää oman pesän likaamista”
Stubb: ”En suvaitse enää oman pesän likaamista”
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb lupaa, että mollaus puolueen sisällä loppuu. Sanomatalolla, kokoomuksen puoluejohtajatentissä Stubb lupasi, että vastedes hän lyö nyrkin pöytään, jos kokoomuslaiset alkavat julkisesti haukkua toinen toisiaan. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus Terhi Liimu.
Fakta

Kokoomuksen puheenjohtajakisa

 Kokoomuksen uusi puheenjohtaja valitaan lauantaina Lappeenrannan puoluekokouksessa.

 Puheenjohtajavaalin ennakkosuosikkeja ovat ministerit Alexander Stubb sekä Petteri Orpo, kun taas Elina Lepomäellä on haastajan rooli.

 Kokoomuksen sisällä on noussut kritiikkiä Stubbia kohtaan. Eduskuntaryhmä on tyytymätön muun muassa siihen, ettei Stubb ole kyennyt viemään hallituksessa läpi kokoomukselle tärkeimpiä asioita.

Kokoomuksen puheenjohtaehdokkaat sanailivat tiistaina Sanomatalon Mediatorilla HS:n väittelyssä muun muassa kokoomuksen alentuneesta kannatuksesta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb harmitteli, että hän ei ole lyönyt kyllin lujaa nyrkkiä pöytään kokoomuksen keskinäisen mollauksen lopettamiseksi. Sisäministeri Petteri Orpo myönsi, että Stubb kiirehti ilmoittamaan päivähoitomaksujen korotusten perumisesta eduskunnalle hänellekään kertomatta.

Kokoomuksen viimeisen puheenjohtajatentin alla tiistaina Sanomatalolla MTV julkisti, että piirihallitusten jäsenille tehdyssä kyselyssä Orpo on puolueväen ylivoimainen suosikki.

Orpon kannatus oli kyselyssä 59 prosenttia, Stubbin 33 ja kansanedustaja Elina Lepomäen viisi prosenttia.

Stubb vähätteli kyselyä.

”Tullaan seuraavina päivinä näkemään erilaisia kyselyitä, erilaisilla osumatarkkuuksilla. Kisa tulee olemaan huomattavasti tiukempi. Uskon, että Lappeenrannassa nähdään sellainen tulos, jossa porukat päättävät, eivätkä Maikkarin kyseenalaiset gallupit.”

Lepomäki totesi, että ”tilastotieteilijänä voin sanoa, että otos ei ole kattava”.

”Piirijohtajathan eivät asiaa päätä. Minä olen korostetusti kentän ja kansalaisyhteiskunnan ehdokas. En ole tullut politiikkaan puoluekoneiston tai valtaeliitin kautta. Haluan tuoda politiikkaan uutta osaamista, uudenlaista johtamista ja näkemystä, joka kunnioittaa paremmin kokoomuslaista perinnettä.”

Orpo oli kyselyyn tyytyväinen.

”Minusta piirihallitusten jäsenet eivät ole puolue-eliittiä. He ovat kentän edustajia, eri puolilta Suomea. Olen tyytyväinen ja iloinen, että saan heiltä tukea. Kentällä kokoomuksen perusväki haluaa rytmivaihdosta.”

Kun tenttaajat, Helsingin Sanomien politiikan toimittajat Marko Junkkari ja Teija Sutinen, tivasivat, missä Stubbilla on mennyt vikaan, Stubb harmitteli, että puheenjohtajakisassa oma pesä on päässyt likaantumaan.

Stubb ilmoitti, että puoluetoverien mollaaminen ei enää käy päinsä.

”Tietyissä tilanteissa en ole lyönyt nyrkkiä tarpeeksi kovaa pöytään. En voi kertakaikkiaan sietää, että toista ihmistä haukutaan ja mollataan julkisesti tai muutoin. Meidän täytyy käyttäytyä kunnioittavasti toisiamme kohtaan. Seuraavan kerran kun joku kokoomuslainen haukkuu toista kokoomulaista julkisuudessa, silloin lyödään nyrkkiä pöytään .”

”Kokoomuksen omaa pesää ei pidä liata”, Stubb sanoi.

Orpo harmitteli, että yhteys ihmisiin on kadonnut ja luottamus laskenut.

”Helsingissä tutkimusten mukaan vihreät ovat ylivoimaisesti suurin puolue. Meillä kuntavaalit ovat vuoden päästä. Olen todella huolissani, miten käy, jos nyt ei oteta rytmivaihdosta. Haluan, että vuoden päästä valitaan kokoomuslainen pormestari ja kokoomus on suurin puolue.”

Lepomäki arvosteli Stubbia ja myös Orpoa paikallisen sopimisen vesittymisestä.

”Kokoomuksen olisi pitänyt edistää sopimusvapautta hallituksessa huomattavasti enemmän. Meillä olisi ollut siihen peliteknisesti myös kaikki mahdollisuudet.” Lepomäki sanoi.

Stubbia ärsytti, kun häneltä tivattiin mahdollisista ministerikierrätyksistä, jos hän saa jatkokauden.

”Nyt on kyse puheenjohtajavaalista, ei ministerivaalista.”

Orpo tyytyi sanomaan, että sisäministerisalkkua tarkistetaan, koska hän puheenjohtajana ottaisi valtiovarainministerin salkun.

Lepomäki sanoi, että hän ei aio tavoitella edes varapuheenjohtajan paikkaa puolueessa, jos häntä ei johtoon valita.

”En ole huolissani Lepomäestä. Hän pärjää jatkossakin. Olen huolissani Suomesta.”

Lepomäki haastoi kilpailijoitaan toimettomuudesta puolueen tavoitteiden ajajina hallituksessa.

”Yksi syy, miksi kokoomus on alennustilassa on se, että kokoomus oli viime kaudella pääministeripuolue. Nyt jälkikäteen selitellään, että tilanne oli hankala. Kyllä joskus pitää tehdä asioille jotain.”

”Perussuomalaiset ovat saaneet hallituksessa tavoitteitaan enemmän läpi. Meillä on kertakaikkiaan huonoa johtamista ja huonoa toimeenpanoa. Tulokset puhuvat puolestaan. Ei ole enää vastuunkantoa, jos pidetään sellaista hallitusta pystyssä, joka ei kykene muuttamaan isänmaan suuntaa”, Lepomäki ryöpytti.

Stubb myönsi pohtineensa hallituksen hajottamista, mutta painotti, että kokoomus on myös uudistunut.

”Jälkikäteen mietittynä hallitus olisi pitänyt hajoittaa kesäkuussa 2014. Mutta siinä olisi ollut perustuslaillisia ongelmia.”

Orponkin mielestä kokoomuksen olisi pitänyt tehdä hallitustyön rinnalla ohjelmatyötä. Yksin ei silti voi päättää.

”Politiikka on sellaista, että mennään askel kerrallaan. Kun yksin ei voi päättää.”

”Nyt tehdään historian kokoomuslaisinta hallituspolitiikkaa. Tämä on se, joka kääntää kokooomuksen suunnan. Tosiasia on, että Suomella menee hyvin ja kokoomus on osa tätä menestystarinaa”, Stubb korosti.

Orpo on jo väläyttänyt hallitusohjelmaan muutoksia, jos hänestä tulee puheenjohtaja.

”Isoin asia, jossa olemme jäljessä, on työllisyys ja kilpailukyky. Haluan keskustella pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa, miten tästä eteenpäin jatketaan. ”Stubb kertoi keskustelleensa Sipilän kanssa viimeksi aamulla hallitusohjelman toimeenpanon vauhdittamisesta.

”Työllisyyden puolella tarvitaan lisätoimia, jos pidetään kiinni hallitusohjelman kirjaimesta”, hän sanoi.

Lepomäki haluaisi irrottaa paikallisen sopimisen kilpailukykysopimuksesta.

”Emme saavuta mitenkään 72 prosentin työllisyysastetta ilman, että vapautamme työmarkkinoita. Pienille ja mikroyrityksille pitää sallia nykyistä helpompi työllistäminen.”

Lepomäki uudistaisi myös sosiaaliturvaa ja jatkaisi työttömyysturvan uudistamisessa.

”En ole pystynyt puolustamaan kaikkea politiikkaa, mitä tällä kaudella tehty. Se on mennyt aika kauaksi siitä, mitä kokoomus minulle edustaa.”

Ainakin kotitalousvähennys paranee ja yrittäjäverotus kevenee jo syksyn bujdettiriihessä, olipa Orpo tai Stubb valtiovarainministeri.

Orpo myös haluaisi helpottaa verokeinoin työn perässä liikkumista.

”Haluaisin, että asuntokaupassa maksettavaa varainsiirtoveroa alennettaisiin. Ihmiset ovat monesti tilanteessa, että oma työ on hävinnyt ja muualta olisi töitä tarjolla, mutta ei pysty lähtemään, koska on kiinni omistusasunnossaan.”

Stubb lupasi yrittäjäveropaketin elokuun budjettiriiheen mennessä.

”Yrittäjävähennys, maksuperusteinen alv, sukupolvenvaihdos ja kotitalousvähennyksen korottaminen”, Stubb luetteli.

”Jos jotain korotetaan, sitten kuluttaja- , haitta- ja välillisiä veroja korotetaan.”

Subb närkästytti hallituskumppanit viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun hän kiirehti kertomaan, että hallitus aikoo perua päivähoitomaksujen korotukset. Asiasta ei ole vielä hallituksessa sovittu.

”Henkilökohtainen näkemykseni on, että korotuspäätös ei ole reilu päätös. Ei fiskaalisesti järkevä, eikä myöskään naisia kohtaan reilua. Jos itse saisin päättää, ja toivottavasti tässä onnistutaan, päätös perutaan”, Stubb sanoi.

Orpo komppasi.

”Tämä olisi järkevä päätös. Toivon, että hallitus päätyy tähän.”

Orpo kuitenkin myönsi, että Stubbin ilmoitus tuli hänellekin yllätyksenä.

”Olimme puhuneet tästä omassa porukassa. En tiennyt, että asia nousee kyselytunnilla esille”, Orpo tunnusti.

Stubbin välistäveto yllätti myös Orpon
Stubbin välistäveto yllätti myös Orpon
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin ilmoitus päivähoitomaksujen korotuspäätöksen perumisesta tuli yllätyksensä myös sisäministeri Petteri Orpolle. Orpo sanoi kokoomuksen puheenjohtajatentissä, Sanomatalon Mediatorilla, että hän ei tiennyt Stubbin ottavan asiaa eduskunnan kyselytunnilla, viime torstaina esille. Hallituskumppanit ovat arvostelleet Stubbia kovasanaisesti välistävedosta. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus Terhi Liimu.
Koko puheenjohtajatentti on katsottavissa HSTV:n videolla:
HS:n puheenjohtajatentissä kokoomuksen Lepomäki, Orpo ja Stubb
HS:n puheenjohtajatentissä kokoomuksen Lepomäki, Orpo ja Stubb
Kokoomus valitsee viikonloppuna uuden puheenjohtajan. HS:n tentissä kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta Elina Lepomäki, Petteri Orpo ja Alexander Stubb. Keskustelun juontavat HS:n Marko Junkkari ja Teija Sutinen. Kuvaus Terhi Liimu.
Rio Gandara / HS
Elina Lepomäki, Alexander Stubb ja Petteri Orpo osallistuivat Kokoomuksen puheenjohtajatenttiin Mediatorilla Sanomatalossa tiistaina.
Elina Lepomäki, Alexander Stubb ja Petteri Orpo osallistuivat Kokoomuksen puheenjohtajatenttiin Mediatorilla Sanomatalossa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat