Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanomalehtien varhaisjakeluun muutoksia Uudellamaalla – koskee noin viittätuhatta HS:n tilaajaa isojen taajamien ulkopuolella

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Muutokset vaikuttavat Uudellamaalla noin 5000:een Helsingin Sanomien tilaajatalouteen.
Muutokset vaikuttavat Uudellamaalla noin 5000:een Helsingin Sanomien tilaajatalouteen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Posti käynnistää yt-neuvottelut, jotka koskevat sanomalehtien varhaisjakelua Uudellamaalla. Varhaisjakelu jatkuu ennallaan pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa taajamissa. Etenkin haja-asutusalueille lehtiyhtiöt hakevat nyt uusia jakeluratkaisuja.

Muutokset vaikuttavat Uudellamaalla noin 5000:een Helsingin Sanomien tilaajatalouteen. Kaikkiaan alueella on yhteisjakelussa seitsemältä kustantajalta 16 valtakunnallista tai maakunta- ja aluelehteä.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland ilmoittaa tutkivansa loppuvuoden aikana erilaisia vaihtoehtoja harvimmin asuttujen alueiden jakelun turvaamiseksi. Yhtiö on irtisanonut osassa Uuttamaata nykyisen varhaisjakelusopimuksen Postin kanssa.

”Selvitämme nyt kaikki vaihtoehdot, myös varhaisjakelun osalta. Sekin on mahdollista, että jatkossa lehti tulee arkisin perusjakelussa ja viikonloppuisin aamulla kello kuuden jälkeen”, kertoo HS:n liiketoimintajohtaja Petteri Putkiranta.

Posti huolehtii jakelusta normaalisti loka–marraskuulle asti.

Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla sekä muissa suurimmissa taajamissa varhaisjakelu jatkuu ennallaan. Myös muilla seuduilla selvitettävänä on, voiko varhaisjakelunkin hoitaa kohtuullisin kustannuksin

”Karkkilassa on käynnistetty pilotti, jossa lehden jakelun hoitavat itsenäiset yrittäjät. Tämä on hyvä esimerkki uusista toimintamalleista jakelun turvaamiseksi”, Putkiranta toteaa.

Helsingin Sanomat informoi kesän ja syksyn aikana suoraan niitä asiakkaitaan, joiden jakeluun mahdolliset muutokset vaikuttavat.

Muutosten taustalla ovat jatkuvasti kohoavat jakelun yksikkökustannukset. Painettujen lehtien jakelumäärät ovat vähentyneet, ja mediayhtiöillä on tarve laskea kustannuksia.

Postin lehtipalveluista vastaava johtaja Risto Savikko sanoo, että vuodesta 2003, kun Posti on operoinut Uudenmaan jakelua, muutoksia palvelutasossa ei ole tapahtunut ja samalla volyymi on laskenut noin kuusi prosenttia vuodessa.

”Yksikkökustannukset ovat nousseet. Kuuden prosentin levikinlasku johtaa viidessä vuodessa 50 prosentin kustannusten nousuun”, Savikko sanoo.

Postin kannalta vaihtoehdot ovat, että lehtitaloilta perittävää hintaa jaettavaa lehteä kohti nostetaan tai etsitään kustannustehokkaampia tapoja jakaa lehtiä. Vaihtoehtoja löytyy maakunnista. Niitä ovat esimerkiksi lehtien jakaminen postin perusjakelussa arkisin, jakamisen antaminen alihankkijalle tai lehtitalojen oma varhaisjakelu.

Sanomalehdistä 80 prosenttia jaetaan varhaisjakelussa. Jakelukustannukset muodostavat keskimäärin 20–30 prosenttia sanomalehtien menoista. Yhden lehden jakelu- ja painokulut ovat korkeimmillaan noin euro jaettavaa lehteä kohden.

Uudellamaalla Posti on jakanut lehtiä yhteisjakeluna, eli samalla jakokerralla on laatikoihin toimitettu useampia eri lehtiä, sen mukaan kuin osoitteeseen on tilattu. Nyt posti joutuu luopumaan koko yhteisjakelusta, koska lehtiä ei enää riitä kannattavasti jaettavaksi.

Yhteisjakelussa alueella ovat olleet muun muassa Kauppalehti, Hufvudstadsbladet, Etelä-Suomen Sanomat, Turun Sanomat, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat. Muutokset koskevat niitä kaikkia.

Postin yt-neuvottelut alkavat 13. kesäkuuta. Sen piirissä on 538 Postin varhaisjakelussa Uudellamaalla työskentelevää ihmistä. Arvion mukaan henkilöstön vähentämistarve on enintään 370 henkeä.

Nyt ilmoitetuilla muutoksilla ei ole vaikutuksia Postin hoitamaan varhaisjakeluun muualla maassa, Postin perusjakeluun tai muihin palveluihin. Myöskään HS:n jakeluun ei tässä yhteydessä tule muutoksia muualla Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat