Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokeilu pakkoruotsin poistamisesta etenee nihkeästi – ministeriö huolissaan tasa-arvosta työelämässä

Perussuomalaiset pelkäävät, ettei hallitusohjelman lupaama kielikokeilu ehdi toteutua ensinkään.

Kotimaa
 
Lehtikuva
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) mukaan valmistelutyö on kokeilun vaikutusten vuoksi ollut arvioitua laajempaa. Sivistysvaliokunnan jäsen Ritva Elomaa (ps) epäilee, että kokeilu ei ehdi toteutua.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) mukaan valmistelutyö on kokeilun vaikutusten vuoksi ollut arvioitua laajempaa. Sivistysvaliokunnan jäsen Ritva Elomaa (ps) epäilee, että kokeilu ei ehdi toteutua. Kuva: Lehtikuva
Fakta

Osa kärkihanketta

 Kielten opiskelun lisääminen ja monipuolistaminen kouluissa on osa hallitusohjelman osaamisen ja koulutuksen kärkihanketta.

 Kyse olisi kahdesta alueellisesta kokeilusta, joista toisessa vieraan kielen opiskelu aloitettaisiin jo ensimmäisellä luokalla. Harvinaisten kielten tarjonta voisi olla yksi peruste erityisavustuksen myöntämiseen. Kokeilu alkaisi elokuussa 2017 ja päättyisi vuoden 2018 lopulla.

 Toisessa kokeilussa on määrä selvittää, mitkä ovat lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua. Kokeilun selvittelyt ovat vielä meneillään, eikä aloitusajankohdasta ole päätetty.

Hallitusohjelmaan kirjatun valinnaisen kouluruotsin kokeilun valmistelu on edennyt nihkeästi. Perussuomalaiset pelkäävät, että heille tärkeä kokeilu ei ehdi toteutua tällä hallituskaudella ensinkään.

Opetusministeriössä perustellaan viipymistä lainsäädännöllisillä selvityksillä. Kokeilu vaatii muun muassa perusopetuslain muutoksen.

”Nykyiset kokeilupykälät eivät mahdollista kokeilua”, ministeriö sanoo eduskunnan sivistysvaliokunnalle, joka kyseli kokeilun perään. Myös hakukierros veisi oman aikansa.

”Valmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että nuorten koulutuspolut voidaan turvata kaikissa tilanteissa, vaikka ruotsin kielen poisvalinta voi sulkea ovia myöhemmin työelämässä tai jatko-opinnoissa”, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) HS:lle.

”Kokeilun vaikutusten vuoksi valmistelutyö on ollut arvioitua laajempaa. Tavoitteena on, että kokeilulaki annettaisiin tämän vuoden aikana eduskunnan käsittelyyn ja kokeilut käynnistyisivät syksyllä 2017.”

Grahn-Laasonen on edistänyt pontevasti esimerkiksi valinnaisemman lukion kokeilua, mutta peruskoulun alueellisista kielikokeiluista ei ole tähän mennessä kuulunut mitään. Esityksen piti tulla eduskuntaan tänä keväänä.

Kokeilu oli jäänyt pois jopa hallituksen viime vuoden vuosikertomuksen kohdasta ”Toimenpiteet eduskunnan lausumien ja kannanottojen johdosta”.

”Olin hämmentynyt, että kielikokeilun seuranta puuttui sieltä kokonaan. Eli ei tunnu asia kauhean reippaasti etenevän”, sanoo lausuman ”isä”, kansanedustaja Pauli Kiuru (kok).

Aiemmin tänä keväänä myös kansanedustaja Sami Savio (ps) tivasi kirjallisessa kysymyksessään, ”millä aikataululla hallitus mahdollistaa alueellisen kielikokeilun”.

Edellinen eduskunta hylkäsi keväällä 2015 kansalaisaloitteen pakkoruotsin poistamisesta kouluista, mutta hyväksyi parikin siihen liittyvää lausumaa.

Eduskunta edellytti, että ”hallitus selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua”.

Kiuru on avannut asiaa niin, että ruotsin tai suomen sijaan voisi opiskella vaikka mandariinikiinaa Nauvossa.

Eniten esillä ovat jo pitkään olleet mahdolliset kokeilut pakollisen ruotsin korvaamisesta venäjällä Itä-Suomen kunnissa. Keskipitkä pakollinen ruotsi alkaa nykyisin seitsemänneltä luokalta ja vastedes jo kuudennelta luokalta.

Perussuomalaisia mietityttää kokeilun hidas eteneminen.

”Vähän oudolta tuntuu. Herää kysymys, onko nyt varmaa, tuleeko kokeilu koskaan. Meille se on hyvin tärkeä”, sanoo sivistysvaliokunnan jäsen Ritva Elomaa (ps).

Hän huomauttaa, että kokeilu tulisi saada aikaan tällä hallituskaudella: myöhemmin se todennäköisesti olisi vielä vaikeampaa, mikäli Rkp on hallituksessa.

Myös keskusta äänesti kokeilun aloittamisen puolesta. Puolue on aiemminkin esittänyt alueellisia kielikokeiluja.

”Odotamme, että hallitusohjelman mukainen esitys tulee valiokuntaan”, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat