Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Duunari päättää perjantaina paljosta – kikyn kohtalo voi olla muutaman ihmisen käsissä

Voi olla, että lopullinen päätösvalta jää niille muutamille duunareille, jotka tekevät päätöksen vasta perjantaina Metalliliiton valtuuston kokouksessa.

Kotimaa
 
Teemu Luukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto osoitti viime perjantaina hermostumisen merkkejä, kun hän kertoi Metalliliiton hallituksen hyväksyneen kilpailukykysopimuksen (kiky) tiukasti äänin 12–8.

Tulosta odottivat niin Suomen hallitus kuin ne sadat ammattiyhdistysaktiivit, jotka ovat satoja tunteja neuvotelleet kilpailukykysopimuksesta. Ilman Metallia sopimusta ei synny.

Aalto sanoi, että tilanne on kohtuuton. ”Näyttää siltä, että kaikki keskusjärjestöt ja osa ammattiliitoistakin alisti oman päätöksentekonsa meidän päätöksentekoon. En minä ota itselleni sellaista taakkaa. Jos he eivät tee itsenäisiä päätöksiä, se ei ole Metalliliiton vika tai ansio”, hän sanoi tilaisuudessa.

Halusi Aalto tai ei, perjantaina hän ja Suomi ovat samassa tilanteessa, kun Metallin valtuusto päättää lopullisesti sopimuksesta.

”Toivon, että sopimus hyväksytään yksimielisesti, mutta lähden siitä, että joudumme äänestämään”, sanoo Metalliliiton valtuuston puheenjohtaja Pentti Mäkinen.

STT:n keskiviikkona julkaisemasta kyselystä voi päätellä, että äänestys tulee. STT tavoitti puhelimitse 49 valtuuston 56 jäsenestä. Vastanneista seitsemän kannatti sopimuksen hyväksymistä, 16 vastusti, 15 oli epävarmoja ja 11 ei tiennyt kantaansa.

Voi olla, että lopullinen päätösvalta kikystä jää niille muutamille duunareille, jotka tekevät päätöksen vasta perjantain kokouksessa.

Olisi erikoista, jos Metalli sanoo ei, sillä pelissä on paljon muutakin kuin vain kilpailukykysopimus. Jos valtuusto hylkää juuri yksimielisesti valitun liiton puheenjohtajan neuvotteleman ja hallituksen hyväksymän jättisopimuksen, saattaa Suomen lisäksi sekaisin mennä myös Metalliliitto. Edessä voisi olla varsin suositun puheenjohtajan vaihto. Metallin maine taitavana liittona saisi ruman tahran, jota ei helposti pyyhitä pois.

Jos Metalliliitto kaataa sopimuksen, se jättää ison haavan ay-liikkeeseen, sillä lähes kaikki muut liitot ovat valmiita hyväksymään kiistellyn sopimuksen, vaikka harva muu liitto sai jäsenistön kannalta neuvoteltua yhtä hyviä sopimuksen mukaisia työehtoja kuin Metalli. Muut teollisuusliitot voivat ihmetellä, voiko Metallin kanssa enää perustaa uutta teollisuuden vientiliittoa.

Kilpailukykysopimuksella ay-liike varmistaa valtaansa ja näyttää pystyvänsä vaikeisiin koko maan taloutta koskeviin päätöksiin sopimalla, ollaan itse sopimuksesta sitten mitä mieltä tahansa.

Jos se kaatuu, ay-liikkeen vastaisten voimien äänivalta luultavasti kasvaa. Jos Metallin vasemmistoliittolaiset saavat sopimuksen nurin, monet tiukan linjan oikeistolaiset hurraavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat