Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuljetukset vapautuvat kansainväliselle kilpailulle – Sdp: ”Kuolinisku suomalaiselle kuljetusalalle”

Kuljetusala vastustaa lakiesitystä ja pelkää itäeurooppalaisten valtaavan kuljetusmarkkinat Suomessa.

Kotimaa
 
Petri Krook
Kabotaasilla tarkoitetaan kuljetusta, joka tehdään jonkin valtion sisällä toisessa EU-maassa rekisteröidyllä ajoneuvolla.
Kabotaasilla tarkoitetaan kuljetusta, joka tehdään jonkin valtion sisällä toisessa EU-maassa rekisteröidyllä ajoneuvolla. Kuva: Petri Krook

Liikenne- ja viestintävaliokunta hyväksyi torstaina EU:n kaupallisia tavarankuljetuksia eli kabotaasia koskevan mietinnön. Mietintö koski lakiesitystä, joka käytännössä vapauttaisi tavarankuljetukset Suomessa ulkomaiselle kilpailulle.

Sosiaalidemokraatit jättivät yhdessä vasemmistoliiton kanssa vastalauseen. Myös kuljetusalan työntekijät ja laajasti myös työnantajat ovat vastustaneet lakiesitystä.

”Hallituksen esitys on kuolinisku kuljetusalalle”, sanoo valiokuntaan kuuluva kansanedustaja Katja Taimela (sd) Sdp:n tiedotteessa. Hänen mukaansa oppositiosta Vihreät ja Rkp lähtivät hallituspuolueiden ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) ”järjettömälle linjalle” perussuomalaisten vetämässä liikenne- ja viestintävaliokunnassa.

”Maanteiden tavaraliikenne työllistää noin 100 000 suomalaista ja maksaa veroja lähes kome miljardia euroa vuosittain. Itäeurooppalaisten kouluttamattomien kuljettajien tulo Suomen teille heikentää suomalaista kuljetusalaa ja lisää työttömyyttä sekä vähentää verotuloja”, Taimela sanoo.

Kabotaasilla tarkoitetaan kuljetusta, joka tehdään jonkin valtion sisällä toisessa EU-maassa rekisteröidyllä ajoneuvolla. Tällaiset kuljetukset ovat jo mahdollisia EU:n ja ETA-alueen liikenteenharjoittajille.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan tiedotteessa korostetaan, että esitys ja kabotaasia koskeva sääntely eivät koske Suomen ja kolmansien maiden, kuten Venäjän, välistä rajat ylittävää liikennettä.

Valiokunta linjaa mietinnössään, että esityksen mukainen lainsäädännöllinen ratkaisu on käytännössä ainoa ja väistämätön vaihtoehto tämän hetkisessä tilanteessa. Tämä siis tarkoittaa, ettei Suomi uskalla vastustaa EU-tason määräyksiä tai pitkittää niiden voimaantuloa.

Petri Krook
Raskasta liikennettä Kehä kolmosella.
Raskasta liikennettä Kehä kolmosella.

Valiokunnan mielestä kabotaasikuljetuksilla on arvioitu olevan positiivisina vaikutuksina tyhjänä ajamisen välttäminen, kuljetuskustannusten optimointi ja päästöjen vähentäminen. ”Lisäksi nämä kuljetukset tuovat myös suomalaisille kuljetusyrityksille liiketoimintamahdollisuuksia muissa jäsenmaissa”, mietintöä koskevassa tiedotteessa sanotaan.

Valiokunta sanoo pitävänsä asiantuntijakuulemisissa esille tuotuja huolia perusteltuina. ”Näitä ovat toimijoiden tasapuolisen kilpailun edellytyksiin ja harmaan talouden lisääntymiseen liittyen, mikäli kabotaasikuljetusten määrä Suomessa kasvaisi jatkossa.”

Valiokunnan mukaan kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä annetussa laissa on säädetty tilaajalle selvitysvelvollisuus kuljetuksen laillisuudesta. ”Mahdollisten lieveilmiöiden torjuminen kuitenkin vaatii lain noudattamisen varmistamista ja valvonnan tehokkuutta. Valvonnan tehottomuus ei saa johtaa epäterveeseen kilpailuun tai harmaan talouden lisääntymiseen”, valiokunta tiedottaa.

Valiokunta pitää erityisen tärkeänä, että rahtikirjaa koskevien säännösten noudattamista maanteillä valvotaan tehokkaasti. ”Valiokunta edellyttää, että liikenne- ja viestintäministeriö ja sisäasiainministeriö varmistavat yhteistyössä, että kabotaasikuljetuksia koskevan EU:n tavarankuljetuslupa-asetuksen kabotaasikuljetuksia koskevien säännösten noudattaminen varmistetaan.”

Lisäksi tulee arvioida kattavasti, miten kuljetusyritysten tasapuoliset kilpailunedellytykset voidaan turvata ja ehkäistä mahdolliset lieveilmiöt markkinoilla.

Vasemmistopuolueita eivät valiokunnan varotoimet vakuuta.

”Sipilä, Soini ja Stubb ovat synnyttämässä halpatyömarkkinoita Suomeen. Suomen rajojen sisäpuolella kuljettajalle tulee aina maksaa Suomen työlainsäädännön ja yleissitovan kuorma-autoalan työehtosopimuksen mukainen palkka”, sanoo kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) Sdp:n tiedotteessa.

Hänen mukaansa näin ei käytännössä tapahdu, ja hallitus päätöksellään lisää ulkomaisten rekkojen halvemman palkkatason EU-maista tulevien yritysten toimintaa Suomessa, mikä johtaa kaksiin eriarvoisiin markkinoihin Suomen maanteiden tavaraliikenteessä.

”Hallituksen lakiesityksen tiedetään jo etukäteen tuovan monia ongelmia. Nykylainsäädännölläkin vaikeasti valvottava kabotaasi muuttuu mahdottomaksi valvoa, viranomaisten valvontaresurssit vaatisivat runsasta korotusta. Tilanteesta tulevat valitettavasti hyötymään vain harmaan talouden harjoittajat”, Kymäläinen sanoo.

”Lisäksi Suomen huoltovarmuuden kannalta kuljetusalan pk-yrittäjien kalusto ja ammattitaitoinen henkilökunta ovat ensiarvoisen tärkeitä, muutoksen seurauksena nyt vaarana on kaluston ulosliputus.”

Kimmo Taskinen / HS
Venäläisrekkoja valtatie 25:llä Hangon lähistöllä.
Venäläisrekkoja valtatie 25:llä Hangon lähistöllä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat