Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n uusi puheenjohtaja Jarkko Eloranta: Ay-liikkeen pitää muuttua, koska työ muuttuu

Eloranta varoitti seuraamuksista, jos hallitus ei pidä kilpailukykysopimuksessa antamiaan lupauksia muun muassa paikallisesta sopimisesta ja verolinjasta. Hän seuraa tehtävässä SAK:ta seitsemän vuotta johtanutta Lauri Lylyä.

Kotimaa
 
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Jarkko Eloranta
Jarkko Eloranta Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Suomen suurin palkansaajien keskusjärjestö SAK on valinnut uudeksi puheenjohtajakseen Jarkko Elorannan vuosiksi 2016–2020. Hän siirtyy tehtävään julkisten alojen työntekijöitä edustavan JHL:n puheenjohtajan paikalta.

SAK:n liittoihin kuuluu noin miljoona palkansaajaa.

Eloranta, 50, on tehnyt pitkän uran ammattiyhdistysliikkeessä. Hän on valtiotieteiden maisteri, jonka pääaineita olivat kansainvälinen politiikka ja kansantaloustiede. Lue tästä hänen toukokuussa Helsingin Sanomissa julkaistu haastattelunsa.

Elorannan mukaan työn muuttuminen tarkoittaa sitä, että ay-liikkeen pitää uudistua.

Hänen mielestään pelisääntöjä ja sosiaaliturvaa pitää muuttaa pätkätöiden hallitsemalle työelämälle sopivaksi.

”Tarvitsemme nimenomaan molemmat. Pelkästään sosiaaliturvaa muuttamalla asioita ei saada korjattua – eikä veronmaksajilla olisi siihen varaakaan”, hän sanoi valintansa jälkeen Tampereella tiistaina.

”Uuden työn tekijät eivät näy ay-liikkeen tutkassa. Tutkasignaalin ulottumattomissa kehittyy kuitenkin ilmiötä, jotka vaikuttavat myös nykyisiin jäseniimme. Ay-liikkeen pitääkin hakea uudenlaista työtä tekevät mukaan edunvalvontaan ja parantaa heidän asemaansa.”

”Pätkä-, silppu- ja osa-aikatyön määrä sekä nollasopimusten jatkuva kasvu ovat ilmiöitä, joihin on puututtava. Näiden rinnalle ovat nousemassa erilaiset tavat työllistää itse itsensä.”

Eloranta sanoo, että palkansaajat ovat tehneet Suomen taloustalkoissa oman osansa nyt kun kilpailukykysopimus on maalissa. ”Nyt on elinkeinoelämän ja yritysten vuoro näyttää.”

Hän sanoi, että hallituksen on näytettävä teoilla, että sen sanaan voi luottaa.

”Julkisten palvelujen kurjistumisen kierre on katkaistava, työttömien kepittämisen on loputtava, haaveilu kahden kerroksen työmarkkinoiden luomisesta on haudattava”, hän luetteli ja jatkoi:

”Naisten palkkauksellista ja rakenteellista asemaa työmarkkinoilla on vahvistettava ja paluu kotiäitiyhteiskuntaan pysäytettävä. Koulutuksen ja osaamisen alasajoon on puututtava, ammatillisen koulutuksen rapistuminen on estettävä.”

Edustajakokouksen väliajalla pitämässään tiedotustilaisuudessa Eloranta sanoi, että hallituspuolueiden kannattaa olla varovaisia, jotta kilpailukykysopimus ei jatkossakaan horju.

Hän viittasi kokoomuslaisten toiveisiin saada merkittävästi heikennettyä yleissitovuutta vielä tällä hallituskaudella. ”Ei olisi varaa nakertaa sopimusta”, hän sanoi.

Eloranta muistutti, että ay-liike voi reagoida hallituksen muutoksiin ”käytettävissä olevilla keinoilla”. Hän sanoi, että hallituksen on pidettävä lupauksensa muun muassa siitä, että paikallista sopimista edistetään työehtosopimuksella eikä lakeja muuttamalla. Ay-liike muun muassa voi järjestää poliittisia lakkoja, vaikka sopimukset ovat voimassa.

Kokouksessa pitämässään puheessa Eloranta painotti, että sopimisen yhteiskuntaa ei pidä rappeuttaa, koska se on hyvinvoinnin kivijalka. ”On myös hyvä muistaa, että pienetkin halkeamat perusrakenteissa saattavat paineessa revetä ammottaviksi aukoiksi. Silloin seuraukset ovat arvaamattomat ja vakavat”, hän sanoi puhuessaan SAK:n edustajakokoukselle Tampere-talossa.

”Jälkien siivoaminen taas on kallista ja vaikeaa. Tällä hetkellä yhteiskunnassamme on poikkeuksellisen paljon painetta monista eri syistä. Siksikin perusrakenteiden ja instituutioiden olisi oltava timanttisessa iskussa, niin ettei halkeamia synny.”

Eloranta arvelee, että palkkapolitiikkaa tullaan jatkossa rakentamaan aikaisempaa hajautuneemmassa järjestelmässä. ”Siksi keskusjärjestöjen sisäisen koordinaation ja valmistelun sekä liittojen välisen yhteistyön ja tuen onkin noustava aivan uudelle tasolle”, hän sanoi.

Eloranta sanoo, että ay-liikkeen pitää olla entistä osaavampi työelämän asiantuntija ja kehittäjä. ”Mutta ei meistä mitään työelämän konsultteja ole tulossa.”

Hän toivoo lisää yhteistyötä liittojen ja keskusjärjestöjen välillä, jotta kaikki ay-liikkeen voima saadaan käyttöön nykyisinä hankalina aikoina. ”SAK on muutosvoima”, hän sanoi.

Eloranta seuraa tehtävässä eläkkeelle jäävää Lauri Lylyä, joka johti SAK:ta seitsemän vuotta.

Eloranta arvelee, että hänen kaudellaan keskusjärjestön rooli saattaa olla huomattavasti erilainen kuin Lylyn, joka solmi seitsemässä vuodessa kuusi isoa keskusjärjestösopimusta.

”Voi olla, että minun aikana ei odoteta keskusjärjestöjohtajien yöllisten neuvottelujen päättymistä”, hän sanoi HS:n haastattelussa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ilmoittanut, ettei se enää tee keskitettyjä palkkaratkaisuja.

”Uskon, että liittojen rooli kasvaa ja keskusjärjestöjen roolia pitää miettiä uudelleen”, hän sanoo.

SAK valitsi myös edustajiston seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Edustajiston puheenjohtajaksi valittiin Pamin puheenjohtaja Ann Selin. Hallituksen varapuheenjohtajana jatkaa Matti Huutola.

Valinnat tehtiin SAK:n 19. edustajakokouksessa tiistaina Tampereella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat