Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet suomalaiset kärsivät bulimiasta – ahmiminen on keino lievittää huonoa oloa

Uusi kirja opastaa, miten bulimian voi tunnistaa ja hoitaa itse.

Kotimaa
 
Marja Airio / Lehtikuva
Laihduttamista ja ulkonäköä painottavat harrastukset lisäävät bulimian vaaraa.
Laihduttamista ja ulkonäköä painottavat harrastukset lisäävät bulimian vaaraa. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva
Fakta

Monenlaista oireilua

 Bulimian syntymekanismia ei tunneta. Sen mahdollisuutta lisäävät peritty alttius sekä elämänkokemukset.

 Valtaosalla sairastuneista on myös muuta psyykkistä oireilua, kuten masennusta ja ahdistuneisuutta.

 Bulimian hoito lähtee usein syömisen, täydellisyyden tavoittelun ja kehon kuvan tarkastelusta. Nälkäinen sydän -kirjan kirjoittajien mielestä lisäksi tarvitaan tunteiden käsittelyä, sillä bulimian ytimessä on tunnesäätelyn vaikeus.

Huono päivä ja inhottava olo. Menenpä kotiin kaupan kautta ja ostan kassin täyteen herkkuja.

Kun niistä on enää murut jäljellä, tulee uusi inhotus. Miten saatoin sortua tällaiseen? Nyt kyllä ryhdistäydyn, lähden lenkille ja laihdutan.

Kunnes tulee uusi huono hetki ja repsahdus.

Näin voi syntyä bulimia eli ahmimishäiriö, kuvailee psykiatri ja Helsingin yliopiston apulaisprofessori Anna Keski-Rahkonen. Tauti vaivaa kymmeniätuhansia suomalaisia: keskimäärin naisista kaksi ja miehistä 0,1 prosenttia on raportoinut bulimian oireita tutkimuksissa ja 16–20-vuotiaista joka seitsemäs.

Julkisesti niistä ei juuri puhuta, koska ne koetaan häpeällisinä, heikkouden osoituksena. Bulimiaksi lasketaan toistuvat ahmimiskohtaukset, joissa syömistä ei hallita. Kohtaukset herättävät inhoa ja halun nollata tilanne, jolloin turvaudutaan oksentamiseen, runsaaseen liikuntaan tai tiukkaan laihduttamiseen.

”Ihminen on kekseliäs ja löytää muitakin keinoja.”

Yksittäinen ahmintakohtaus ei ole bulimiaa, vaan kohtausten pitää toistua viikoittain useiden kuukausien ajan. Syntyy noidankehä, jossa huonoa oloa hoidetaan ruualla, mikä masentaa uudestaan. Kehää ylläpitää tarve tarkkailla kehoa.

”Ulkomuoto ja kehon muoto ovat tärkeitä”, Keski-Rahkonen kuvailee.

Laihduttamista ja ulkonäköä painottavat harrastukset lisäävät bulimian vaaraa. Sille altistavat myös täydellisyyden tavoittelu ja tapa suorittaa elämää.

Oireilun takana ovat ennen muuta tunteet. Keski-Rahkonen ja Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja, psykologi ja psykoterapeutti Pia Charpentier ja ravitsemusterapeutti Riikka Viljanen kutsuvat niitä sydämen näläksi kirjassaan Nälkäinen sydän – parane bulimiasta.

Ahmiminen voi tuoda helpotuksen kielteiseen minäkuvaan, suorituspaineisiin, ristiriitoihin ja ongelmiin ihmissuhteissa, sillä se turruttaa ja auttaa unohtamaan pahan olon.

”Ruoka on turva niin kuin juominen”, Keski-Rahkonen sanoo. ”Jos käyttää ruokaa masennuslääkkeenä, se johtaa syömisen kaaokseen. Jos taas tunnistaa takana olevat tunteet, voi oppia muuttamaan niitä.”

Bulimia voi kestää vuosikausia ja johtaa muihin sairauksiin, mutta siitä voi myös parantua, tekijät rohkaisevat. Kirja tarjoaa paranemiseen eväitä ja harjoituksia. Se kehottaa muun muassa pohtimaan, miksi sairastui bulimiaan, opettaa täsmäsyömistä ja kehottaa solmimaan rauhan kehon kanssa. Harjoituksia voi tehdä itsekseen tai osana muuta hoitoa.

Bulimian ennuste on hyvä. Hoitoon hakeutuneista ainakin kuusi kymmenestä paranee kokonaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat