Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesämyrsky on laantumaan päin, enää reilu 500 kotitaloutta ilman sähköä

Tuuli on vaimentunut iltaa kohti, mutta viikonlopusta tulee viileä.

Kotimaa
 
Salomo-myrsky riepottelee osaa Suomea torstainakin
Salomo-myrsky riepottelee osaa Suomea torstainakin
Sateet ovat runsaita suuressa osassa maata ja tuulet puuskissa kovia. Länsi-Lapissa osa sateista voi tulla lumena tai räntänä.

Myrskymatalapaine Salomoon liittyvät tuulevat puhkuivat voimakkaimmillaan torstaina iltapäivällä Kaakkois-Suomessa ja sisämaassa Keski-Suomessa. Maan keskiosissa satoi myös vettä. Tuuli on laantunut päivän mittaan, mutta se on yhä kovaa tai navakkaa puuskissa.

Myrskyn aiheuttamat sähkökatkokset ovat aiheuttaneet harmia laajoilla alueilla Suomessa. Sähkökatkosten huippu saavutettiin puolenpäivän jälkeen, kun sähköä vailla olevia kotitalouksia oli arvioilta 23 000, mikä aiheutti kesäkuun uuden katkopiikin.

Fakta

Kesämyrskyt Suomessa

 Tuhoisimpia viime vuosien kesämyrskyjä oli Asta-myrsky, joka iski Itä-Savoon 30. heinäkuuta 2010. Se päätti hellekauden ja kaatoi metsää laajoilta alueilta.

 Asta sai alkunsa ukkosryppäänä Laatokan kaakkoispuolelta.

 Astaa seurasivat elokuun alkupäivinä samana vuonna Veera-, Lahja- ja Sylvi-myrskyt, jotka saivat aikaan uusia sähkökatkoksia entisten päälle.

 Samankaltainen kuin Asta oli Unto-myrsky 5. heinäkuuta 2002. Se kaatoi laajasti metsää Itä-Suomessa.

 Lyyli-myrsky riehui Pohjanmaalla viime vuonna 23. toukokuuta. Se aiheutti sähkökatkoksia laajoilla alueilla.

Kello 17:n aikoihin sähköttä vailla olevia kotitalouksia oli hieman alle 3 000. Iltapäivällä katkoksia oli erityisesti Kaakkois-Suomessa ja Tampereen pohjois-, itä- ja kaakkoispuolella. Katkosalueita oli kuitenkin myös esimerkiksi Porissa, Kittilässä ja Kauhavalla.

Kello yhdeksän alla illalla sähköittä oli enää 509 asiakasta kahdeksassa kunnassa.

Harvinainen luoteesta saapunut kesämyrsky puhalsi keskiviikkona puuskissa yli 20 metriä sekunnissa. Se kaatoi raskaita lehtipuita sähkölinjoille.

”Pohjanmaan maakunnissa puut ovat tottuneet luoteistuuleen, etelässä Pirkanmaalla ja Mikkelissä eivät”, HS:n meteorologi Anniina Törmä kertoi.

Keskiviikkoiltana ja torstain vastaisena yönä tuuli erityisesti Pohjois-Suomessa ja Pohjanmaan maakunnissa. Kovimmat yli 30 metriin sekunnissa yltäneet puuskat mitattiin Pietarsaaressa ja Lapin tuntureilla.

Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos kertoi puolestaan torstaina klo 2.31 Twitterissä, että Salomo-myrsky oli aiheuttanut heille yli 70 vahingontorjuntatehtävää.

Myrskymatalapaine Salomo vaikuttaa koko Suomen säähän, mutta helpoimmalla siitä selviävät Lounais-Suomi ja pääkaupunkiseutu.

Myrskymatalapaineeseen liittyy myös runsaita sateita. Lapissa satoi torstaiaamuna lunta kahdella mittauspisteellä, Rovaniemellä ja Inari–Saariselällä: Rovaniemellä lunta oli kuusi senttiä ja Inari–Saariselällä kahdeksan senttiä.

Juha Tamminen
Rovaniemen Ounasvaaralla satoi torstaiaamuna lunta.
Rovaniemen Ounasvaaralla satoi torstaiaamuna lunta.
Liikennevirasto
Liikennekameran kuva Saariselältä torstaiaamulta.
Liikennekameran kuva Saariselältä torstaiaamulta.

Lumitilanne ei ole kovin epätavanomainen.

”Muistan, että Kuusamossa on tullut juhannuksenakin kymmenen senttiä lunta. Ei ihan joka kesä sada tähän aikaan lunta, mutta näitä kertoja on useita vuosikymmenessä”, kertoi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Henri Nyman.

”Kun toukokuu oli Lapissa niin lämmin, tämä voi nyt kuitenkin tuntua poikkeukselliselta.”

Lapissa sademäärä on yltänyt yli 50 millimetriin vuorokaudessa.

Viikonlopuksi on meteorologi Törmän mukaan odotettavissa viileää, alle 15 asteen lämpötilaa ja pohjoisenpuoleista tuulta. Lisäksi on luvassa kuurosateita.

Lauantain ja sunnuntain taitteessa Venäjällä kulkee matalapaine, joka saattaa yltää Suomen puolelle. Jos niin käy, Itä-Suomessa voi sataa paljonkin.

Sään ääripäät Suomen kartalla
Sään ääripäät Suomen kartalla
Pitkässä maassa sääolosuhteet maan eri kolkissa voivat olla toisistaan yhtä kaukana kuin kesä talvesta. Videolta löytyvät parhaat paikat niin auringossa lekotteluun kuin pakkasessa karaistumiseenkin.
HS testasi tuulen voiman
HS testasi tuulen voiman
Toimittaja kokeili tuulitunnelissa, kuinka kovassa tuulessa lähtee hattu päästä ja milloin menee sateenvarjo rikki. Loppuhuipentumana Arteform-yrityksen omistamassa tuulitunnelissa kokeiltiin, miten onnistuu nakkikiskaruoan syöminen myrskytuulessa. Mittari näyttää tuulen nopeuden. Kuva näyttää, mitä käy. Toimittaja: Jussi Ahlroth, kuvaus ja leikkaus: Janne Elkki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat