Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Lähes jokainen lähi- ja perushoitaja huolissaan hoidon laadusta – valtaosa harkinnut alanvaihtoa

Työkuorman taustalla vaikuttaa etenkin se, että ikääntyvien ihmisten määrä on viime vuosina kasvanut. Hoidettavat ovat entistä useammin monisairaita ja raskashoitoisia.

Kotimaa
 
Ville Honkonen
Vastaajista 70 prosenttia kertoo joutuvansa tekemään vähintään viikoittain asioita, jotka ovat ristiriidassa heidän omien arvojensa kanssa. Ristiriitaiset työtehtävät koetaan etenkin eettisesti kuormittaviksi.
Vastaajista 70 prosenttia kertoo joutuvansa tekemään vähintään viikoittain asioita, jotka ovat ristiriidassa heidän omien arvojensa kanssa. Ristiriitaiset työtehtävät koetaan etenkin eettisesti kuormittaviksi. Kuva: Ville Honkonen

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto (SuPer) lähi- ja perushoitajille teettämän työkuormaselvityksen mukaan 93 prosenttia vastanneista on huolissaan hoidon laadusta.

Vastaajista 70 prosenttia on harkinnut alanvaihtoa. Yli puolet kyselyyn vastanneista ei ole varma, pystyykö työskentelemään kahden vuoden kuluttua terveytensä puolesta nykyisessä ammatissaan.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kuvailee selvityksen tuloksia huolestuttaviksi.

”Kun tuloksia verrataan neljä vuotta sitten tehtyyn tutkimukseen, on työnsä raskaaksi kokevien määrän nousu järjettömän suuri: lukema kohosi 49 prosentista 71 prosenttiin. Kun vielä viitataan siihen,että valtiovalta ajattelee pienentää hoitajien henkilöstömäärää, on tulos katastrofaalinen”, Paavola toteaa.

Työkuorman taustalla vaikuttaa etenkin se, että ikääntyvien ihmisten määrä on viime vuosina kasvanut. Hoidettavat ovat entistä useammin monisairaita ja raskashoitoisia. Sen sijaan henkilöstön määrää ei ole lisätty.

”Vaikka tilastollisesti näyttää, että hoitohenkilökuntaa olisi lisätty, se ei korreloi hoidettavuuden määrän lisääntymisen kanssa. Tämän pitäisi olla selkeä huutomerkki työnantajalle”, Paavola sanoo.

Paavolan mukaan hoitajat kokevat työssään 15 prosenttia enemmän kiirettä kuin vuonna 2012. Hoitajista 93 prosenttia on huolissaan hoidon laadusta: työntekijät kokevat, etteivät he pysty huomioimaan potilaiden yksilöllisiä tarpeita. Töitä ei pystytä tekemään voimavaralähtöisesti, jolloin työ kääntyy tekijäänsä kuormittavaksi.

Tukipalveluiden työntekijöiden, kuten ruoanlaittajien, siivoojien ja pesijöiden määrää on vähennetty, ja hoitajien työmäärä on lisääntynyt etenkin vanhus-, päihde-, mielenterveys- ja vammaishuollossa.

”Meidän täytyy pitää huolta siitä, että tämä ala on houkutteleva tulevaisuudessakin ja ihmiset saavat tehdä mielekästä työtä. Työn erikoisuus on se, että ihmiset periaatteessa viihtyvät tällä hetkellä hyvin työssään. Henkilöstömitoituksen vuoksi työtyytyväisyys on kuitenkin laskenut huolestuttavasti.”

Viimeisen vuoden aikana 72 prosenttia lähi- ja perushoitajista on havainnut työpaikallaan väkivaltaa tai sen uhkaa, joka tulee pääsääntöisesti asiakkaan taholta. Omakohtaisia kokemuksia väkivallasta tai sen uhasta on viimeisen vuoden sisällä ollut yli 60 prosentilla vastaajista, eniten vammaishuollossa.

Suuri osa väkivallasta johtuu kiireestä ja sen hoidettavissa aiheuttamasta turhautumisesta. Tiukat aikataulut pakottavat hoitajat hätyyttelemään hoidettavia, mikä ärsyttää ja johtaa aggressiivisuuteen.

”Kukaan ei halua lähteä suoraan sängystä nousseena syömään aamiaista, vaan ensin käydään pesulla, ja sitten mennään aamiaiselle. Jos aamutoimiin käytettävä aika on lyhyt, ja potilasta joudutaan hoputtamaan, niin onhan se keljua”, Paavola sanoo.

Paavolan mukaan monet väkivaltaiset tilanteet esimerkiksi muistisairaiden ja mielenterveysongelmista kärsivien kanssa olisivat vältettävissä, mikäli hoitajilla olisi enemmän aikaa käytettävissään hoidettavan kanssa.

Vastaajista 70 prosenttia kertoo joutuvansa tekemään vähintään viikoittain asioita, jotka ovat ristiriidassa heidän omien arvojensa kanssa. Ristiriitaiset työtehtävät koetaan etenkin eettisesti kuormittaviksi.

”Monesti hoidettava voi haluta nousta istumaan tuoliin. Kun tiedetään, ettei aikaa ole paljon ja apua lähellä, joudutaan hänet laittamaan kiinni, sillä liikkeelle lähdettäessä kaatumisriski on suuri. Tai sitten joudutaan kotihoidossa tekemään pikakäynti, annetaan vain lääkkeet, ruoka ja pestään, vaikka hoidettava itse pystyisi tämän kaiken hitaasti tekemään, jolloin pidettäisiin yllä lihaskuntoa ja mielenterveyttä sekä oltaisiin sosiaalisia”, Paavola kuvailee.

Säästöpaineiden keskellä Super toivoisi valtiovallalta ja työnantajilta julkituloa todellisesta tilanteesta, jossa hoitotyön laatua halutaan laskea.

”Mielestäni satavuotias Suomi on rikkaimmassa tilanteessa, mitä se on vuosikymmeninä koskaan ollut. Yhtäkkiä meillä ei olekaan varaa hoitaa ikäihmisiä, sairaita ja vammaista. Onhan se, voisiko sanoa, aikalailla kornia”, Paavola sanoo.

Kun hoitaja voi hyvin, myös hoidettava voi hyvin – ja toisinpäin. Paavola olettaa, että kansalta kysyttäessä monet ovat sitä mieltä, että ennen kaikkea opetuksesta, terveys- ja sosiaalihoidosta sekä varhaiskasvatuksesta tulisi pitää huolta.

”Hoitajien koulutukseen kuuluu sisäistää, että kaikki saavat hyvää hoitoa ikään, sukupuoleen, uskontoon ja varallisuuteen katsomatta. Mikäli tilanne muuttuu, on iso yhteiskunnallinen kysymys, miten hyvän hoidon käy. Me pidämme yllä sitä, että kaikille tulee antaa hyvää hoitoa, ja hoitajille sopivat vermeet siihen”, Paavola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat