Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvi oli tuhoisin puutarhakasveille kolmeen vuosikymmeneen

Talvi tappoi muun muassa ruusuja, tammia ja ikivihreitä perennoja.

Kotimaa
 
Timo Hämäläinen
Pensasruusut kärsivät ankarasta talvesta.
Pensasruusut kärsivät ankarasta talvesta. Kuva: Timo Hämäläinen

Ankara viime talvi on aiheuttanut pahimmat kasvituhot istutetuille puutarhakasveille kolmeenkymmeneen vuoteen, kertoo tiedotteessaan Puutarhaliitto. Liitto kertoi tilanteesta jo toukokuussa, mutta nyt tilanne on selvinnyt lopullisesti, kun kasvustot ovat vihertyneet.

Tuhot juontuvat ennen kaikkea siitä, että tammikuussa lumettomaan aikaan osuivat ankarat pakkaset. Tilannetta pahensi edellinen lyhyt ja kolea kesä.

Muualla kuin Lapissa ja Koillismaalla iskivät tammikuussa 20–30 asteen pakkaset, kun maa oli lumeton ja märkä. Ankarat pakkaset kestivät kolme viikkoa ja vahingoittivat kylmälle alttiita juuristoja.

Tuhoja ovat kärsineet erityisesti viime syksyn istutukset, jotka eivät ehtineet juurtua kunnolla, mutta vaurioita on tullut myös vanhemmille istutuksille, Puutarhaliitto kertoo. Tuho on kohdannut myös Suomen tavallisia talvia hyvin kestäviä kasveja.

Ankarat sääolot ovat tuhonneet viime syksynä istutetuista kasveista etenkin tammia, köynnöksiä, ruusuja, seppelvarpuja ja ikivihreitä perennoja sekä ikivihreitä havukasveja tuijia ja matalia havukasveja.

Ammattimaisille viherrakentajille tehty kysely paljasti, että neljänneksellä rakentajista syksyllä istutetuista taimista tuhoutui peräti puolet. Valtaosalla viherrakentajilla taimista kuoli 10–40 prosenttia. Vain viisi prosenttia viherrakentajista ilmoitti, ettei heidän istutuksillaan ollut lainkaan tuhoja.

Normaalitalvena edellisen syksyn istutuksista tuhoutuu tyypillisesti pari prosenttia, kertoo toiminnanjohtaja Jyri Uimonen Taimistoviljelijöistä HS:lle.

”Vanhemmistakin istutuksista on kuollut paljon erittäin kestävinä pidettyjä pensasangervoja, pensashortensioita, pensasruusuja ja perennoja”, Puutarhaliitto kertoo tiedotteessaan. Kun mukaan ei lasketa viime syksyn istutuksia, kolmena viime vuotena istutetuista taimista kuoli viime talvena 10–20 prosenttia.

Liiton mukaan nyt koetun kaltaiset ankarat talvet ovat vähentyneet ilmastonmuutoksen vuoksi. Edellinen paha tuhotalvi oli vuonna 1987. 1900-luvulla vastaavia tuhotalvia oli kuitenkin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat