Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun pakkoliitos iskee, pikkukunnan raitilla alkaa jupina

Rääkkylän asukkaat ovat huolissaan lähipalveluista, mutta liitoksessa nähdään myös uusia mahdollisuuksia.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Markku ja Kaisa Halonen eivät toivoneet pakkoliitosta, mutta nyt he miettivät mitä mahdollisuuksia se voi myös tuoda. Markus Halonen, 8, haluaisi jo jatkaa matkaa.
Markku ja Kaisa Halonen eivät toivoneet pakkoliitosta, mutta nyt he miettivät mitä mahdollisuuksia se voi myös tuoda. Markus Halonen, 8, haluaisi jo jatkaa matkaa. Kuva: Pentti Vänskä

Rääkkylä. Aurinko paistaa harvinaisen lämpimästi kesäkuun ensimmäisenä päivänä, mutta rääkkyläläinen Eila Hirvonen on lähes vihainen. Kolme vuotta sitten Lahdesta lapsuutensa kotikuntaan muuttanut Hirvonen on hetki sitten keskustellut naapurinsa kanssa asiasta, joka sotki rääkkyläläisten alkukesän ilon. Toukokuun lopussa valtioneuvosto päätti liittää Rääkkylän kunnan Kiteen kaupunkiin vuoden 2017 alusta arviointimenettelyn seurauksena.

Pentti Vänskä
Kahdeksasluokkalaiset Henna Mononen (vas.), Alexander Tukin, Sami Turunen ja Esa Halonen keskustelivat tulevasta liitoksesta. Tukinia liitos harmittaa. ”Olisi mieluummin liitytty Joensuuhun.”
Kahdeksasluokkalaiset Henna Mononen (vas.), Alexander Tukin, Sami Turunen ja Esa Halonen keskustelivat tulevasta liitoksesta. Tukinia liitos harmittaa. ”Olisi mieluummin liitytty Joensuuhun.”

”Miten rumasti tekivät. Minä en sen takia tänne tullut, että sitten pakolla kiteeläiseksi siirretään”, Hirvonen sanoo.

Valtioneuvosto käytti kuntarakennelain mahdollisuutta liitokseen, vaikka Rääkkylän kunnanvaltuusto hylkäsi liitosesityksen. Kiteen valtuusto on liitoksen hyväksynyt.

Valtioneuvoston mukaan Rääkkylän taloustilanne on niin heikko, ettei kunta pysty tulevaisuudessa takaamaan asukkailleen lakisääteisiä palveluita. Noin 10 800 asukkaan Kiteen ja Rääkkylän voimavarat yhdistämällä rääkkyläläisten palvelut voidaan turvata paremmin.

”Päätös otettiin täällä järkyttyneenä vastaan”, Rääkkylän kunnanjohtaja Tuula Luukkonen kertoo. ”Olemme tehneet laskelmat sillä tavalla, että olisimme selvinneet itsenäisinä. Meitä ei haluttu uskoa.”

Luukkonen esittää kesäkuun 13. päivänä kunnanhallituksen kokouksessa, että kunta valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Rääkkylästä kolmasosa on vesistöjen peitossa. 2 349 asukkaan kunta on tunnettu kansanmusiikkiyhtye Värttinästä ja Kihaus Folk -kansanmusiikkitapahtumasta.

Kirkonkylältä löytyy muun muassa kaksi ruokakauppaa, 185 oppilaan yhtenäiskoulu, kirkko, terveyskeskus, apteekki, kukkakauppa ja lounasravintola. Paksuniemen lomakeskus on hiljattain uudistettu.

Kunnalla on ollut talousvaikeuksia jo pitkään. Arviointimenettelyssä se oli jo vuonna 2007. Silloinkin tehtiin liitosselvitys Kiteen kanssa, mutta Rääkkylä ei liitokseen lähtenyt eikä pakkoliitoslaki ollut vielä voimassa. Arvioinnin jälkeen Rääkkylä yksityisti sosiaali- ja terveyspalvelunsa ensimmäisenä kuntana Suomessa.

Nykyisessä taloustilanteessa valtioneuvosto katsoo, että Rääkkylällä ei ole riittäviä eikä uskottavia edellytyksiä taloutensa parantamiseksi. Sen säästötoimet ovat kertaluonteisia, eivät pitkäkestoisia.

Rääkkylässä vanhusten osuus väestöstä on suuri, ja sairastavuus on maakunnan suurin. Työpaikat ja työikäiset ovat vähentyneet, ja työttömyysaste on kasvanut.

Asukkaiden verotulot ovat 16:nneksi pienimmät koko maassa. Valtioneuvoston mukaan Rääkkylä velkaantuisi kiihtyvällä vauhdilla vuoteen 2025 saakka.

Nyt Rääkkylästä ja Kiteeltä koottu yhdistymishallitus alkaa valmistella liitoksen käytännön toimia. Pakkoliitos on silti vaikea paikka rääkkyläläisille. Pitäjässä ollaan erityisen pettyneitä siihen, että asian sinetöi keskusta-vetoinen hallitus ja pohjoiskarjalalainen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk).

”Omat koirat purivat”, sanoo Vesa Mononen vaimonsa kukkakaupan edustalla.

Pentti Vänskä
Rääkkyläläiset Nuutti Vento ja Lauri Tikka ovat ensi vuoden alusta lähtien kiteeläisiä. Luokkaretken he tekivät kahdeksannen luokan päättyessä Paksuniemeen.
Rääkkyläläiset Nuutti Vento ja Lauri Tikka ovat ensi vuoden alusta lähtien kiteeläisiä. Luokkaretken he tekivät kahdeksannen luokan päättyessä Paksuniemeen.
Pentti Vänskä
Vesa Monosen mukaan edellisissä liitosneuvotteluissa palveluita oltiin karsimassa. Siitä jäi epäluulo.
Vesa Monosen mukaan edellisissä liitosneuvotteluissa palveluita oltiin karsimassa. Siitä jäi epäluulo.
Pentti Vänskä
Eila Hirvonen ei haluaisi kiteeläiseksi. Hän pelkää lähipalveluiden puolesta.
Eila Hirvonen ei haluaisi kiteeläiseksi. Hän pelkää lähipalveluiden puolesta.

Rääkkyläläiset ovat huolissaan lähipalveluista, sillä edellisissä liitosneuvotteluissa esimerkiksi yläkoulu olisi lopetettu.

”Kyllä ne taajamat, jotka liitetään isompaan kuntaan, näyttävät kuihtuvan. Lähipalvelut karsiutuvat pois. Se pelko on täälläkin”, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Laasonen (kesk).

Terveyskeskuksen pihassa Kaisa ja Markku Halonen kertovat, ettei pakkoliitosta haluttu, mutta nyt asiaan on sopeuduttava. Liitos voi olla myös mahdollisuus.

”Pienyrittäjänä on mietittävä, olisiko siitä jotain etuakin”, sanoo puutarha-alan yritystä pyörittävä Markku Halonen. Kaisa Halosen mukaan asukkaat tuntevat toisensa, minkä vuoksi asiat ovat hoituneet joustavasti.

”Se on tärkeää sosiaali- ja terveyspuolella. Pystyykö väestön tuntemusta enää hyödyntämään Kiteellä?”

Asukkaita mietityttää myös päätöksenteko uudessa kunnassa, jossa päättäjinä ovat kantakiteeläiset, rääkkyläläiset ja kolme vuotta sitten Kiteeseen liittyneet kesälahtelaiset.

”Ei se ole mikään helppo tilanne, kun nyt ollaan kuin kissa ja koira”, Mononen arvelee.

Myös yläkoulun kohtalo askarruttaa. Rääkkylän sivistystoimenjohtajan, rehtori Rauni Ronkaisen mukaan yläkoulun siirtyminen Kiteelle pidentäisi monien koulumatkat lain rajoille, kolmeen tuntiin päivässä.

Hänen mukaansa koululla ollaan silti rauhallisin mielin.

”Turha on etukäteen harmitella. Toivottavasti ymmärrystä löytyy myös pienelle koululle.”

Rehtorilla on myös valttikortti: Opetushallituksen mukaan oppilaskohtaiset menot ovat Rääkkylässä seudun pienimmät, 9 600 euroa. Esimerkiksi Kiteellä ne ovat puolitoistatuhatta euroa enemmän.

Kahdeksasluokkalaiset viettivät lukuvuoden päättävää luokkaretkeä Paksuniemen lomakeskuksessa. Ensin rannalta siivottiin roskat, sitten paistettiin makkaraa, kalastettiin ja uitiin. Tuleva kiteeläisyys harmitti joitakin nuorista. ”Olisi mieluummin liitytty Joensuuhun”, Alexander Tukin sanoi.

”No, kohta se Kitee liittyy Joensuuhun”, Henna Mononen ennusti ja lähti kohti kesälomaa.

Pentti Vänskä
Rääkkylän asioista päätetään nyt kunnantalolla. Ensi vuonna kunnasta on tulossa osa Kiteen kaupunkia.
Rääkkylän asioista päätetään nyt kunnantalolla. Ensi vuonna kunnasta on tulossa osa Kiteen kaupunkia.
Kriisikunta Vimpeli saa jatkaa itsenäisenä säästökurin ansiosta

Vuodesta 2013 lähtien valtio on voinut toteuttaa kuntaliitoksen myös kunnanvaltuustojen tahdon vastaisesti. Rääkkylä on kolmas kunta, jonka valtio määrää pakkoliitokseen. Vuonna 2013 Lavia liitettiin Poriin ja Tarvasjoki Lietoon.

Vuonna 2015 kriisikunnan kriteerit täyttivät Rääkkylä, Jalasjärvi, Juankoski ja Vimpeli. Niistä Jalasjärvi liittyi vuonna 2016 omasta aloitteestaan Kurikkaan, ja Juankoski sopi liittyvänsä vuoden 2017 alusta Kuopioon.

Vimpeliä esitettiin liitettäväksi Alajärven kaupunkiin, mutta valtioneuvosto hylkäsi esityksen. 3 000 asukkaan eteläpohjalaiskunta jatkaa itsenäisenä.

Valtioneuvoston mukaan liitos ei ole välttämätön, sillä Vimpeli on pystynyt poistamaan akuutit kriisikunnan tunnusmerkit muuttamalla palvelurakennetta. Valtioneuvoston mukaan Vimpelissä on tehty uskottavaa rakennemuutosta.

Kunnanjohtaja Anita Paavola luettelee säästöesimerkkejä: kyläkoulut on lakkautettu, palveluasumista tehostettu, ruokapalvelut keskitetty ja lasten kotihoidontuen kuntalisä lopetettu.

”Valtioneuvoston päätös oli suuri helpotus. Olemme tehneet palvelurakenneuudistusta kaikilla hallinnonaloilla. Täällä on tehty paljon töitä, ja ihmiset ovat sitoutuneet muutostyöhön. Totta kai jatkamme tiukassa talouskurissa.”

Kunnasta tulee kriisikunta, jos tietyt kriteerit kunnan taloudessa täyttyvät. Tällöin aloitetaan arviointimenettely, jossa kunta ja valtio yhdessä selvittävät kunnan mahdollisuudet palveluiden turvaamiseen.

Arviointiryhmä voi katsoa, että kunnan omat keinot riittävät tilanteesta selviämiseen tai esittää kuntajakoselvitystä, joka johtaa kuntaliitosesitykseen. Lopullisen päätöksen kuntaliitoksesta tekee valtioneuvosto.

Kesäkuussa julkaistaan kuntien vuoden 2015 tilinpäätöstiedot. Samalla selviää, onko Suomen kuntakartalla uusia kriisikuntia ja luvassa uusia arviointimenettelyjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat