Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus antoi lisärahaa teihin ja rautateihin

Kotimaa
 
Vesa Laitinen
Vekaransalmen lossi Sulkavalla korvataan sillalla.
Vekaransalmen lossi Sulkavalla korvataan sillalla. Kuva: Vesa Laitinen
Fakta

Rahaa menee perusasioihin

 Tiehankkeiden 163 miljoonan euron määrärahat kuluvat etupäässä tiestön parantamiseen ja peruskorjaukseen, joihin käytetään yhteensä lähes 100 miljoonaa euroa. Liittymiä parannetaan lähes 50 miljoonalla eurolla.

 Rautateiden 101 miljoonan euron määrärahat käytetään pääosin ratarakenteisiin ja turva- ja sähkölaitteisiin, joihin kuluu yli 60 miljoonaa euroa. Tasoristeyksien poistoon käytetään 12 miljoonaa euroa.

Hallitus suuntaa lisärahaa maanteiden, rautateiden ja yksityisteiden parantamiseen yhteensä 364 miljoonaa euroa.

Tiehankkeisiin kohdennetaan 163 miljoonaa euroa ja ratoihin 101 miljoonaa euroa vuosina 2017–2019.

Maantiekohteista suurin on Sulkavalla sijaitseva Vekaransalmen lossi, joka korvataan sillalla. Hallitus antaa siihen 19,4 miljoonan euron määrärahan.

Rautatiekohteista suurin on Helsingin ja Turun välinen rantarata, jota peruskorjataan 20 miljoonalla eurolla.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) mukaan liikenneverkon korjausvelka on yhteensä 2,6 miljardia euroa, ja se kasvaa 100 miljoonaa euroa vuosittain.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner

Korjausvelka tarkoittaa rahasummaa, joka kuluisi Suomen kaikkien huonokuntoisten teiden, siltojen, ratojen ja vesiväylien korjaamiseen.

”Tällä saamme tilannetta paremmaksi, vaikka emme toki pysty kuromaan kaikkea umpeen”, Berner sanoi määrärahoista.

Berner julkisti jo helmikuussa 600 miljoonan euron korjausvelkaohjelman, jota uudet hankkeet täydentävät.

Bernerin mukaan kriteereinä olivat muun muassa elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantaminen, kaupunkiseutujen kasvun tukeminen, työmatkaliikenne ja liikenneturvallisuus.

Osana korjausvelan vähentämistä hallitus suuntaa kolmen vuoden aikana yhteensä 30 miljoonaa euroa yksityisteiden parantamisen valtionavustuksiin.

Avustuksiin oikeutettuja yksityisteitä on noin 55 000 kilometriä. Yksityistierahat ovat aina olleet erityisesti keskustan sydäntä lähellä.

Lisäksi hallitus kohdentaa rahoitusta mal-sopimusten eli maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusten mukaisiin kohteisiin Helsingin seudulla. Kaupunkiseuduille, joista on Helsingin lisäksi mukana myös Tampere, Turku ja Oulu, on luvassa 70 miljoonaa euroa.

Rahaa tulee muun muassa Nurmijärvelle Klaukkalan ohikulkutien rakentamiseen.

Pääkaupunkiseudun liikennehankkeista Bernerin maantiekohteissa ovat mukana muun muassa joukko- ja tavaraliikenteen lisäkaistat valtatie 1:llä välillä Kehä II–Tuomarila sekä valtatie 1:n vaihtuvat nopeusrajoitukset välillä Munkkivuori–Kehä III.

Berner kertoi jo helmikuussa ensimmäisestä 600 miljoonan euron korjausvelkapaketista, jonka lisäksi tulevat vielä nyt myönnetyt määrärahat.

Ensimmäisessä kokonaisuudessa oli noin 230 kohdetta, joista suuri osa oli hyvin pieniä. Tuolloin suurimpia yksittäisiä hankkeita olivat Jännevirran sillan korjaus Kuopion ja Siilinjärven rajalla sekä Pohjois-Suomessa sijaitseva valtatie 21, josta tehdään älykkään tienpidon kokeilualue.

Huhtikuun kehysriihessä hallitus kertoi lisäksi yli 750 miljoonan euron uusista liikenteen investointihankkeista. Tuolloin päätettiin, että valtio lähtee mukaan rahoittamaan pääkaupunkiseudun pikaraitiotietä eli Raide-Jokeria ja Tampereen pikaraitiotietä.

Raide-Jokerin vastineeksi pääkaupunkiseudun kunnat kaavoittavat asuntoja raiteiden varteen.

Kehysriihessä annettiin investointirahaa myös isoihin tie- ja ratahankkeisiin, muun muassa Luumäki–Imatra-radan parantamiseen, johon käytetään 165 miljoonaa euroa vuodesta 2018 eteenpäin.

Tiehankkeista joukossa on muun muassa Nelostien kunnostus Oulun ja Haukiputaan kohdalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat