Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silja taistelee yhä noroa vastaan, nyt poltetaan lelujakin – ”Ihme, että tällaisia epidemioita ei ole enemmänkin”

Symphonya on torstaina siivonnut vajaat 200 ulkopuolista siivousalan ammattilaista ja noin 200 miehistön jäsentä.

Kotimaa
 
Salla Hekkala
Vatsatautiepidemia laivalla ei huolettanut – "Käsiä pestiin aika paljon"
Vatsatautiepidemia laivalla ei huolettanut – "Käsiä pestiin aika paljon"
Silja Symphonyä koetellut vatsatautiepidemia ei huolettanut torstaina aamupäivällä laivasta purkaantunutta väkeä. Ruotsissa koko taudista ei oltu edes kerrottu. Toimittaja ja editointi: Salla Hekkala, kuvaaja: Janne Järvinen.

Lähes kaksi viikkoa Silja Symphonyn matkustajalaivaa piinannutta vatsatautiepidemiaa ei ole vieläkään saatu selätettyä. Pahin tautipiikki lienee takanapäin, mutta suursiivous työllistää yhä satapäin väkeä.

Sellaisia tavaroita, joita ei voi desinfioida, on esimerkiksi lähetetty jätteenkäsittelylaitokselle poltettavaksi.

”Pehmoleluja, palapelejä, kirjoja. Ei olla haluttu, että virus jää mihinkään leviämään.”

Torstaina Helsinkiin saapuneen Silja Symphonyn matkustajat eivät olleet huolissaan vatsataudista.

Jyväskyläläisen Eevaleena Diallon mukaan matkan peruuttaminen ei ollut tullut mieleenkään. Varotoimenpiteenä hän oli kuitenkin ottanut matkalle mukaan puhdistusliinoja, ja käsihygienian kanssa laivalla oltiin oltu erittäin tarkkana.

Tällä ja viime viikolla vatsatautiin on sairastunut Silja Symphonylla yhteensä noin 250 ihmistä ja Serenadella 10–20.

Symphonylla Helsinkiin saapuneen tukholmalaisen Eva Anderbergin mukaan asiaa ei ole käsitelty ruotsalaisessa mediassa lainkaan, eikä hänelle oltu erikseen ilmoitettu tautiriskistä.

Sisuradio uutisoi aiemmin tällä viikolla, että ruotsalaisia matkustajia on informoitu epidemiasta puutteellisesti. Tallink Siljan ruotsinkielisellä sivulla ei ole samanlaista varoitusta taudista kuin suomalaisilla sivuilla.

Laivalla taudista tiedottaminen ja matkustajien ohjeistaminen sujui kuitenkin Anderbergin mukaan hyvin. Hän oli saanut taudista etukäteen tiedon suomalaiselta serkultaan.

Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Petteri Carlson uskoo, että Tallink Siljan norovirusepidemia alkaa olla laantumaan päin, koska sairastuneita on enää vain muutamia. Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan kuusi matkustajaa kertoi vatsatautioireista laivan tullessa Helsinkiin torstaina.

Matkailulääketieteeseen perehtyneen Carlsonin mukaan noroviruksen aiheuttamat vatsatautiepidemiat ovat maailmalla yleinen ilmiö, erityisesti risteilylaivoilla.

”Ihmettelen sitä, että tällaisia vatsatautiepidemioita ei ole ollut Suomessa enempää, vaikka laivaliikenne Suomen ja Ruotsin välillä on niin vilkasta”, hän sanoo.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan vuosina 2008–2014 tehdyillä 30 000 risteilymatkalla vatsatautiepidemioita esiintyi 133 matkalla, Carlson kertoo. Epidemioista 97 prosenttia oli noroviruksen aiheuttamia.

Carlsonin mukaan juuri norovirus on erityisen hankala riesa risteilyaluksilla. Se voi pesiytyä laivaan hyvin sitkeästi. Noin kymmenen vuotta sitten eräs laiva jouduttiin Yhdysvalloissa tyhjentämään ja desinfioimaan kuusi kertaa, ennen kuin norovirus saatiin talttumaan, Carlson kertoo.

Carlson uskoo, että epidemiat voivat olla yleisempiä Yhdysvaltojen risteilylaivoilla kuin ruotsinlaivoilla sen vuoksi, että ruotsinlaivoilla matkustajat viipyvät vain päivän tai pari, kun taas Yhdysvalloissa risteilyillä ollaan jopa viikkoja.

Risteilyalusten norovirusongelmaan on maailmalla yritetty kovasti löytää ratkaisua, mutta mitään täydellistä keinoa ei ole. Carlsonin mukaan tärkeimpiä ovat huolellinen käsihygienia ja hyvät käsienpesu- ja desinfektiomahdollisuudet laivalla. Lisäksi matkustajien kannattaisi ilmoittaa vatsatautioireista henkilökunnalle ja tarvittaessa sairaanhoitajalle.

Silja Symphonylla aloitettiin tehosiivous tänään, kun laiva saapui satamaan Helsingissä.

”Siellä on siivoamassa vajaat 200 ulkopuolista siivousalan ammattilaista ja noin 200 miehistön jäsentä”, Nöjd sanoo.

Siivous ei vaikuta Symphonyn aikatauluihin, vaan laiva lähti torstai-iltana normaalisti matkaan. Laivan palvelupisteet ovat kuitenkin kiinni silloin, kun Symphony on satamassa.

Silja Serenade tehosiivotaan perjantaina.

Norovirukset ovat viruksia, jotka aiheuttavat akuutin suolistotulehduksen, jolle on ominaista nopea oireiden alku. Oireita ovat esimerkiksi oksentelu, ripuli, vatsan kouristukset, päänsärky ja kuume.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Haider al-Hello kertoo, miten norovirus tarttuu ja miksi se on niin sitkeä:

Miten norovirus tarttuu?

”Norovirus tarttuu yleensä henkilöstä toiseen fekaalis-oraalisin reitein eli ulosteesta käsiin, kädestä toisen henkilön käteen ja sitten suuhun. Se voi myös tarttua ympäristöstä henkilön, saastuneen pinnan, ruoan, veden, ja taudinkantajien kautta sekä pisaratartuntana esimerkiksi oksennuksen yhteydessä.”

”Oireet alkavat yleensä 12–48 tunnin kuluessa tartunnasta. Kuka tahansa voi saada norovirustartunnan ja sairastua. Henkilö voi myös saada norovirussairauden monta kertaa elämänsä aikana.”

Miksi virus elää niin pitkään?

”Norovirus on poikkeuksellisen lämmönkestävä. Se sietää pakastamista ja alhaista pH:ta. Virus tuhoutuu kuitenkin kuumennettaessa 90 asteeseen kahdeksi minuutiksi.”

Miksi Silja Symphonylla on sairastunut niin moni?

”Norovirus voi levitä nopeasti suljetussa paikoissa kuten päivä- ja hoitokodeissa, kouluissa, kylpylöissä ja juuri risteilyaluksilla. Useimmat norovirusepidemiakaudet sijoittuvat marras-huhtikuulle.”

”Voi myös olla, että mahdollista tartunnanlähdettä ei ole tunnistettu. Kesällä 2013 Espoossa hotellissa epidemian aiheuttajana oli noroviruksen saastuttama kaivovesi. Kukaan ei pystynyt selvittämään, miten norovirus oli joutunut sinne, mutta kaivon desinfioinnilla saatiin epidemian kuriin. Laivan vesisäiliöt voisi myös tutkia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat