Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VTT:n selvitys ei tuonut varmaa näyttöä vilpistä – selvittäjät nostavat esille tiedeartikkelin vakavat puutteet

HS sai haltuunsa kolmen professorin raportit. Tiedeartikkelin ongelmat tulivat esille, mutta vilppiepäilyjen selvitys ilman koko aineistoa oli mahdotonta.

Kotimaa
 
HS:lla on hallussaan VTT:n pääjohtajan Antti Vasaran päätösluonnos tiedevilppiselvityksestä.
HS:lla on hallussaan VTT:n pääjohtajan Antti Vasaran päätösluonnos tiedevilppiselvityksestä.
Tästä on kyse

VTT:llä on käynnissä laaja selvitysvyyhti

 VTT:llä paljastui helmikuussa vakavia epäilyjä tiedevilpistä (HS 7.2.). Kyse on entisen tutkimusprofessorin Matej Orešičin ryhmästä, jossa oli myös ilmapiiriongelmia.

 VTT oli käsitellyt epäilyjä vuosina 2013–2014, mutta rajannut ulkopuoliset selvitykset yhteen tiedeartikkeliin ja salannut raportit.

 Tänä keväänä vyyhtiä on puinut VTT:llä neljä professoria ja asianajaja. Myös nyt vilppiepäilyä on tutkittu saman tiedeartikkelin perusteella.

 Suomen Akatemia ja Tekes ovat rahoittaneet ryhmää vuosina 2003–2013 yhteensä miljoonilla euroilla.

Suomen suurimman julkisen tutkimuslaitoksen pääjohtaja Antti Vasara on lopettamassa VTT:llä käynnissä olleen tiedevilppiselvityksen.

HS:n haltuunsa saaman päätösluonnoksen perusteella Vasaran johtopäätös on, etteivät selvittäjät löytäneet yksiselitteisiä todisteita vilpistä ja siksi vilppiselvitys on loppuunkäsitelty.

HS:lla on hallussaan VTT:n tilaamat kolmen professorin selvitykset epäilystä. Raporttien mukaan Teknologian tutkimuskeskus VTT rajasi selvityksen Journal of Experimental Medicine -tiedelehdessä (JEM) julkaistuun diabetesartikkeliin.

Epäilyn selvittäminen pelkän artikkelin perusteella on selvittäjien mukaan mahdotonta.

Selvittäjistä emeritusprofessori Ilpo T. Huhtaniemi toteaa, että se edellyttäisi laboratoriopäiväkirjojen tutkimista ja suoritettujen kokeiden tarkastamista, alkuperäisdataa sekä tietoa, jätettiinkö aineistosta jotain pois.

Vasara käynnisti uuden selvityksen sen jälkeen, kun HS oli helmikuussa uutisoinut jo lakkautetussa tutkimusryhmässä ilmi tulleista epäilyistä. Epäily koskee VTT:llä 2003–2013 toimineen tutkimusprofessorin Matej Orešičin työtä.

Ryhmä tutki yleisiä sairauksia, joiden puhkeaminen liittyy aineenvaihduntaan ja immuunijärjestelmään, kuten ykköstyypin diabetesta. Läpimurrolta vuonna 2008 näyttänyt tulos oli VTT:n mukaan, että ykköstyypin diabetesta voisi ennakoida jopa vuosia etukäteen.

Vilppiepäily on JEM-artikkelia laajempi. Se koskee artikkelissa esitetyn esimerkin myöhempää käyttöä esimerkiksi Suomen Akatemian apurahahakemuksessa. Hakemus johti 5,5 miljoonan euron rahoitukseen.

Tiedeartikkelin tapausesimerkkiä käytettiin myöhemmin nimenomaan edustavana Suomen Akatemian apurahahakemuksessa. Rahoitusta tuli 5,5 miljoonaa euroa.
Tiedeartikkelin tapausesimerkkiä käytettiin myöhemmin nimenomaan edustavana Suomen Akatemian apurahahakemuksessa. Rahoitusta tuli 5,5 miljoonaa euroa.

”Ei voi esittää yleistä epäilyä vaan se pitää rajata. Apurahahakemuksesta pitää kysyä Suomen Akatemialta, joka tutkii sen”, Vasara perustelee rajausta.

Lisäksi Vasara viittaa siihen, että kesken on työoikeuden professorin Seppo Koskisen selvitys muista hyvään tieteelliseen käytäntöön liittyvistä epäilyistä.

Akatemia on Suomen keskeisin tutkimuksen rahoittaja. Tiedevilppi tarkoittaa väärän tiedon tai tulosten esittämistä tiedeyhteisössä tai niiden levittämistä julkaisuissa, esitelmissä tai apurahahakemuksissa.

Akatemian hakemuksessa kiistanalaista tapausta kuvattiin nimenomaan edustavaksi tapausesimerkiksi. Se tarkoittaa, että ilmiö toistuu laajasti aineistossa.

Edustavana pidetyn tytön koetulokset eivät VTT:n aiempien ulkopuolisten selvitysten mukaan kuitenkaan eroa merkittävästi terveiden verrokkilasten tuloksista.

Artikkelissa julkaistiin sama esimerkki. Kuvaa ei siinä mainita edustavaksi tapaukseksi diabeteksen kehittymisestä yksilötasolla, mutta kokonaisuuden voi ymmärtää niin.

Akatemian sääntöihin kuuluu, että rahoituspäätös on tehtävä oikeiden tietojen perusteella.

”Tämä ei ole helppo paikka. Meillä on tietovaje, koska emme ole saaneet VTT:n selvityksiä. Se, mikä merkitys tällä elementillä on hakemuskokonaisuudessa, kaipaisi meiltä lisäselvitystä”, sanoo Suomen Akatemian ylijohtaja Marja Makarow.

VTT on Makarowin mukaan luvannut toimittaa selvitykset. Sen jälkeen Akatemia harkitsee, mihin toimiin ne antavat aihetta.

Akatemialla ei Makarowin mukaan ole tutkijoita tai välineitä selvittää vilppiepäilyä. Tähän asti Akatemian on Makarowin mukaan ollut pakko luottaa VTT:hen. Tämä johtuu käytännöstä, jonka mukaan Tutkimuseettinen neuvottelukunta (Tenk) seuraa Suomessa tiedevilppiepäilyjen selvitystä. Vastuu on kuitenkin organisaatiolla, jonka työssä vilppiepäily on ilmennyt.

Tytön tapaus sopii professori Ville-Petteri Mäkinen mukaan erinomaisesti viestiin, jonka diabetesartikkelin kirjoittajat ovat halunneet välittää.

Otteita professori Ville-Petteri Mäkisen vilppiselvitysraportista.
Otteita professori Ville-Petteri Mäkisen vilppiselvitysraportista.

Vilppiepäilyn keskiössä olevaa kuvaa voi hänen mukaansa käyttää luomaan hehkutusta tutkimusmenetelmän ympärille. Koko tekstin perusteella vastaavat vaikutukset muissa yksilöissä eivät ole Mäkisen mukaan lähestulkoonkaan yhtä selvät.

Sairastuneen tytön tapauksen voi myös Huhtaniemen mukaan ymmärtää edustavaksi esimerkiksi koko aineistosta. Lopulta vain vertaamalla kuvaa koko aineistoon ilmenisi hänen mukaansa, onko tapaus edustava.

Orešič on aiemmin (HS 7.2.) perustellut, että kuva on vain tapausesimerkki, ja se valittiin, koska tytöstä oli pisin aikasarja. Artikkeliin olisi Orešičin mielestä tullut liikaa materiaalia, jos verrokkikuva olisi julkaistu.

Huhtaniemi kiinnittää huomiota myös toiseen kuvaan artikkelissa. Sen tarkoitus on näyttää artikkelin tulosten yhteenveto ja esittää malli ykköstyypin diabeteksen kehittymisestä. Myös tätä kuvaa on käytetty Suomen Akatemian hakemuksessa.

Yhteenvetokuvan tekstissä viitataan Huhtaniemen mukaan havaittuihin muutoksiin, vaikka valtaosa niistä perustuu tilastollisesti merkityksettömiin tuloksiin. Hän ihmettelee, miten tiedelehti on voinut hyväksyä sen.

Otteita professori Ilpo T. Huhtaniemen vilppiselvitysraportista.
Otteita professori Ilpo T. Huhtaniemen vilppiselvitysraportista.

Selvittäjät eivät ole kuulleet kaikkia kyseiseen tutkimukseen liittyviä osapuolia. Tällöin VTT olisi jättänyt huomiotta Tenkin ohjeet. Tenk huomautti tapauksen ensimmäisen selvityksen aikana syksyllä 2014, että yksi tärkeimmistä asioista tasapuolisuuden varmistamiseksi on kaikkien osapuolten kuuleminen.

Uusista raporteista ilmenee, etteivät selvittäjät ole vakuuttuneita artikkelin aiheena olevan tutkimuksen laadusta. Kuten aiemmatkin ulkopuoliset arvioitsijat, Huhtaniemi ja Mäkinen moittivat artikkelia liioitelluista väitteistä, vähäisten muutosten esittämisestä tilastollisesti pätevinä ja aineiston hyvin pienestä määrästä. He lieventävät arvostelua sillä, että tutkimusala oli kirjoitushetkellä nuori.

”Kirjallisena työnä artikkelin rakenne on kuin iltapäivälehti: otsikossa ja tiivistelmässä esitetään jännittäviä väitteitä, jotka vesittyvät koko tekstiä lukiessa”, Mäkinen vertaa.

Kolmas selvittäjistä on professori Jon Florholmen. Hänen raporttinsa on suppea, eikä nosta esiin muista raporteista olennaisesti eroavia seikkoja.

JSN antoi tästä jutusta langettavan päätöksen. Lue päätös tästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat