Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaiset kansanedustajat esittävät kerjäämisen kieltämistä lailla

Tällä hetkellä vain häiritsevään kerjäämiseen voi puuttua.

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Kerjäläinen Hakaniemessä Helsingissä.
Kerjäläinen Hakaniemessä Helsingissä. Kuva: Antti Hämäläinen

Perussuomalaisten kansanedustajat Rami Lehto, Olli Immonen ja Jari Ronkainen ovat jättämässä lakialoitteen kerjäämisen kieltämiseksi. Edustajat keräävät kansanedustajilta nimiä aloitteeseen eduskunnan istuntotaukoon saakka.

Lakialoitteella pyritään muuttamaan järjestyslain pykäliä 7 ja 16 siten, että kerjäämisestä voidaan tuomita sakkorangaistukseen.

Vastaavia lakialoitteita on tehty aiemminkin. Viime vaalikaudella tehdyn lakialoitteen allekirjoitti 12 perussuomalaisten kansanedustajaa. Vuonna 2010 kerjäämiskieltoa esitettiin järjestyslakiin kokoomuksen toimesta. Sen allekirjoitti peräti 52 edustajaa kokoomuksesta, keskustasta, perussuomalaisista ja Sdp:stä.

Muutosta on vaadittu myös lukuisilla kirjallisilla kysymyksillä.

Nykyinen vuonna 2003 voimaan tullut järjestyslaki mahdollistaa vain häiritsevään kerjäämiseen puuttumisen. Sitä aikaisemmin voimassa olleissa kuntakohtaisissa järjestyssäännöissä kerjääminen pystyttiin yksiselitteisesti kieltämään.

Esimerkiksi Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen tuskastui vuonna 2009 kerjäämiseen niin, että esitti kerjäämistä lailla kiellettäväksi.

Kerjäämisen kieltämisestä on käyty vuosittain keskustelua julkisuudessa, mutta toistaiseksi Suomessa ei ole ryhdytty lainsäädännöllisiin muutoksiin.

Uusimman lakialoitteen tekijät sanovat tiedotteessaan, että kerjääminen on organisoitua toimintaa, johon sisältyy monenlaista rikollisuutta kuten ihmiskauppaa, lasten hyväksikäyttöä, prostituutiota ja muita järjestäytyneen rikollisuuden piirteitä.

”Toiminnallaan kerjäläiset vaikuttavat negatiivisesti kaupunkien viihtyisyyteen ja kansalaisten kokemaan turvallisuuden tunteeseen.”

Kerjäläiskeskusteluissa vuodesta toiseen toistuvat kaksi argumenttia: kerjääminen ei kuulu suomalaiseen elämänmuotoon ja kerjäämisen salliminen Suomessa ei mitenkään vähennä romanivähemmistöjen ongelmia lähtömaissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat