Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka seitsemännellä nuorella bulimian oireita – taustalla usein ongelmia ihmissuhteissa

Häiriöstä syntyy helposti itseään toistava kehä, jossa vuorottelevat ahmiminen ja erilaiset tyhjentäytymisen keinot. Kehon ohella se vaikuttaa mieleen ja sosiaaliseen elämään.

Kotimaa
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Erityisen yleinen bulimia on nuorilla.
Erityisen yleinen bulimia on nuorilla. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Tuhansilla suomalaisilla on bulimiaan eli ahmimiseen viittaavaa oireilua. Se on naisilla yleisempää kuin miehillä. Erityisen yleistä oireilu on nuoruudessa, jolloin jopa joka seitsemäs suomalainen nuori kokee sitä.

Bulimia on syömishäiriö, jonka yleisin oire on ahmiminen. Muut oireet liittyvät siihen, toteaa lääkäriseura Duodecimin julkaisema uutuusteos Nälkäinen sydän – bulimian itsehoito-opas.

Sen ovat tehneet Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja, psykologi ja psykoterapeutti Pia Charpentier ja ravitsemusterapeutti Riikka Viljanen. Kolmas kirjoittaja on psykiatri ja Helsingin yliopiston apulaisprofessori Anna Keski-Rahkonen.

Häiriöstä syntyy helposti itseään toistava kehä, jossa vuorottelevat ahmiminen ja erilaiset tyhjentäytymisen keinot. Kehon ohella se vaikuttaa mieleen ja sosiaaliseen elämään.

Sitä on myös vaikea katkaista.

Taustalla on vaikeita tunteita ja ihmissuhdesolmuja, joihin ahmiminen tuo helpotusta, kirjoittajat toteavat. Ahmiminen turruttaa ja auttaa unohtamaan pahan olon.

Tämä tunteita helpottava ominaisuus tekee bulimiasta niin sitkeän, he huomauttavat. Kielteiset tunteet pitävät bulimiaa yllä. Kirjoittajat kutsuvat niitä psykologiseksi näläksi eli sydämen näläksi.

Kielteisiä tunteita voi oppia tunnistamaan ja käsittelemään. Kirjoittajat esittelevät oireilua vähentäviä ja itsetuntoa lisääviä keinoja ja rohkaisevat käyttämään voimansa salailun sijaan sellaisten asioiden muuttamiseen, jotka helpottavat oloa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat