Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laaja verkkovika häiritsi passinhakua – häiriö koski kaikkia poliisin palveluja

Kun sähköinen haku keskeytyy, asiakkaan on vaikea tietää, miten edetä. Vuoden lopulla on luvassa valtakunnallinen neuvontapuhelin lupa-asioihin.

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Yhteyden katkeamiset passinhakemisessa johtuivat laajasta verkkohäiriöstä.
Yhteyden katkeamiset passinhakemisessa johtuivat laajasta verkkohäiriöstä. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Laaja verkkovika häiritsi sähköistä poliisiasiointia parin päivän ajan. Esimerkiksi passin haku verkossa saattoi katketa kesken kaiken. Häiriöt olivat ajoittaisia, eli välillä palvelut toimivat, välillä ei.

”Yhteyden katkeamiset johtuivat laajasta verkkohäiriöstä, joka koski poliisin kaikkia ulkoisia palveluja. Häiriön syynä oli laitevika. Sen tarkempia tietoja näistä asioista ei ole tarjolla, koska kyseessä on turvallisuusverkko”, sanoo projektipäällikkö Kari Kanto Poliisihallituksesta. Ajoittaiset häiriöt alkoivat maanantaina aamulla ja kestivät liki kaksi päivää.

”Tänään on tullut vielä hajanaisia ilmoituksia ajanvarauksen takkuamisesta pääkaupunkiseudulla, mutta ne liittyvät todennäköisesti suureen kuormitukseen. Laajempi häiriö on meille tulleen tiedon mukaan ohi”, Kanto sanoo.

Kanto ei osaa arvioida, kuinka monella asiakkaalla esimerkiksi passin hakeminen verkossa keskeytyi häiriöitten takia.

”Varmasti häiriöt haittasivat useita kymmeniä ihmisiä”, hän uskoo.

Päivittäin sähköisiä passihakemuksia tehdään enimmillään noin 3 000, kun tiskiasiointeja on noin 2 000.

Toukokuussa poliisilta haettiin yli 82  000 passia, joista yli 50 000 pantiin vireille netin kautta. Neljännes passihakemuksista hoitui kokonaan verkossa. Näissä tapauksissa on kyse hakijoista, joiden vanhat passit ovat enintään kuuden vuoden takaa eikä sormenjälkiä tai uutta tunnistusta tarvita.

Tänä vuonna myönnetään poliisin arvion mukaan ennätysmäärä eli yli 800 000 passia. Sumaa aiheutuu muun muassa siitä, että tänä vuonna viimeiset kymmeneksi vuodeksi myönnetyt passit vanhenevat.

Esimerkiksi Helsingin poliisilaitokselta saa ajan vasta kesäkuun lopulle tunnistuskäyntiä varten.

Poliisihallitus onkin opastanut ruuhkien välttämiseksi tekemään hakemukset mahdollisimman pitkälti verkossa.

Ongelmia kuitenkin tulee, jos yhteys kesken kaiken katkeaa, kuten kävi maanantaina ainakin osalle hakijoista.

Poliisi kyllä varoitteli Twitterissä, että ”poliisin ajanvarausjärjestelmässä on häiriöitä” ja että ”ongelmaa selvitetään” tai ”korjaustoimenpiteet käynnissä”. Tiistaina välillä ilmoitettiin, että ongelma olisi ratkaistu ja välillä, että ongelmat jatkuvat.

Maanantaina iltapäivällä passihakemuksen sai tehtyä lähes loppuun maksamista myöten, mutta sitten ruudulle ilmestyi ilmoitus huoltokatkosta ja istunnon vanhentumisesta, eli toiminto keskeytyi.

Asiakkaan on vaikea tietää ilman ohjausta, miten tällaisessa tilanteessa tulee menetellä, paitsi yrittää uudelleen.

Keskeneräiseksi jäänyttä luonnosta ei ole ihan helppo löytää. Helposti joutuu myös maksamaan passin hinnan uudelleen. Verkosta ei löydy ohjeita, eikä mihinkään voi soittaa.

Vuoden lopulla on tiedossa helpotusta kuten puhelinneuvontaa lupahakemuksiin, lupaa hankepäällikkö Sirpa Mäkelä Poliisihallituksesta. Neuvontapuhelinta on pilotoitu huhtikuusta lähtien jo Helsingin alueella virka-aikana.

Mäkelän mukaan vuoden lopulla tarjolla saattaa jo olla yksi valtakunnallinen neuvontanumero, johon voi soittaa virka-aikana esimerkiksi lupa-asioissa. Mäkelä muistuttaa myös, että Kansalaisneuvontapalvelustakin voi apua saada.

”Poliisia on todella vaikea tavoittaa”, Mäkelä myöntää kansalaispalautteen sävyn niin lupa-asioissa kuin myös ei-kiireellisissä muissa poliisiasioissa. Meneillään onkin erityinen tavoitettavuuden projekti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat