Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Äidinäiti on lapselle läheisin isovanhempi – avioero heikentää erityisesti isoisän suhdetta lapsenlapsiin

Helsingin yliopiston väitöstutkimus tarkasteli isovanhempien asemaa perheissä.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Äidin puolen sukulinja on tutkijan mukaan ollut perinteisesti vahvempi ja on sitä edelleen.
Äidin puolen sukulinja on tutkijan mukaan ollut perinteisesti vahvempi ja on sitä edelleen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Äidinäiti hoitaa lapsenlapsiaan eniten ja on heille isovanhemmista kaikkein läheisin, kertoo uusi väitöstutkimus.

Tutkimuksessa tarkastellaan eroja isovanhempien, vanhempien ja lasten vuorovaikutuksessa 16 eri maassa.

”Vaikka tulos ei päde kaikkiin yksittäistapauksiin, kaava on vakaa eivätkä sitä monet asiat heilauta: Äidinäiti on läheisin”, kertoo tutkija Mirkka Danielsbacka, jonka väitös tarkastetaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa perjantaina 10. kesäkuuta.

Tulevaisuudessa kaikkien isovanhempien asema perheissä saattaa kuitenkin kasvaa niin Suomessa kuin muissakin maissa, Danielsbacka arvioi. Se johtuu hänen mukaansa hyvinvointipalvelujen leikkaamisesta.

Toinen syy on se, että eliniän pidentyessä isovanhemmilla ja lapsenlapsilla on yhä enemmän yhteisiä vuosia. Lisäksi perheisiin syntyy yhä vähemmän lapsia, joten isovanhemmillakin on enemmän aikaa yksittäiselle lapsenlapselle.

Väitöstutkimuksen aineistona oli yksi suomalainen, yksi brittiläinen ja yksi eurooppalainen kyselytutkimus, joihin vastasi yhteensä noin 13 000 vastaajaa.

Äidin puolen sukulinja on Danielsbackan mukaan ollut perinteisesti vahvempi ja on sitä edelleen. Hän arvioi, että äitilinjan vahvuus kuuluu ihmisluontoon. ”Äiti on lapsen selviytymisen kannalta tärkein ihminen”, Danielsbacka sanoo.

Naiset joutuvat myös ”investoimaan” lapsiinsa enemmän kuin miehet. Se tarkoittaa, että naiset kokevat muun muassa raskauden, synnytyksen ja imetyksen.

Danielsbacka havaitsi myös, että lapsen saaminen lähentää äitejä ja tyttäriä. Tutkimuksen mukaan lapsen saaneiden naisten suhde omaan äitiinsä on läheisempi kuin niiden naisten, joilla ei ole lapsia. Tosin myös miehet lähentyvät lapsia saatuaan puolisonsa vanhempiin, eivät omiinsa.

Isille puolison vanhemmat ovat läheisempiä kuin miehille, joilla ei ole lapsia. Tosin läheisyys voi tuoda myös lisää ristiriitoja.

”Miehet ja naiset kokevat omat vanhempansa läheisemmiksi kuin puolison vanhemmat, mutta samalla heillä on myös todennäköisemmin ristiriitoja omien vanhempiensa kuin appivanhempiensa kanssa. Tosin appivanhempienkin kanssa tulee riitaa herkemmin, jos perheessä oli lapsia”, Danielsbacka toteaa.

Avioero näyttää tutkimuksen mukaan heikentävän erityisesti isoisien suhdetta lapsenlapsiinsa, varsinkin jos isovanhemmat avioituvat tahoillaan uudelleen.

”Jos isoisä on eronnut isoäidistä, hänellä on selkeästi pienempi todennäköisyys nähdä ja varsinkin hoitaa lapsenlapsiaan kuin sellaisella isoisällä, joka on naimisissa isoäidin kanssa”, Danielsbacka kertoo.

Myös jos isoisä solmii uuden avioliiton, suhde lapsenlapsiin heikkenee. Sama pätee isoäiteihin: Uudelleen avioituminen saattaa heikentää yhteyttä lapsenlapsiin.

Miten sitten suomalaiset isovanhemmat poikkeavat muista eurooppalaisista?

”Yleisesti ottaen voi sanoa, että Suomessa useampi isovanhempi osallistuu lastenlastensa hoitoon kuin esimerkiksi Etelä- Euroopassa, mutta apu ei ole niin intensiivistä. Suomalaiset isovanhemmat eivät useinkaan hoida lapsenlapsia päivittäin, kuten joissain muissa maissa tapahtuu.

Selitys on Danielsbackan mukaan se, että eteläisessä Euroopassa lasten päivähoitoa ei ole järjestetty samalla tavalla kuin Suomessa. Siellä kolme sukupolvea asuu useammin yhdessä ja isovanhemmat hoitavat lapsia päivittäin”, Danielsbacka sanoo.

Isovanhemmuutta käsittelevä väitöstutkimus on filosofian tohtori ja valtiotieteiden maisteri Danielsbackan toinen väitöskirja. Ensimmäisensä hän teki sotahistoriasta.

Tutkija kertoo soveltaneensa perheenjäsenten välisiin suhteisiin samaa evoluutioteoreettista viitekehystä.

Hän opettaa sosiologiaa Turun yliopistossa ja työskentelee vierailevana tutkijana Väestöliitossa. Lapsia Danielsbackalla ei ole.

Hänen oma kokemuksensa ei myöskään vahvista tutkimustulosta: Danielsbackalle läheisin oli isän äiti.

”Asuin 19-vuotiaaksi Pyhtäällä ja isäni äiti asui naapurissa. Hän hoiti paljon minua ja serkkuani. Erityisesti mieleen ovat jääneet uintiretket yhdessä isoäidin kanssa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat