Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palomies on yksi syöpävaarallisimmista ammateista – terveyshaittoja hälytyksissä ja paloasemilla

Kahdessa vasta valmistuneessa tutkimuksessa on selvinnyt uutta tietoa palomiesten työturvallisuudesta.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Sami Kilpiö / HS
Savusukeltajat altistuvat työssään syöpää aiheuttaville aineille.
Savusukeltajat altistuvat työssään syöpää aiheuttaville aineille. Kuva: Sami Kilpiö / HS

Kaksi tuoretta tutkimusta kertoo, että palomiesten terveys on uhattuna sekä hälytystilanteissa että paloasemilla.

Hälytystilanteissa terveydelle ovat vaaraksi syöpää aiheuttavat aineet, jotka kulkeutuvat elimistöön tulipalon sammutus- ja jälkiraivaustilanteissa sekä varustehuollon yhteydessä.

Myös yhä useampi paloasema kärsii kosteusvaurioista, joka aiheuttaa henkilökunnalle terveyshaittoja. Tuore tutkimus nostaa paloasemat koulujen ja päiväkotien rinnalle sisäilmaongelmissa.

Palomiehen ammatti on yksi syöpävaarallisimmista ammateista, selviää Työterveyslaitoksen tutkimuksesta. Savusukeltajat altistuvat syöpää aiheuttaville pah-yhdisteille eli polysyklisille aromaattisille hiilivedyille.

”Ne tulevat yleensä epätäydellisestä palamisesta. Materiaalina voi olla melkein mitä vain. Yleensä on kysymyksessä, että happea ei ole riittävästi palamiseen”, kertoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Juha Laitinen.

”Lisäksi palamisessa syntyy bentseeniä, joka on yksi pahimmista palokaasuista.”

Palomiehet altistuvat esimerkiksi naftaleeneille, jotka kulkeutuvat elimistöön hengitysteiden kautta tai imeytymällä ihon läpi. Tästä johtuen altistuminen ei tapahdu vain savusukelluksen aikana.

Tilannepaikalla työskentely riittämättömässä suojavarustuksessa lisää syöpäriskiä. Varsinkin ihon läpi imeytyvät aineet voivat kulkeutua elimistöön, kun työskennellään esimerkiksi jälkiraivaustöissä. Myös varusteiden huoltaminen ja niiden säilytystiloissa oleskelu lisää altistumisriskiä.

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa palomiehillä havaittiin tulehdusvasteiden ja stressihormonien vapautumista pah-yhdisteille altistumisen jälkeen.

Tulehdusvaste tarkoittaa sitä, kun elimistöön kulkeutuu ärsyttäviä aineita, elimistö nostaa suojausta altistavia tekijöitä vastaan. Stressihormonipitoisuuksien muutos kuvastaa monenlaista muutosta palomiehen työssä. Henkisesti kuormittavat tilanteet lisäävät stressihormonia sekä bentseenille altistuminen vaikuttaa hormonipitoisuuksiin.

Laitinen painottaa, että palomiehiä ja heidän esimiehiään tulisi kouluttaa kemiallisilta aineilta suojautumiseen ja oikeiden toimintatapojen hallintaan kentällä ja kalustohuollossa. Työterveydenhuollolla on tärkeä rooli riskien ennaltaehkäisyssä ja seuraamisessa.

Vaikka palomies on yksi syöpävaarallisimmista ammateista, vain yksittäiset palomiehet kuuluvat Asa-rekisteriin, joka on Työterveyslaitoksen ylläpitämä rekisteri ammatissaan syöpää aiheuttaville aineille altistuvista.

”Kun palomiehet rekisteröidään Asa-rekisteriin, heidän terveydentilaansa ruvetaan seuraamaan tehostetummin. Jos jotain muutoksia elimistössä tapahtuu, niihin pitää pyrkiä reagoimaan mahdollisimman nopeasti”, sanoo Laitinen.

Tutkimushankkeessa verrattiin Suomessa käytettyjä toimintatapoja Ruotsissa kehitettyyn Skellefteå-malliin.

Ruotsalaisessa toimintamallissa likaiset varusteet ja työkalut eristetään tehtävän jälkeen ja kuljetetaan asemalle puhdistettavaksi. Skellefteå-mallin todettiin vähentävän sekä kokonaisaltistumista että käsien kautta altistumista.

Paloasemien homeongelmat huomattiin hankkeen aikana, jossa kehitettiin uusia menetelmiä lääkäreille homealtistuneiden diagnosointiin. Hanke suoritettiin kyselytutkimuksena, johon osallistui 609 henkilöä 127:ltä paloasemalta.

Paloasemista 93 kärsi sisäilmahaitoista, 64:llä kerrottiin olevan näkyviä kosteusvaurioita ja 43:lla paloasemalla aistittiin homeen hajua.

Kyselyyn vastanneet nuoret palomiehet olivat terveimpiä. Homealtistukseen viittaavia oireita näkyi varsinkin paloesimiehillä. Palopäällystö kärsi eniten terveysongelmista kuten astmasta. Tämä viittaa siihen, että pelastusalalla työperäisiin sairauksiin sairastutaan pitkän ajan kuluessa.

Kyselyyn vastanneesta palopäällystöstä viisi prosenttia oli astmaatikkoja. Palomiehistä kahdella prosentilla oli astmaa. Hälyttävää on se, että palomiehen ammattiin otetaan vain henkilöitä, joilla ei ole astmaa.

”Palomieheksi ei pääse, jos on astma. He ovat terveitä, kovakuntoisia, fyysisesti hyvässä jamassa olevia nuoria miehiä, jotka valitaan”, kertoo tutkimustulosten taustalla oleva Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus.

Pahimmassa tapauksessa on siirryttävä uuteen ammattiin, sillä astma voi estää palomiehen työskentelyä. Putus kertoo, että astmaatikkoja joko koulutetaan esimiestehtäviin tai siirretään palotarkastajiksi. Sopivan tehtävän löytäminen omalta paikkakunnalta on kuitenkin vaikeaa, joten uranvaihdos on yksi vaihtoehto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat